Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pocket Wizard Control-TL - jak używać
Autor Wiadomość
GoOrange 
Rozmowny

Wysłany: Sob 08 Sty, 2011   

Czym różni się PW FLEX TT5 od FLEX TT1? Różnica cenowa między zestawem TT5 + TT1 a 2 x TT5 nie jest duża...

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

GoOrange, TT1, to transmitter (czyli nadajnik), który umieszczasz na stopce, TT5, to transceiver (czyli nadajnik/odbiornik), który sam ustawi się w dany tryb w zależności od tego, gdzie go użyjesz. Podstawowa różnica, to wielkość i zasilanie - TT5 działają na AA, TT1 na CR2.

GoOrange 
Rozmowny

jaad75 napisał/a:
GoOrange, TT1, to transmitter (czyli nadajnik), który umieszczasz na stopce, TT5, to transceiver (czyli nadajnik/odbiornik), który sam ustawi się w dany tryb w zależności od tego, gdzie go użyjesz. Podstawowa różnica, to wielkość i zasilanie - TT5 działają na AA, TT1 na CR2.

OK, ale czy przypadkiem TT5 z TT5 nie zobaczą się z dalszej odległości? Być może wzrost odległości będzie ponad i tak za dużą odległość ale jednak... Hmmm?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Nic mi o tym nie wiadomo, chociaż teoretycznie jest to możliwe - TT5 ma rozkładaną antenę, TT1 wbudowaną.

GoOrange 
Rozmowny

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011   

Dotarły do mnie Flex i Mini, działają wyśmienicie.

Troszkę ostatnio zainwestowałem w fotografię... :mrgreen: Nie ma to jak się pochwalić :razz:

komor 
Moderator

Da się przy pomocy tych fleksów ustawiać manualnie, ale zdalnie moc lamp w grupach? Czyli czy można robić to samo, co w kanonierskim Wireless-TTL.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Tak. Tyle, że najlepiej mieć do tego AC3.

GoOrange 
Rozmowny

Wysłany: Nie 16 Sty, 2011   

jaad75 pomocy!

W jaki sposób niezależnie zmieniać siłę błysku lamp, jednej zamontowanej na TT1, na sankach body (270EX) a drugiej na TT5 (580EX II)?

Szczerze to dopiero poznaję pracę z lampami i dla mnie wszystko to nowość.

jaad75 
Klub Pierdzieli

GoOrange, ustawić je w dwóch różnych grupach...

GoOrange 
Rozmowny

jaad75 napisał/a:
GoOrange, ustawić je w dwóch różnych grupach...

Ale na 270EX da się to zrobić?

jaad75 
Klub Pierdzieli

GoOrange napisał/a:
Nie wiem... Sprawdź w instrukcji. Jeśli 270EX jest na stałe przypisana do jednej grupy, przypisz po prostu 580EX do innej.

GoOrange 
Rozmowny

jaad75 napisał/a:
GoOrange napisał/a:
Nie wiem... Sprawdź w instrukcji. Jeśli 270EX jest na stałe przypisana do jednej grupy, przypisz po prostu 580EX do innej.

Ale w PW czy ustawieniach lampy? Na TT5 jest przełącznik stref, czy to to samo co grupa? Na TT1 tego nie ma. Wynika z tego że inną grupę należy ustawić w menu lampy w tym wypadku 580EX II?

Poza tym jak później zmieniać zdalnie siłę błysku?

Ech, widzę że dużo muszę się jeszcze nauczyć...

komor 
Moderator

GoOrange, do tych Wizardów to nie dają jakiejś instrukcji obsługi? Pytasz w sumie o zupełne podstawy z instrukcji. Masz też już dwa artykuły o PW na Optycznych, w pierwszym z nich była opisana ogólna koncepcja grup itd.

GoOrange 
Rozmowny

komor napisał/a:
GoOrange, do tych Wizardów to nie dają jakiejś instrukcji obsługi? Pytasz w sumie o zupełne podstawy z instrukcji. Masz też już dwa artykuły o PW na Optycznych, w pierwszym z nich była opisana ogólna koncepcja grup itd.

Jasne ale...

1. Nie widzę w żadnej konfiguracji takiej jak moja czyli jednej lampy na TT1 i wszystko na aparacie a drugiej lampy zdalnej na TT5.

2. To mój pierwszy kontakt z lampami w ogóle a do tego zapakowałem się jeszcze w wyzwalacze radiowe :-)

Powiem tak, zastanawiam się czy z tym co mam teraz mogę zdalnie, indywidualnie sterować mocą tych dwóch lamp w ramach pierwotnego ustawiania ich mocy przez Canonowską automatykę?

komor 
Moderator

GoOrange napisał/a:
To mój pierwszy kontakt z lampami w ogóle a do tego zapakowałem się jeszcze w wyzwalacze radiowe

No to rzeczywiście sporo naraz. :) Przeczytaj zatem najpierw rozdział dotyczący trybu Wireless z instrukcji do 580EX II. Tam masz ogólną koncepcję wyłuszczoną, a bez zrozumienia jak Canon zrobił swoje bezprzewodowe wyzwalanie ciężko będzie śledzić co z tym robi PW, dublując funkcje Canona, a co rozszerza po swojemu.
Generalnie lampy pracują w grupach, dla każdej grupy osobno ustawiasz moc (lub stosunek mocy między grupami), natomiast wszystkie lampy w jednej grupie pracują z takim samym ustawieniem. Pierwotnym i domyślnym ustawieniem jest praca w TTL, czyli decydujesz nie o mocy, tylko o stosunku (ratio) mocy między grupami. Stąd domyślne ustawienie, że lampy pracują w dwóch grupach A:B, czyli w korpusie lub na lampie ustalasz stosunek mocy, np. 1:1 oznacza, że obydwie grupy mają świecić tak samo jasno (a jak konkretnie jasno – o tym zdecyduje E-TTL). Drugi tryb to trzy grupy lamp, przy czym ta trzecia jest z myślą o oświetlaniu tła (patrz instrukcja ang., s.43), stąd oznaczenie tego trybu A:B C (brak drukropka między B a C). Trzeci tryb, który osobiście mnie najbardziej interesuje (i Ciebie też powinien) to manualne ustawianie mocy lamp w każdej grupie, A:B:C.
Poza problematyką grup są kanały komunikacji (channels), ale to przy pracy przy pomocy radia nie powinno mieć znaczenia, bo radio ma swoje kanały, a Twoje lampy powinny być pewnie wszystkie ustawione na kanał 1 i cześć.

Teraz po przetrawieniu tego i spróbowaniu w praktyce tych funkcji bez użycia PW, weź instrukcję od PW i zobacz co oni z tym wszystkim robią. :) W szczególności, jeśli jedną lampę chcesz zostawić na aparacie (po co?) to trzeba doczytać czy ona jest przez aparat uważana za lampę bezprzewodową czy może mastera bezprzewodowego czy jak?

Odpowiedz do tematu