Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D7000 czy Nikon D300S
Autor Wiadomość
Mani 
Nowy
Michał

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011   Nikon D7000 czy Nikon D300S

Witam. Mam pytanie. Jak w temacie: który lepszy? Różnica w cenie mała. Czy ISO 100 jest często przydatne (Nikon D300s tego nie ma)? Ktoś używał obu korpusów?

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011   

Zależy do czego lepszy i dla kogo lepszy. Dla mnie lepszy będzie cały czas D300s, ale obrazek będzie miał lepszy D7000. Całą resztę wolę z D300s.

Mani 
Nowy
Michał

Już jakiś czas temu miałem kupić Nikona ale priorytety finansowe się zmieniły (rodzina i.t.d.) ale mam w planach któryś z tych korpusów zakupić wkrótce ale mam dylemat. Nikon D300s poza brakiem ISO 100 i 6400 to praktycznie dla mnie żadnych wad nie ma (tak myślę). A może ISO 100 i 6400 nie jest tak ważne. Obecnie chodzę jeszcze do szkoły fotograficznej. Nie wiem jeszcze w jakim kierunku fotograficznym pójdę. Chciałbym zająć się fotografią sportową, koncertową i lotniczą ale można moje preferencje zmienią się.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Nikon D300s ma ISO 6400 choć wygenerowane dość sztucznie. ISO 100, czasem się przydaje. Zawsze możesz pomyśleć o neutralnym szarym filtrze.
Jeżeli fotografia sportowa, koncertowa, lotnicza i do tego poparta szkołą foto to będzie potrafił bajery zawarte w D300s a on będziesz potrafił z tymi dziedzinami się uporać. Kupuj D300s lub czekaj na jego następcę.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Używałem obu. Ergonomicznie D300s lepszy, no ale to przecież aparat prawie profi a D7000 dla zaawansowanego amatora kierowany.
Moim zdaniem pod względem AF praktycznie to samo z lekka przewagą D300s. Obrazek - lepszy z D7000. Pomiar ekspozycji? Trudno mi ocenić w użyciu (bo z rzadka korzystam z matrycowego), ale ze specyfikacji wychodzi, że D7000 ma lepszy (z tym, że w D300 jest i tak już świetny). D7000 to wyższa rozdzielczość matrycy i jej wyższa sprawność, no ale nie ma się co dziwić bo D300s to już "staruszek".

Tak jak mówi MM, zależy do czego. Jak cenisz ergonomię, zdecydowanie D300s. Jeśli ergonomia D7000 Ci nie przeszkadza - praktycznie na każdej inne płaszczyźnie jest lepszy.

Patrz na D7000 jak na poprawiony D300s (filmy, matryca, ekspozycja) wciśnięty w korpus D90.

Mani 
Nowy
Michał

Ja też obstawiałem D300s. Cena całkiem dobra jak na jakość. Około 4400 zł.

konczako 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011   

Za D300s przemawia ergonomia, wygoda, pancerność, szybkość, dla niektórych te cechy to być albo nie być.
Za D7000 - lepszy obrazek, dla osób o mniejszych dłoniach lub nie lubiących cegieł i chcących zachować większą dyskrecje, cichsza migawka, znacznie poprawiony balans bieli - ważne jeśli robisz dużo RAWów i chcesz szybciej uzyskać efekt. Dobra współpraca ze szkłami manualnymi - pomiar światła, potwierdzenie ostrości (z graficznymi wskaźnikami)
Co jest porównywalne w tych aparatach to wydaje się ze AF. Wydaje mi się że D300 lepiej trzyma ostrość w 3D ale za to D7000 pewniej trafia na skrajnych punktach w trybie AF-S.

Mani 
Nowy
Michał

Trzymałem w rękach D300s i D90 (body chyba takie samo jak D7000) i lepiej trzyma się D300s. Jest duży dylemat ale skłaniam się ku D300s

