Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 13 Sty, 2011 Canon 500D czy Nikon D80
Witam,
mam pytanie do forumowiczow i znawcow fotografii:D
planuje zakup lustrzanki, zastanawiam sie nad dwoma rodzajami tj.
Canon EOS 500D + 18-55 mm IS (cena 2170)
lub Nikon D80
napewno zamierzalabym dokupic szklo 50mm 1.8 a kwota jaka chce przeznaczyc na samo body to 2000zl.
Fotografia ktora mnie interesuje to portrety,
uroczystosci rodzinne (rowniez sluby),
krajobrazy,
zdjecia nocne,
przyroda.
byc moze w przyszlosci zdjecia studyjne (ale tylko portrety badz akty).
mam rowniez obiektywy:
helios MC 44M-7 58mm 1:2
jupiter 37AM 3.5/135
arsat h 80-200mm 1:4.5 ale nie wiem w ktorym systemie sprawdzilyby sie one lepiej:(
dziekuje:) wlasnie D80 nie moge nigdzie znalesc, nawet w sklepach internetowych... naD90 -troche za drogi jak na moj kapital. Wole zainwestowac w lepszy obiektyw:)
chyba ze inny model NIkona?moze jakies propozycje?:)
ale mysle ze canon to dosc dobry wybor, jakis obiektyw i chyba nie bedzie tak zle?:D
wlasnie D80 nie moge nigdzie znalesc, nawet w sklepach internetowych...
No wlaśnie dlatego, ze to poprzednik D90, a D90 już też schodzi jako, że pojawił się D7000 Tyle, że to odpowiedniki dwucyfrowych canonów.. Patrząc na 500D powiedziałbym Nikon D5000 (który nota bene też już wychodzi z dystrybucji).
Myślę, że ważniejsze jest to:
welpe napisał/a:
mam rowniez obiektywy:
helios MC 44M-7 58mm 1:2
jupiter 37AM 3.5/135
arsat h 80-200mm 1:4.5 ale nie wiem w ktorym systemie sprawdzilyby sie one lepiej:(
Pytanie na ile chciałabyś z tym szkieł korzystać? Bo: w tych niskich Nikonach będziesz miała problem z nieskończonością (potrzebne specjalne adaptery z soczewką korekcyjną) oraz pomiarem światła (potrzebne specjalne dandeliony). W Canonach - problem z potwierdzaniem ostrości (potrzebne specjalne dandeliony). W sumie bez problemu ze szkłami M42 działa tylko Pentax.
Nikon D5000 tez sie zastanawialam ale dochodza wieksze koszty ze wzgledu na brak srubokreta.
z obiketywow, ktore mam to napewno dlugo mi one nie posluza, gdy zamierzam dokupic inne a z nich korzystac poki co(tzn poki finanse nie pozwola na zakup czegos innego).
i napewno Canon badz nikon. Mysle teraz jeszcze nad Nikonem D40...
im wiecej czytam tym wiekszy metlik w glowie
welpe, z Nikonow dostepne sa teraz d3100, d5000 (ten juz niedlugo, kroi sie d5100), d90 (rowniez niedlugo zniknie bo zastapil go juz d7000), d7000 itd juz daleko poza budzetem
To wynik realnej analizy kosztów czy kalka z netu?
No tak realnie to 50/1,8 będzie bez AF, 85/1,8 będzie bez AF, pozostaje tylko fajny 35G. A to są chyba najbardziej typowe trzy tanie jasne stałki, o których się myśli na początku drogi, pomijając droższe obiektywy makro.
komor, no właśnie o to chodzi - o te dwa szkła tylko Jednak ja osobiście zamiast 50/1.8 wolałbym 35/1,8DX. Brak 85/1,8 z silnikiem może być jedynym powodem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11