Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zestaw do czyszczenia optyki za grosze.
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Nie 16 Sty, 2011   

Ja tam pędzelek z gruszeczką polecam. Zawsze można ściągnąć większość pyłu, zanim się soczewkę nawilży i zacznie szorować piachem przy pomocy tej waszej mikrofibry czy podkoszulki. :)

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kistian napisał/a:
i jeszcze 25 zielonego
A po co zielony, nagminnie parują Ci szkła? ;)

kistian 
Rozmowny
Canonier :D

podkoszulka nie mam zamiaru dotykać obiektywów :) ostateczność to dla mnie specjalna ściereczka do obiektywów.
Też tak sobie myślę że warto mieć taki delikatny pędzelek i gruszkę aby przed czyszczeniem delikatnie usunąć pyłki kurz itd..

[ Dodano: Nie 16 Sty, 2011 11:34 ]
w starym Sony H9 jak wychodziłem na dwór i wracałem to strasznie mi parował obiektyw. A teraz go nie używam tylko mamuśka która często wchodzi z dworu do domu i pstryka zdjęcia i narzekała że jej paruje. To wysmaruje i może pomoże ;)

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

kistian napisał/a:
podkoszulka nie mam zamiaru dotykać obiektywów

a to najlepsza metoda :lol: :wink:
pod warunkiem że chuch ma odpowiednie oprocentowanie

skasowany
[Usunięty]

kistian napisał/a:
podkoszulka nie mam zamiaru dotykać obiektywów

Jeśli masz koszulki wyszywane cekinami, to rzeczywiście lepiej kup sobie gruchę... ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kistian napisał/a:
w starym Sony H9 jak wychodziłem na dwór i wracałem to strasznie mi parował obiektyw.
W każdym będzie parował, bo to wynik kondensacja pary na granicy dwóch temperatur. Oczywiście można zasmarować, ale można też poczekać aż samo odtaje...

kistian 
Rozmowny
Canonier :D

Wiesz mi nigdy to nie przeszkadzało, ale mama jest nie cierpliwa ;) i ona od razu chciałaby żeby było ok. Jedynie babcia będzie używać do okularów ;) 6zł to nie majątek :P

lama 
Rozmowny

Ja również polecę 1l izopropanolu :) Do nabycia za kilkanaście zł w sklepach z elektroniką.

baracuda 
Entuzjasta
kotletów.

lama napisał/a:
Ja również polecę 1l izopropanolu

Pięć litrów na allegro wystarczy do emerytury :mrgreen: Izopropanol

TS
[Usunięty]

Metoda na chuch i koszulkę jest dobra w terenie, ale w ten sposób szkła się porządnie nie wyczyści. Żeby zmyć (a nie rozmazać) plamy po palcach czy jakiś osad potrzebny jest inny rozpuszczalnik niż woda z chucha - płyn do optyki lub alkohol.

skasowany
[Usunięty]

TS, naciągasz ;) Może będzie okazja się jeszcze spotkać i wtedy pokażę Ci dwa identyczne obiektywy czyszczone 'na chuch' i płynem. Gwarantuję Ci, że nie będziesz widział różnicy ani patrząc na szkło ani po zrobieniu zdjęć ;)

TS
[Usunięty]

Umówmy się tak: ja zrobię plamy palcami na dwóch obiektywach, a Ty wyczyścisz jeden na chuch, a drugi alkoholem ;) . Na zdjęciach pewnie nie będzie widać różnicy nawet bez czyszczenia, więc niech soczewki będą czyste :) .

skasowany
[Usunięty]

TS napisał/a:
Umówmy się tak: ja zrobię plamy palcami na dwóch obiektywach, a Ty wyczyścisz jeden na chuch, a drugi alkoholem ;)

Ok :)

TS napisał/a:
Na zdjęciach pewnie nie będzie widać różnicy nawet bez czyszczenia, więc niech soczewki będą czyste :) .

No i to jest najlepsze podsumowanie tego wątku! ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ruslan napisał/a:
No i to jest najlepsze podsumowanie tego wątku! ;)

Takie podsumowanie pojawia się co jakiś czas, ostatnio tu

Może by admini to wzięli i przykleili? ;)

baracuda 
Entuzjasta
kotletów.

Szmaty , płyn , to groszowe sprawy , kupić szmatę i płyn
używać na przemian i po problemie :mrgreen:

Odpowiedz do tematu