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Mani, no to bierz D300s :) Będziesz zadowolony :)

rad79 
Nowy

Wysłany: Nie 16 Sty, 2011   Nikon d300s vs D7000

Wlasnie zastanawiam sie nad tym samym. Tzn d300s vs d7000. Ten drugi jeszcze malo znany i testowany. d300s czy to nie za stara konstrukcja za obecna cene ? W czym pomoga roznice w ilosci pol autofokusa ? Cholera jasna mam 1,5 miesiaca na decyzje... W obiektywy rowniez ost zainwestowalem, a teraz moja pani chce mi kupic puszke na urodziny hmm chyba mnie lubi... Dziwne po 10 latach razem :) Pod koniec kwietnia przyda sie na Malcie wiec troszke pstrykania architektury oraz krajobrazy. Posiadam Tamrona 17-50mm f2.8 Sigma 10-20mm f3.5 HSM nikon 35mm f1.8 Sigma 70 -300mm bez stabilizacji niestety. Pod co byscie to podpieli ? D300s czy D7000 ? Do czego moze sluzyc ta jak sie wydaje minimalna roznica w szybkostrzelnoscie pomiedzy aparatami ? (kl/s) Moze sie to wydac dziwaczne ale posiadam obecnie nikona d60 i chce wymienic body, bo zamontowalem dzisiaj lampe blyskowa Nissin Di622 pod niego i stalo sie strasznie niewygodne do utrzymania w rekach. A z obiektywem Tamrona powstaja brzydkie cienie na zdjeciach z wbudowana lampa. Ceny sa te same obu aparatow wiec ze mozliwosci ktoregos niewykorzystam hmm mam w domu kilka garnkow w ktorych gotuje niezbyt czesto... Jakies pomysly ? Jutro przymierze sie do d300s z lampa dzis montowalem na d90 podobno to samo body i jest w miare ok. Troszke mnie martwi mala ilosc opinie o d7000 jeszcze. W sklepach w UK (duza siec Currys) mieli dzis na caly kraj 2sztuki do kupienia a ja chcialem tylko lampe podpiac za daleko jechac w tym celu okolo 30 kilometrow..

Wiec oprocz ergonomii ktos widzi jakies inne roznice miedzy nimi ? Wezcie pod uwage moje amatorskie zastosowanie aparatu tj wycieczk(architektora oraz znajomi na jej tle)i, weekendy(roznie), urlopy(bardzo roznie), imprezy(zdarza sie slabo pamietac) itp. Nie zarabiam tym na zycie ufff mam lzejsza robote :) Cena jak wspomialem nie robi na mnie wrazenia miedzy tymi dwoma, bo nie widze roznicy w cenie. A teraz sie pozale stracilem okolo 2 tys fotek ost padl mi dysk twardy.... Najbardziej martwi mnie czy to nie jest troszke zabytek D300s w stosunku do D7000 bo parametry wygladaja podobnie. Filmy sobie odpuscmy w tym temacie. Oj sie rozpisalem...

[ Dodano: Nie 16 Sty, 2011 00:55 ]
Wlasnie zastanawiam sie nad tym samym. Tzn d300s vs d7000. Ten drugi jeszcze malo znany i testowany. d300s czy to nie za stara konstrukcja za obecna cene ? W czym pomoga roznice w ilosci pol autofokusa ? Cholera jasna mam 1,5 miesiaca na decyzje... W obiektywy rowniez ost zainwestowalem, a teraz moja pani chce mi kupic puszke na urodziny hmm chyba mnie lubi... Dziwne po 10 latach razem :) Pod koniec kwietnia przyda sie na Malcie wiec troszke pstrykania architektury oraz krajobrazy. Posiadam Tamrona 17-50mm f2.8 Sigma 10-20mm f3.5 HSM nikon 35mm f1.8 Sigma 70 -300mm bez stabilizacji niestety. Pod co byscie to podpieli ? D300s czy D7000 ? Do czego moze sluzyc ta jak sie wydaje minimalna roznica w szybkostrzelnoscie pomiedzy aparatami ? (kl/s) Moze sie to wydac dziwaczne ale posiadam obecnie nikona d60 i chce wymienic body, bo zamontowalem dzisiaj lampe blyskowa Nissin Di622 pod niego i stalo sie strasznie niewygodne do utrzymania w rekach. A z obiektywem Tamrona powstaja brzydkie cienie na zdjeciach z wbudowana lampa. Ceny sa te same obu aparatow wiec ze mozliwosci ktoregos niewykorzystam hmm mam w domu kilka garnkow w ktorych gotuje niezbyt czesto... Jakies pomysly ? Jutro przymierze sie do d300s z lampa dzis montowalem na d90 podobno to samo body i jest w miare ok. Troszke mnie martwi mala ilosc opinie o d7000 jeszcze. W sklepach w UK (duza siec Currys) mieli dzis na caly kraj 2sztuki do kupienia a ja chcialem tylko lampe podpiac za daleko jechac w tym celu okolo 30 kilometrow..

