Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
- szerokokątny obiektyw do Canona 7D,
- fotografia podwodna do 20 metrów max, czyli na pewno obiektyw jasny, fotografowanie nurków + ryby + rafa,
- planuje wydać max. 4000pln,
- dopiero zaczynam zabawę z fotografią podwodną, ale chcę się tym zając bardziej profesjonalnie, (nie chodzi mi o druk, tylko i wyłącznie fotografowanie + filmowanie na potrzeby zamówionych sesji nurkowych z turystami, co wcale nie upoważnia do słabych zdjęć a widziałem takich masę z małpek zresztą :-\
"
W fotografii podwodnej dąży się do maksymalnego zmniejszenia ogniskowej (zwiększenia kąta widzenia aparatu) co powoduje zmniejszenie dystansu do obiektu. Wiemy, ze ogniskowa aparatu pod woda zwiększa się o 1,3 i dlatego stosowanie obiektywu o standardowej długości czyli 50mm nie daje dobrych efektów, nawet zmniejszenie ogniskowej do 28mm (wiele obiektywów ma taka możliwość) nie jest zadowalające. Dąży się do zmniejszenia ogniskowej nawet do przedziału 12-15mm, co daje kat 110-160 stopni. Osiągnięcie takich ogniskowych następuje przez zastosowanie:
Widzę że na tym portalu jest wielu doświadczonych fotografów, być może znajdzie się ktoś kto również robi zdjęcia pod wodą, ale jeśli nawet nie zajmujecie się tą profesją a chcecie się podzielić swoim doświadczeniem w podobnych warunkach, to również proszę o sugestie:) z góry dziękuję, pozdrawiam!
Wprawdzie nie robię zdjęć pod wodą, ale z tego co napisałeś wynika, że chodzi o taki kąt widzenia dla pełnej klatki. Jeśli chcesz na 7D uzyskać taki szeroki kąt widzenia, to z zumów jest Sigma 8-16 F4.5-5.6 ale niestety ciemna, Canon EF 10-22 F3.5-4.5 czyli też nie za jasny. Jaśniejsza będzie Tokina 11-16 F2.8, z kolei zakres ogniskowych może być troszkę za wąski. Wymienione przeze mnie obiektywy dają kadry bez zniekształceń i na najszerszych kątach pole widzenia ok 100 stopni (oczywiście nie pod wodą). Jeśli chcesz rybie oko, to jest do nabycia bodajże Sigma 8mm F3.5, Tokina 10-17 F3.5-4.5, albo Samyang 8mm f3.5. Jak widać żaden z tych obiektywów poza Tokiną 11-16 nie jest super jasny). Z mega szerokich to tylko rybie oczy, które też jasnością nie grzeszą. Jest jeszcze Canon EF 14 F2.8 ale naprawdę szeroko widzi tylko na pełnej klatce, i kosztuje deko więcej niż 4000 pln
Z tego, jak zapuszczałem żurawia na sprzęt współnurkujących w Morzu Czerwonym to mieli założone rybki, obudowa oczywiście dostosowana - półsfera z przodu. No i obowiązkowo lampa a raczej dwie - tu najjaśniejszy nawet obiektyw może nie spełnić wymagań.
Tylko ja nie jestem pewny, czy jest możliwość dostępu do pierścienia ogniskowych w obudowie. Pewnie to zależy od obudowy Ale nawet jakby nie, to można zooma użyć jako stałki
hijax_pl, zejdź nawet na 6m-10m. Zobaczysz a właściwie nie zobaczysz tyle światła, ile byś się spodziewał. Zdjęcia się robi z bliska, więc GO jest mała - dobrze jest domknąć a światła mało No, chyba, że pojedziemy z ISO w górę, ale to raczej na filmie można na krańcu poszaleć. Statyczne obrazy chce się mieć gładsze WB jest spokojnie do skorygowania.
hijax_pl, a ja nie mam ale całkiem niedawno byłem na 10m.
seait, coś mi na szybko wpadło z YT: link
Światło, nawet ciągłe z jakiegoś reflektora/latarki może okazać się pomocne w fotografii małych stworzeń
Sunders, ja bym był za opcją, co podała moronica, Tokina może być i szeroką rybą i węższą rybą W przypadku braku możliwości zmiany ogniskowej pod wodą, trzeba się nastawić zawczasu na powierzchni No ale to tylko gdybanie i dedukcja niestety nie poparta w moim przypadku praktyką
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9