Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
posiadam lustrzankę sony a500 z obiektywem carl zeiss 16-80 i zastanawiam się nad trapiącym mnie pytaniem: CZY JEST SENS SPRZEDAĆ A500 I ZA NIEDUŻĄ DOPŁATĄ KUPIĆ UŻYWANĄ A700.
Jeśli ktoś mógłby mi doradzić a przy okazji odpowiedzieć na parę pytań byłbym bardzo wdzięczny.
Czy da się określić która matryca jest lepsza??
Co oznacza BRAK PEŁNOPRAWNEJ funkcja MLU opisana w ten sposób teście aparatu na stronie optyczne.pl ??
Również chciałbym dowiedzieć się na czym dokładnie polega niedosycanie zdjęć i jak ma się ono w stosunku do a500??
Pełnoprawna funkcja MLU w Canonie działa tak, że włączasz tryb MLU w aparacie i wtedy są dwie możliwości:
1) W trybie zdjęć pojedynczych: pierwsze naciśnięcie spustu migawki opuszcza lustro, drugie naciśnięcie wyzwala migawkę. Pomiędzy tymi etapami może być dowolnie długi czas. Oczywiście sens praktyczny używania takiego trybu jest tylko wtedy, kiedy podłączony jest wężyk spustowy lub używamy pilota, bo inaczej drugie naciśnięcie spustu (wyzwalające migawkę) będzie narażone na drgania/poruszenia od ręki naciskającego.
2) W trybie samowyzwalacza 2 lub 10 sekund: naciśnięcie spustu migawki powoduje opuszczenie lustra i po czasie odpowiednio 2 lub 10 sekund następuje samoczynne wyzwolenie migawki. Dzięki temu nawet jak nie mamy wężyka/pilota, to możemy ze statywu zrobić nieporuszone zdjęcie z opuszczonym lustrem.
Czy w A700 jest identycznie czy są jakieś różnice, to pewnie nam za chwilę napisze MC.
W A700 wyglądało to tak (o ile wujek Alzheimer czegoś nie pomieszał), że ustawiało się opóźnienie 2s lub 10s. I to było mlu.
Ale tego aparatu już od ponad roku w łapach nie miałem i coś mogłem pokiełbasić. Z całą pewnością jakieś różnice są w stosunku do Canona, bo w buraczanym systemie (przynajmniej w 5d2) trzeba wygrzebać w menu "blokada lustra podniesionego".
mam jeszcze takie pytanie czy a700 ma preselekcje migawki i przysłony w używaniu skali ev lub w bracketingu??
ja nie mogę doszukać się tego w mojej a500 a czytając artykuł o HDR-ach dowiedziałem się że jest to przydatne??
albo może przy robieniu HDR należy ustawić a i wtedy jest automatycznie przy korygowaniu skali ev zmieniany czas naświetlania??
i czy wie ktoś może czy wyszedł jakieś firmware do a500 i jeśli tak to czy jest on dobry i co zmienia, bo grzebałem szukając tego i znalazłem jakieś oprogramowanie do a500 ale nie chcę sknocić wgrywając sobie jakiegoś słabego g...., może ktoś może mi doradzć z jakiej strony ściąga się oryginalne firmware do sonych i czy warto??
1. Co do bracketingu i hdrów, to w fw4 można było w trybie A lub S wybrać bracketing max -2 do +2 EV i nie było z tym problemów. Zbieranie materiałów do HDR było proste.
2. Z tego co pamiętam, to softu do A500 nowego nie było.
3. jaaaaaad ma rację - chodzi o pkt 2 z postu komora.
ogólnie jestem zadowolony z aparatu, nie ma żadnych wad "wrodzonych" a jakość zdjęć jest przyzwoita,
1.co mi nie do końca odpowiada to średnio działający af,
2.problem mój polega również na tym że nosze okulary i gdy przykładam oko go wizjera nie widzę całego kadru, wyczytałem że a700 ma lepszy wizjer, nie wiem na czym polega jego zaleta ale tak to sobie skojarzyłem że może mi to pomoże
3. zaleta a700 jest iso 100 choć za to a500 ma lepsze wyższe iso, w zasadzie nie wiem jak wygląda sprawa szumów na 6400 przy obu aparatach ( jaka jest różnica?? znaczna??)
ale wydaje mi się że iso 12800 w a500 (z tego co sobie próbowałem) ma tak duże szumy że i tak nie będę tego wykorzystywał
4. no a700 ma 1/8000 i lepszy bracketing no i ma MLU ale szczerze mówiąc nie wiem czy i tak bym to wykorzystywał
5. ogólnie a700 ma mnóstwo pozytywnych komentarzy , jest to aparat z wyższej choć starszy przez co parametry się zrównują, ma znacznie bardziej rozbudowane funkcje
6. chciałbym dowiedzieć się jaki aparat wykonuje lepsze zdjęcia, który ma większy zakres tonalny, w którym zdjęcia są lepiej nasycone
7. być może moje myślenie jest trochę bezsensowne bo chcąc zmienić aparat nie kieruje się wadami a500 a bardziej ciekawością a700 może rzeczywiście nie ma sensu zmieniać tego aparatu bo jeszcze trafię na jakąś rozklekotaną kuciapę, a tu przynajmniej wiem na czym stoję, choć chciałbym aby wyszły jakieś firmware do a500 żeby ją jakoś podpakowali
na jaki??, inne systemy są droższe a zanim się nauczę porządnie robić zdjęcia wydaje mi się że sony z zeissem 16-80 to dobry start, mam 17 lat i nie mam forsy wszystko wydałem na to co mam a500 kupiłem rok temu cz 16-80 dwa tygodnie temu i mógłbym to sprzedać teraz pewnie za około 3100-3200 co za to kupie dużo lepszego??
a swoją drogą czy szkła do canonów lub nikonów są porównywalnie drogie co w sony tańsze czy droższe?? (wiem że jest to dość mało ścisłe pytanie ale może da się na nie mniej więcej odpowiedzieć)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10