Wiec oprocz ergonomii ktos widzi jakies inne roznice miedzy nimi ? Wezcie pod uwage moje amatorskie zastosowanie aparatu tj wycieczk(architektora oraz znajomi na jej tle)i, weekendy(roznie), urlopy(bardzo roznie), imprezy(zdarza sie slabo pamietac) itp. Nie zarabiam tym na zycie ufff mam lzejsza robote :) Cena jak wspomialem nie robi na mnie wrazenia miedzy tymi dwoma, bo nie widze roznicy w cenie. A teraz sie pozale stracilem okolo 2 tys fotek ost padl mi dysk twardy.... Najbardziej martwi mnie czy to nie jest troszke zabytek D300s w stosunku do D7000 bo parametry wygladaja podobnie. Filmy sobie odpuscmy w tym temacie. Oj sie rozpisalem...

P.S.
Ktos slyszal ta cicha migawke w d7000 ? Tzn ze np nie wystrasze zubra i nie zacznie na mnie szarzowac ? Jest w tym jakas istotna roznica czy to po prostu dla fotografow robiacych zdjecia typu sluby, komunie itp tj kosciol czy tez inny urzad. I rozumiem ze wlacza sie to w czasie kiedy potrzebujemy bo inaczej by o tym nie pisano. Tzn tryb cichy migawki cos zuzywa sie szybciej (migawka...) wiec sprzet jest mocniej eksploatowany. Dobrze mysle ? Czy zupelnie w druga strone ?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 16 Sty, 2011   

rad79 napisał/a:
Wiec oprocz ergonomii ktos widzi jakies inne roznice miedzy nimi ?
Tak - D7000 wybija się filmowaniem, lepszym balansem bieli, wyższym użytecznym ISO, natywną czułością ISO100, wyższą dynamika, większą ilością megapikseli...
rad79 napisał/a:
Ktos slyszal ta cicha migawke w d7000 ?
Tak, słyszałem. I działa tak samo w D7000 jak w D300s oraz D3100... Po prostu jest opóźnienie w czasie pomiędzy podniesieniem lustra a otwarciem migawki i opuszczeniem lustra, dzięki czemu to charakterystyczne klepanie lustra jest trochę cichsze i inaczej brzmiące. Formalnie wciskasz spust migawki - podnosisz lustro, zwalniasz przycisk migawki - opuszczasz lustro... Tak jak w czasie B, tyle, że migawka pracuje po swojemu ;)
Tu masz porównanie...
rad79 napisał/a:
Tzn tryb cichy migawki cos zuzywa sie szybciej (migawka...) wiec sprzet jest mocniej eksploatowany
Nie.

komor 
Moderator

Jak nie kręci Cię noszenie bardziej „profesjonalnego” korpusu na szyi to bierz D7000, będziesz zadowolony. A co padu dysku to tradycyjnie polecam backup. :)

konczako 
Entuzjasta

hijax_pl napisał/a:
Tak - D7000 wybija się filmowaniem, lepszym balansem bieli, wyższym
użytecznym ISO, natywną czułością ISO100, wyższą dynamika, większą ilością megapikseli...

:mrgreen: O tuż to. I można wyciągnąć z niego naprawdę wiele:)
http://forums.dpreview.co...thread=37474381

rad79 
Nowy

Ok wiec oba aparaty w sklepie pomacane i jednak wezme D7000. Troszke mniejszy ale calkiem funkcjonalny. Z ciekawostek dodam ze na chwile obecna D7000 jest tanszy w Polsce okolo 400PLN niz w UK... Calkiem zaskakujace jak dla mnie... Zwykle w Polsce jest drozej. Teraz musze na niego troszke poczekac. Nie moge sie doczekac ja dziecko.

Dzieki z odpowiedzi. :)

Fatman73 
Bywalec

Tylko przed zakupem sprawdź (oczywiście jak masz możliwość) czy AF nie robi problemów na większą odległość. Wystarczy kilka zdjęć (najlepiej ostrzyć na czyjąś twarz) z 5-8m. Najlepiej z użyciem jakiegoś jasnego szkła, wystarczy f2.8 np. przy 50mm, lub 35 1.8 [dzięki jaad75 ;) ] na f1.8.
Ostatnio zmieniony przez Fatman73 Nie 16 Sty, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu