Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Polskie menu w aparacie, system operacyjny, a nawet Photoshop po polsku... Niektórzy lubią sobie robić krzywdę...
Ciężko się nie zgodzić
Z wykształcenia jestem informatykiem i nigdy, przenigdy, mając do wyboru polską i angielską wersję jakiegoś programu, nie zdecyduję się na wersję polską.
Ale ja angielskiego zacząłem uczyć się niewiele później niż polskiego, więc może być mi łatwiej. Rozumiem osoby, które jednak ten polski wybierają.
Wyjątek potwierdza regułę, można by powiedzieć.
To tylko kwestia gustu i osobistej wygody, ja jakoś jestem przyzwyczajony do angielskich sformułowań.
Nie będę nawet poruszał kwestii tłumaczeń coponiektórych programów na język polski, bo to temat na kompletnie inną dyskusję.
a ja używam polskiego menu w 40D odkąd go posiadam. Jestem informatykiem, angielski biegły w mowie jak i w piśmie... Co teraz?
I po cholerę używasz tego menu po polsku? Jakieś logiczne uzasadnienie?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 12 Sty, 2011
jaad75 napisał/a:
Polskie menu w aparacie, system operacyjny, a nawet Photoshop po polsku... Niektórzy lubią sobie robić krzywdę...
Ja też mam polskie menu, pierwszy raz kiedy canon mi na to pozwolił włączyłem, żeby zobaczyć jak śmieszne nazwy "ponadawali" no ale w kolejnych puszkach tak jakoś z przyzwyczajenia już ustawiałem.
Co do oprogramowania jaad75, masz rację, gorzej jak polskie wersje oprogramowania wpływają na poprawną pracę programu, co niestety często się zdarza, mam kilka takich porównań na paru stanowiskach i dopóki nie potwierdziły się moje spostrzeżenia z innymi użytkownikami zawsze myślałem, ze to wina hardware'u (raczej mam na myśli programy do obróbki wektorowej, bo np. szop trzeci po polsku bangla dobrze)
Ja też mam polskie menu, pierwszy raz kiedy canon mi na to pozwolił włączyłem, żeby zobaczyć jak śmieszne nazwy "ponadawali" no ale w kolejnych puszkach tak jakoś z przyzwyczajenia już ustawiałem.
No ja rozumiem włączyć sobie dla jaj - kiedyś miałem nawet chińskie, ale na stałe??? W innych sprzętach RTV i AGD też masz po polsku?
Ja znam trochę osób, które nie znają języka angielskiego wcale, za to biegle władają np. francuskim. I uważam, że nie jest to żaden powód do wstydu.
W aparacie ustawiony mam język polski, w LR angielski i nie mam zamiaru szukać jakiegoś spolszczenia.
Nie widzę nic nagannego w tym, że ktoś chce używać języka ojczystego w sprzęcie elektronicznym
Ja znam trochę osób, które nie znają języka angielskiego wcale
Co w dzisiejszych czasach jest sporym kalectwem...
MC napisał/a:
I uważam, że nie jest to żaden powód do wstydu.
No cóż, żadne kalectwo nie jest powodem do wstydu, co nie zmienia faktu, że utrudnia życie...
MC napisał/a:
Nie widzę nic nagannego w tym, że ktoś chce używać języka ojczystego w sprzęcie elektronicznym
Języka "ojczystego", to można używać w sklepie, czy knajpie - sprzet elektroniczny, czy oprogramowanie, powinny używać wszędzie takiego samego i zrozumiałego dla większości języka, a naturalnym dzisiejszych czasach jest angielski właśnie (kiedyś pewnie francuski, czy łacina)...
Wygodnie? Z jakimiś kosmicznymi nazwami, które trzeba tłumaczyć z powrotem na angielski, żeby domyśleć się o co chodzi?
A nie uważasz, że jest to w sumie smutne, że nie ma dobrze zrobionej polskiej lokalizacji? Zlewka czy nieudolność tłumaczy?
IMHO takich rzeczy jak dobre spolszczenie należy po prostu wymagać, a nie olewać "bo znam angielski i chyba każdy zna". Mieszkamy w Polsce (a przynajmniej chyba większość forumowiczów) i posługujemy się językiem polskim, z takim podejściem na anty to nie mielibyśmy pewnie do tej pory "ogonków" pisząc na komputerze bo po co, skoro można po angielsku A jak ktoś używa innego alfabetu niż łaciński...
Ostatnio zmieniony przez lotofag Sro 12 Sty, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11