Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 08 Sty, 2011 Czy ten zestaw będzie dobry na safari?
Witam
Za parę miesięcy lecę do Kenii. Z tego wyjazdu chciałbym przywieźć jak najwięcej zdjęć zwierząt i krajobrazów. Poczytałem trochę o sprzęcie na safari i uznałem, że najbezpieczniej będzie pojechać z dwoma aparatami (nie będzie potrzeby wymieniania co chwilę obiektywów z tele na szeroki kąt, kurz nie śpi a tak przynajmniej nie będzie miał okazji rozrabiać). I tak uznałem, że dobrym rozwiązaniem będzie:
D3s z 70-200 f2.8 VRII i TC 2.0 III
D700 z 24-120 f4 VR i na wszelki wypadek 50 f1.4G
Jestem pewien, że przydadzą mi się wasze uwagi.
Tomek
Masz dwa aparaty z FF. Ja bym zamiast tego D700 brał D300s. Crop bardzo się przyda na dalekie dystanse. Sam pracowałem ze starym D300, 70-200/2.8 VR i TC 2 II i spokojnie dawał radę. Nowsza optyka będzie jeszcze lepsza.
Czyli do D3s podpiąć 24-120 a do dalekich zdjęć zabrać D300s z 70-200 i TC? Z takim rozwiązaniem będę miał dziurę 90mm między 120 a 210, ale nie będzie to chyba wielki problem? Dzięki za podpowiedź MM
Czyli do D3s podpiąć 24-120 a do dalekich zdjęć zabrać D300s z 70-200 i TC? Z takim rozwiązaniem będę miał dziurę 90mm między 120 a 210, ale nie będzie to chyba wielki problem? Dzięki za podpowiedź MM
Ja bym się dziurą nie przejmował. Zawsze można przepiąć body. Można też pomyśleć o D700 i D300s a zaoszczędzone pieniądze wydać na dłuższą optykę (choć 300/2.8 swoje waży no i nie jest tak uniwersalny jak 70-200). Ja tam bym brał oba bo sam mam też coś na FF, ale nie wiem jak tam będzie to logistycznie wyglądało.
Ja na takie wszechstronne okazje mam 100-400L podpięte pod 7D (tutaj możesz dać stałkę 300/400/500 plus TC pod D300s - może być nawet Sigma 120-300/2.8 lub Nikkor 80-400) a pod swoje 5D mam podpięte 70-200/2.8. Jak potrzebuję szeroko to jest w torbie 16-35, Ty możesz kupić tego 24-120 lub 24-70 (ten ostatni pewnie będzie bardziej szczelny). Na takim safari jasne szkła nie są wymogiem, ale zawsze przydadzą sie na przyszłosć.
Nie znam specyfiki wymagań, zainteresowań i potrzeb, radzę trochę w ciemno. Jak wyjazd typowo amatorski i mają być jakieś fajne zdjęcia to może wystarczy np. Sigma 50-500 OS na D300s? Do tego 24-120 na D700 i po kłopocie.
Statyw na safari? Wydaje mi sie, ze autor watku jedzie na takie dzisiejsze safari, zorganizowane.
Moim zdaniem nie ma co wydawac wiecej pieniedzy niz d700 + 24-120, d300 + 70-200 i jakies TC. Jasne, jak ja bym jechal na safari to wzialbym dluzszy sprzet, ale ja mam z nim co potem zrobic. Ty za zaoszczedzone pieniadze mozesz sobie dokupic jakas fajna stalke po powrocie do domu. Powyzszy zestaw sprawdzi sie na safari a po powrocie do domu bedzie sluzyc jako dobra baza do ogolnej fotografii.
A coś tam świtem czy zmierzchem widokowego można cyknąć. Dużo na to czasu nie ma, ale jak stojak lekki to można zabrać http://www.woophy.com/download/478835 to akurat przed wyjazdem, jeszcze z wybrzeża. Ale na sawannie widoczki niezgorsze Chyba, że obłożenie ekwipunkiem będzie duże, to można sobie darować.
Lekki statyw na słonie zabiorę, bardzo dobry pomysł. Jeśli zaoszczędzę na D3s i wezmę D700 to mogę dokupić jeszcze jakiś stały szerokokątny obiektyw do widoków, może nikkora 14mm f2.8 (nie wiem tylko jakie filtry do tego dobrać). Zaintrygowała mnie Sigma 50-500, mógłbym ją podpiąć do D300s/75mm-750mm, a do D700 24-70 f2.8. Wtedy dopiero po powrocie zastanawiałbym się nad stałymi szkłami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9