Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Decyzja podjęta
D300s z TC x2 i 70-200
D700 z 24-70
Pozostaje jeszcze tylko nauczyć się robić tym zdjęcia.
PS.
1. Pamiętaj aby na wszelki wypadek choć jeden zestaw zabrać do bagażu podręcznego.
2. Pomyśl jeszcze o czymś w rodzaju Lowepro Toploader Pro 75 AW dla zestawu długiego i Lowepro Toploader Pro 70 AW dla zestawu krótszego.
1. Pamiętaj aby na wszelki wypadek choć jeden zestaw zabrać do bagażu podręcznego.
Yyy, a to można inaczej? Ja bym się nigdy nie odważył nadać sprzętu foto w głównym. Chyba, że jako bagaż specjalny, objęty dodatkową opłatą. Ba, często przewoźnik nie pozwala umieszczać sprzętu foto w bagażu głównym. Statywu nie liczę, ten można do walizki. Zbyt wiele widziałem podczas częstych lotów...
Pozostaje jeszcze tylko nauczyć się robić tym zdjęcia.
PS.
2. Pomyśl jeszcze o czymś w rodzaju Lowepro Toploader Pro 75 AW dla zestawu długiego i Lowepro Toploader Pro 70 AW dla zestawu krótszego.
Na naukę trochę czasu mam, więc może chociaż kilka dobrych zdjęć przywiozę
Cały sprzęt biorę do podręcznego, widziałem już nie raz co się dzieje z bagażami na lotniskach
Te torby to całkiem dobry pomysł, chociaż wcześniej myślałem nad plecakiem np. http://www.torbylowepro.p...er-400-aw,1025s
sprawdz jaki jest limit wagi bagazu podrecznego linii, ktora bedziesz podrozowal. LOT ma 6kg (choc nie wiem, czy to tylko na krotszych lotach czy na wszystkich) i raz kazali mi nadac walizeczke bo mialam 7kg z hakiem. biorac pod uwage, ze nawet jakies superlekkie kuferki typu samsonite cosmolite waza powyzej 2kg, to moze sie to okazac za malo
moronica, grunt to podejść do odprawy z uśmiechem, nawet, jeśli bagaż podręczny waży >10kg Na 10-15 lotów rocznie średnio 1-2 razy muszę otwierać plecak a ani razu jeszcze nie musiałem go ważyć. I to zarówno w tanich liniach, jak i rejsowych. Ważniejsze są wymiary, bo jak na półkę nie upchniesz to jest już większy kłopot...
Używam Computrekker AW, pakuję praktycznie do pełna. Wchodzi 5D, 40D, 100-400L, S150, 85L, 24L, 17L, fisz 15, 50 1.4, TC x1,4, databank lub/i laptop, drobnica: filtry x 6, holder, na lampę też jest miejsce.
Ostatnio zmieniony przez dr11 Wto 11 Sty, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Na 10-15 lotów rocznie średnio 1-2 razy muszę otwierać plecak a ani razu jeszcze nie musiałem go ważyć. I to zarówno w tanich liniach, jak i rejsowych. Ważniejsze są wymiary, bo jak na półkę nie upchniesz to jest już większy kłopot...
Potwierdzam... Ja mam plecak wypchany sprzętem foto + laptop. Z reguły waży ok 10kg. I jeszcze nigdy nie miałem problemów, nawet latając Rayanairem
wlasnie doczytalam, ze do tej wagi nie wlicza sie aparat foto. tak wiec mozna tak to ominac, ze ciezsze body z najciezszym szklem w pokrowcu przewiesic przez ramie a reszte dac do podrecznego i powinno sie zmiescic w limicie. mi raz taki numer wykrecili (choc juz pozniej staralam sie pilnowac) i o tyle niefortunnie sie to skonczylo, ze mialam tego dnia 3 loty, bagaz zabrali mi przed drugim lotem i omylkowo nadali na przedostatnie lotnisko zamiast do konca. na szczescie nie zaginal i na drugi dzien mi go dostarczyli. kazali mi wazyc przy kilku innych okazjach ale akurat w tamtych liniach limit byl 10kg wiec sie zawsze miescilam
Mnie się raz tak udało z Ryanairem, że na jednym ramieniu miałem przewieszony plecak foto (mieścił się w wymiarze/wadze), na drugim ramieniu plecak laptopowy (też mieścił się w wymiarze/wadze) i właśnie z uśmiechem wkroczyłem na pokład. Szedłem trzymając się tłumu, więc pani stojąca po jednej stronie widziała zasadniczo jeden plecak, pani stojąca z drugiej strony widziała tylko ten drugi. Udało się, jeden upchnąłem do szafki, drugi dałem pod nogi, tak, żeby nie rzucał się w oczy. Ale to było jakiś czas temu, jak Ryanair nie czepiał się jeszcze tak drobiazgowo tej wagi.
Ja mam plecak CompuTrekker Plus AW, który jest dość spory i zdarzyło się parę razy, że chciano mi go mierzyć i ważyć, ale po informacji, że mam tam sprzęt foto, zawsze bez problemu mogłem go na pokład wnieść. Nie ma się co martwić na zapas. Linie lotnicze też wolą unikać nadawania drogiego sprzętu jako bagażu głównego, bo wiedzą co z nim robią, gdy właściciel nie patrzy.
Oj proszę Państwa, Ryanerem na safari się nie lata
He, he, lata się pewnie TU-154
Oglądając bagaż podręczny (w którym mam sprzęt foto) zwykle mnie pytają, czy jestem zawodowym fotografem ... i nie zaprzeczam aby sie odczepili.
Dwa razy tylko miałem nieprzyjemną sytuację gdy amerykańcy brali mnie na stronę i cały sprzęt po podpisaniu zgody lądował w laboratorium, a ja miałem prawie osobistą. Brrr, ciarki przechodzą. Oczywiście tłumaczenie, że procedury i tego typu nawijki, no i sorryyyy
Z drugiej strony zdarzyło mi sie zabrać do podręcznego łańcuchy na koła, bo się nie zmieściły do głównego. Długo musiałem czekać na decyzję i zgodę ale udało się choć było już po pamiętnym 11 września.
Nie jest łatwo ......
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10