Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam! Byłem u fotografa w mieście spytać o możliwość spróbowania jako drugi fotograf na ślubie, otrzymalem negatywną odpowiedź. Ów fotograf twierdzi iż ma swój sposób i nie będzie potencjalnej konkurencji szkolił, to rozumiem. Później powiedział mi, że nie opłaca się teraz zajmować zawodowo fotografią, gdyż jest to nieopłacalne, ze względu na istnienie "szarej strefy" i tu teraz moje pytanie do Was, drodzy forumowicze, czy faktycznie nie opłaca się teraz otwierać działalności związanej z fotografią (studio, fotografia ślubów itp)?
1. Zawsze można iść na ślub i popatrzeć jak robią to inni.
2. Szara strefa istnieje i to jest fakt. Czy opłaca się otwierać działalność? Dobra osoba da sobie radę, choć na początek chyba łatwiej jeśli nie jest to podstawowe źródło dochodu...
Myśle że samo pójście na ślub i obserwowanie fotografa to zwyczajnie nic nie da. Przecież nie będziemy mu zaglądać w wizjer?
Trzeba na początek zakręcić sie gdzieś u znajomych/ rodziny ... Z aparatem i samemu bez presji zmierzyć sie z tematem.
Flashalpha [Usunięty]
Wysłany: Pon 10 Sty, 2011
Popatrzec... na nie jednym ślubie byłem, bo jestem lektorem, ale moim zdaniem, nie ma to jak wziąść puszkę i samemu się sprawdzić
W takim razie gdzie i w jaki sposób najlepiej zdobyć umiejętności potrzebne do otwarcia własnej działalności, by nie spalić się zaraz na samym początku...? Chodzi mi tu także o fotografię studyjną, wydruk zdjęć, oraz wszelkie inne potrzebne umiejętności.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 10 Sty, 2011
MC napisał/a:
1. Zawsze można iść na ślub i popatrzeć jak robią to inni.
to chyba trzeba by patrzeć z bliska przez łokieć i zadawać mnóstwo pytań inaczej nie ma to żadnego sensu
MC napisał/a:
Czy opłaca się otwierać działalność? Dobra osoba da sobie radę, choć na początek chyba łatwiej jeśli nie jest to podstawowe źródło dochodu...
Ja wiem czy trzeba być dobrym fotografem ....... chyba nie, na pewno trzeba być dobrym menadżerem i mieć twardy tyłek albo celować w klientele, która łyknie cos takiego jak przykład z innego wątku na forumie
kozidron, widziałem tą galerię Mocarz gość naprawdę.
Flashalpha, zakładam, że jeśli chciałeś zaczynać jako drugi to jesteś jeszcze amatorem.
Prawda jest taka, że jak jesteś w czymś dobry to zawsze zarobisz. A jak jesteś bardzo dobry to zarobisz rewelacyjnie. Tak jest w każdym biznesie. Poza tym jeśli ktoś potrafi fotografować to nie musi ograniczać się do ślubów, o wiele lepsze pieniądze są z fotografii reklamowej.
Ów fotograf twierdzi iż ma swój sposób i nie będzie potencjalnej konkurencji szkolił, to rozumiem.
Fotografii nie mozna sie nauczyc patrzac na druga osobe. Jesli ten fotograf boi sie, ze byle amator (nie obraz sie prosze, intencjonalnie przesadzam) pstryknie z nim dwa sluby i bedzie jego konkurencja to cos kiepski ten fotograf.
Zdaje się znów wchodzimy na grząskie pole.
Bo co to znaczy dobry/kiepski fotograf?
Może jest tak że ten kto nie interesuje się fotografią w życiu prywatnym nie oczekuje od fotografa technicznej doskonałości, nie mówiąc o potrzebie zastanowienia się nad zdjęciem dłuższą chwile. I taki fotograf pstrykacz ( wykluczając Wujka_Pstrykacza ), który robi zdjęcia "byle dużo i ostro" acz niechlujnie jest też potrzebny.
My, nie potrafimy już inaczej patrzeć na zdjęcia.
Nie, nie. Ja absolutnie nie chce rozstrzasac jakich zdjec ludzie chca i jakich dostarcza fotograf i czy jest w tym artyzm czy go nie ma.
To jak z kazdym innym zawodem, jesli szewc sie boi, ze czeladnik zrobi z nim dwie pary butow i od razu otworzy konkurencyjny zaklad to znaczy, ze nie warto sie od niego uczyc. Bo tak naprawde nie nauczymy sie niczego.
Ja uważam, że jeżeli jesteś naprawdę dobry, masz spore i najlepiej bardzo dobre portfolio z kilku dziedzin fotografii masz niezbędny sprzęt, ludzie pytają się ciebie o zdjęcia ( znajomi i znajomi znajomych ) i już zarabiasz "jakieś" pieniądze w szarej strefie, masz na oku dobry lokal i w głowie plan jak to wszystko rozreklamować to możliwe, że Ci się uda
Bez doświadczenia i bez dobrych jeśli nie bardzo dobrych zdjęć w portfolio nawet nie ma co zaczynać
trzeba się szkolić i myślę, że w końcu będziesz wiedział - to już ten czas!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9