Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
wypuszczanie na rynek hiszpanski sprzetu w 4 jezykach obowiazujacych w tym kraju (kastylijski, baskijski, katalonski i galicyjski)
Ciekawe czy podobnie narzekają/narzekacie (nie wiem jakiego języka używasz na codzień) na jakość shiszpańszczenia jak u nas na spolszczenia . No i czy różnice tych języków są na tyle duże, że utrudniają porozumiewanie...?
Przede wszystkim - Jaad75 - w odróżnieniu od Ciebie ani ja ani moja matka nie uciekliśmy w pogoni za dolarem ze swojego ojczystego kraju do USA. I cenimy sobie to, że mamy prawo do korzystania z języka ojczystego.
Czy my już nie potrafimy ze sobą rozmawiać jak ludzie?
Zawsze się znajdzie jakaś złośliwość, przytyk, uparcie, chęć dominacji.
Jest tyle języków na świecie, tyle możliwości komunikacji, a nie potrafimy w żadnym z nich się porozumieć. Tak zwyczajnie.
wypuszczanie na rynek hiszpanski sprzetu w 4 jezykach obowiazujacych w tym kraju (kastylijski, baskijski, katalonski i galicyjski)
Ciekawe czy podobnie narzekają/narzekacie (nie wiem jakiego języka używasz na codzień) na jakość shiszpańszczenia jak u nas na spolszczenia . No i czy różnice tych języków są na tyle duże, że utrudniają porozumiewanie...?
w uproszczeniu galicyjski to mieszanka kastylijskiego (znanego poza Hiszpania jako hiszpanski ) i portugalskiego; katalonski - kastylijski + francuski; baskijski - to kompletnie inna bajka i nie ma z nimi nic wspolnego
hiszpansko-jezycznych interfejsow rowniez unikam ale owszem, bywaja tragiczne
jezykiem, ktorego najczesciej uzywam na codzien, jest angielski
w uproszczeniu galicyjski to mieszanka kastylijskiego (znanego poza Hiszpania jako hiszpanski ) i portugalskiego; katalonski - kastylijski + francuski; baskijski - to kompletnie inna bajka i nie ma z nimi nic wspolnego
Aha. Fajnie tam macie . Zrobić cztery wersje na rynek a zrobić jedną to jednak różnica, i tym bardziej mamy prawo wymagać, aby się tu przyłożyli. Jak ma być fatalnie przełożone na polski, to już wolę ten angielski, mimo całej awersji do niego .
No ale to w sumie niezobowiązująca sytuacja i razem się pośmiali
Przypomniało mi to mniej zabawną historię. Międzynarodowa konferencja w Polsce z oficjalnym językiem angielskim, przewodniczący sesji wstaje i z przepraszającym uśmiechem: "Ponieważ na sali większość stanowią Polacy, to proponuję aby referaty były wygłaszane po polsku". Nieliczni goście z zagranicy tylko smutno popatrzyli...
Skoro jeszcze nie nauczyła się tego języka, to z pewnością taki kurs by jej się przydał.
Zresztą do nauczenia się obsługi tego typu urządzeń nie potrzeba kursu językowego. Przepuszczem, że chwilę zajmie jej pełne opanowanie telefonu również po polsku i zmiana jezyka to niewielka różnica.
Miała być dyskusja merytoryczna, a Ty dalej chcesz uszczęśliwiać na siłę i mierzysz wszystkich swoja miarką (co już ktoś wcześniej napisał).
Taki cytat z filmu mi się przypomniał:
"- W swoim życiu przeczytałem dwie książki...
[...]
- Jedna z nich to 'Ojciec Chrzestny', gdybyś ją przeczytał to wiedziałbyś, że pieniądze to nie wszystko, że nie zdradza się przyjaciół i nie dmucha ich żon, ale niestety ty zapchałeś sobie głowę jakimiś ...... o żabach i teraz na siłę próbujesz zainteresować tym innych, nie Krzysiu?"
jaad75 przestań już uczyć się tego angielskiego bo kto wie co ci jeszcze strzeli do głowy. Aż strach pomyśleć na jaką jeszcze tresurę milionów ludzi możesz wpaść.
Moronica zapomnialas o walencjanskim .
Instrukcje itp i tak sa dostarczane glownie w kastylijskim.
Jedno jest pocieszajace, w Polsce lepsza jest znajomosc pisowni niz w Hiszpanii, na forach ludzie tutaj robia tyle bledow, ze az mnie to razi, mimo tego ze nie znam jezyka perfekcyjnie.
marcin-vlc, walencjanski to praktycznie to samo co katalunski tyle ze uzywa sie go w innym regionie jest jeszcze aranes tyle ze nie ma takiego statusu jak pozostale wymienione, ktore sa regionalnie oficjalnymi jezykami obok hiszpanskiego/kastylijskego
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10