Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co można zrobić mając tylko jedną lampę?
Autor Wiadomość
ray 
Uczestnik

Wysłany: Pon 13 Gru, 2010   Co można zrobić mając tylko jedną lampę?

Witam,

Wiem że pytanie jest poniekąd żenujące, ale mimo to ośmielam się zapytać :)
Od paru dni mam lampę HVL-42, i kiedy zacząłem przeglądać wątki dotyczące oświetlenia, szybko uświadomiłem sobie, że w zasadzie to niewiele mogę z jedną lampą...

Może ktoś rzucić na to jakieś pozytywne światło? ;)

Reklama

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Pon 13 Gru, 2010   

ray, zdjecia mozesz robic. Nie przesadzaj za bardzo z tym "niewiele" - masz doskonala okazje do zapoznania sie z blyskaniem od podstaw. Blyskaj i doblyskuj na wprost (chocby dla porownania), wykorzystuj sufit i sciany, stofena czy papier sniadaniowy sobie zaloz i probuj, przygladaj sie rezultatom a wnioski przyjda same.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

ray, skoro jedna lampa wystarcza np. Wacławowi Wantuchowi, czy Zackowi Ariasowi, to Tobie też może. BTW, mając jedną lampę możesz bez problemu oświetlić scenę z trzech stron, wystarczy blenda i światło zastane - kombinacji ich ustawień w stosunku do lampy jest naprawdę bardzo dużo.

komor 
Moderator

To ja jeszcze tylko dopiszę, że lampy to nie wszystko, modyfikatory też dają pole do manewru. Zobacz co dostajesz z samej lampy, a co się dzieje po zmiękczeniu światła (rozproszeniu), począwszy od odbijania od ścian/sufity, przez najprostszą i tanią parasolkę, i dalej.

ray 
Uczestnik

dzięki chłopaki za pocieszenie :)

Mam blendę i bawiłem się już ze zdalnym wyzwalaniem błysku (wiadomo, A200 ma tylko najbardziej podstawową funkcjonalność) i zdążyłem zauważyć że efekty mogą być całkiem ciekawe.

Co mnie jednak zmartwiło to właśnie to że gros wątków dotyczy rozbudowywania swojego mini studia o całe mnóstwo różnych dodatków, a nawet jeśli nie to prędzej czy później pojawia się wpis żeby coś dokupić, vide post Komora wyżej ;) . Nie mam nic przeciwko poszerzaniu swojego zaplecza, ale jakoś nigdzie nie mogę doszukać materiałów jak zrobić możliwie maksymalny użytek z samej lampy. Stąd wniosek że niewiele można zrobić bez całej gamy dodatków...

jaad75 
Klub Pierdzieli

ray, większość tych dodatków możesz zrobić sam lub zasymulować ich działanie tzw. "domowym sposobem".

mavierk 
never knows best

ostatnio jak oglądam zdjęcia, to widzę, że jak dla mnie najlepsze wychodzą właśnie z jednej lampki z parasolką, która doświetla światło zastane - naturalne i idealnie naświetlone :D

Black Cat 
Nowy

Wysłany: Sro 29 Gru, 2010   

Jedna lampa to wszystko, czego mi trzeba. Jak największy palnik i moc, oraz głowica ruchoma praktycznie we wszystkich kierunkach. Jeśli opanujesz pracę jedną lampą do perfekcji dasz sobie radę w każdej sytuacji. Mam ponad 2 lata SB-900 i nie zamieniłbym jej na żadną inną. Dobrze odbita wręcz fenomenalnie oświetla scenę, praktycznie nie widać jej użycia. W nawet najbardziej beznadziejnej sytuacji nie ustawiałem palnika na wprost, ani nie zakładałem stofena. Nawet przy czarnym suficie i ścianach. ;) Ale wszystko zależy od fotografii, którą uprawiasz, możesz potrzebować czegoś innego - blendy, parasolki itp. Nie wiem, co może a czego nie Twoja lampa - polecam jednak na początek opanować ją bez dodatków.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Black Cat napisał/a:
Dobrze odbita wręcz fenomenalnie oświetla scenę, praktycznie nie widać jej użycia.
Ale tu raczej nie chodzi o "odbijanie" i niekoniecznie o to, żeby użycia lampy "nie było widać"... :smile:

palindrom 
Optyczny
inaczej

Cytat:
Co można zrobić mając tylko jedną lampę?

- Zdjęcia (ja tak robię - to działa)
- Kupić kolejną. I kolejną. I... :mrgreen:

Do tej pory, przy wykorzystywaniu ścian i sufitów, nie odczułem potrzeby używania większej ilości źródeł światła. Poczułem natomiast potrzebę ćwiczenia wyobraźni przy kształtowaniu błysku (od czego by to odbić żeby wyglądało ciekawie...).

ray 
Uczestnik

Wysłany: Pon 03 Sty, 2011   :)

Mam dobrą lampę (HVL-42) a pytam co mogę zrobić tylko jej używając (bez dodatków) z czystej ciekawości. Wiem że na imprezie fajnie się sprawdza, światło odbite od sufitu daje bardzo naturalny efekt. Ale... gdybym chciał zrobić żonce fajne zdjęcie (tzn. akt) w domu, to jednak chciałbym żeby chociaż trochę przypominało że chodzi o akt :) Mam jeszcze blendę którą mogę wykorzystać, ale po pierwszych próbach nie wydaje mi się że można z tym zdziałać coś sensownego. I stąd moje pytanie - czy można coś więcej z tym zrobić mając tak małe zaplecze sprzętowe czy jednak trzeba zainwestować w dodatki?

palindrom - o tak, ja też poczułem chęć sprawdzania różnych kątów :) zwłaszcza podoba mi się tryb bezprzewodowy kiedy lampę mogę ustawić gdzie chcę :)

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 03 Sty, 2011   

ray, kup jeden statyw i parasolkę lub coś podobnego z gadżetów opisanych w wątku Studio domowe amatora, tanim kosztem – to plus blenda już pozwala coś porzeźbić.

lancer 
Rozmowny

Wysłany: Sro 05 Sty, 2011   

Poszukaj sobie w sieci schematów oświetleń z 1 lampą + blenda + słońce. Tak jak pisał Jaad to już całkiem sporo i można się fajnie pobawić. Ja w plenerze też zazwyczaj tak focę. Choć zdarza się używać nawet 3 lamp.
Pooglądasz schematy to da Ci wyobrażenie jak się za to brać, a później już będziesz mógł sobie sam wszystko korygować oglądając efekty.

ray 
Uczestnik

Wysłany: Pią 07 Sty, 2011   -

Dzięki panowie. Zdecydowałem się na zakup uchwytu na lampę i parasolkę, parasolkę i statyw do niej. Powinno wystarczyć na jakiś czas :)

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Pią 07 Sty, 2011   

no i blende koniecznie, nie kosztuje duzo, a jako wypelnienie moze pracowac

Odpowiedz do tematu