Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 22 Lis, 2010 wysuwający się tubus Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM
Witam
Czy ktoś z was reklamował w ramach gwarancji wysuwający się pod własnym ciężarem tubus w obiektywie Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM. O tej wadzie wspomina nawet test na optyczne.pl i nie wiem czy: 1. jest to wada do usunięcia w serwisie, 2. w ogóle warto się z nimi (serwisem canona) boksować? W moim obiektywie dochodzi już do tego, że tubus wysuwa się pod wpływem siły odśrodkowej przy energicznym poruszeniu aparatem w płaszczyźnie poziomej.
Planując zakup tego szkiełka,wziąłem pod uwagę test na optycznych,który informował o luzie i "przeskoku" na pierścieniu ogniskowych.Oczywiście po takiej recenzji zrezygnowałem z zakupu w sklepach internetowych,celem osobistej analizy ewentualnej wady.Do wyboru miałem jedną sztukę,która w dniu zakupu "chodziła" bez zarzutu. Zapewniam,że nie jest to z mojej strony kryptoreklama.Na dzień dzisiejszy pierścień obiektywu chodzi bardzo płynnie,bez żadnych luzów,a jedyne co można zauważyć to minimalnie większy opór w okolicach ogniskowej 35 mm.Podkreślam że opór jest tak minimalny,że przy normalnym użytkowaniu szkiełka nie istnieje.Jeżeli chodzi o samoistne wysuwanie się tubusa,powiem szczerze ,ten problem zadziwił mnie niezmiernie.Po analizie własnego egzemplarza,rezultaty są następujące:
-przy ustawieniu pierścienia ogniskowych na 15mm,i silnym potrząsaniu aparatem z obiektywem skierowanym w dół, nie ma mowy o jakimkolwiek wysunięciu się tubusa.
-przy ustawieniu pierścienia ogniskowych na 50mm i jak wyżej bardzo silnym potrząsaniem , trzeba mieć naprawdę dużo szczęścia ,żeby ów nieszczęsny tubus osiągnął położenie 85mm.Oczywiście ,że do tak karkołomnych wyczynów skłonił mnie tylko i wyłącznie wątek na forum.Nie zmienia to jednak faktu,że opinie mogą być różne,a wynika to najprawdopodobniej z dużego rozrzutu jakościowego.Podsumowując,
to chyba najdłuższy post w moim życiu,a potrząsanie 50D to bardzo dobre ćwiczenie
aerobowe
Również czytałem test obiektywu przed zakupem, wydawało mi się nieprawdopodobne, że może to być "cecha" tego modelu, sprawdzałem w sklepie kupowany egzemplarz a wada się ujawniła około miesiąca po zakupie w trakcie użytkowania
Z moim egzemplarzem narazie wszystko w porządku, choć czuć różnicę w oporze przy ustawianiu ogniskowych w przedziale 30-50mm. Ale sam się nie chowa/nie wysuwa przy pionowym ustawieniu.
rafal.trzcinski [Usunięty]
Wysłany: Wto 11 Sty, 2011
Witaj,
Ja miałem kiedyś C28-135 IS USM i sytuacja była identyczna. Tubus sam się wysuwał a dodatkowo pojawiał sie luz poprzeczny (przy złozonym obiektywie jak się patrzyło z góry na soczewke przednią to drgała na prawo i lewo - problem ustawał po wysunięciou zoom). Luz w miare użytkowania nieco się powiększał ale wg mnie nie wpływał na jakość zdjęć. Innych usterek też nie zaobserwowałem - AF i IS bez zarzutu.
Spytałem o to serwis przy okazji wysłania słoika do czyszczenia ale odpisali coś w stylu że praca jest prawidłowa.
Istotnie ten typ tak miał i podejrzewał że konstruckaj 15-85 jest tożsama z ta 28135 czy tez 17-85 IS.
Podobna rzecz mam w 24-105. Mimo, ze elka to czasem sie wysuwa pod wlasnym ciezarem. Nie az tak, zeby "pod wplywem sily odsrodkowej", ale jednak. Nie zauwazylem wielkiego wplywu tej wady konstrukcyjnej na zdjecia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9