Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
benetnash, cały czas mówię o utrudnianiu a nie o całkowitej blokadzie
i masz tutaj rację, faktycznie, trzeba by najwyżej ustawić w miarę szybkie odświeżanie strony automatyczne, ale też jest to utrudnienie a nie blokada
P.S. na razie jedyny sposób jaki widzę to przeglądarka flash, reagująca na przycisk PrtScr, ale co bardziej zwinni użyją programów do screenshotów reagujące na inne klawisze
Panowie a może ktoś zechce pomóc a nie kłócić się tutaj
ja nadal szukam jakiegoś sensownego rozwiązania, te programy co zostały wymienione są tylko na platformę Windows.
batch watermark creator, w lightroomie tez jest taka opcja w zakladce Print i Web (nie jestem pewien, musiałbym zajrzeć). jeśli publikujesz na własnej stronie to bardzo proste 2 skrypty potrafią zabezpieczyć zdjęcia (jeden do nałożenia logo wodnego, drugi do nałożenia niewidzialnego gifa nad zdjęcie, przez co nie można pobrać zdjęcia, a pobiera się ciągle ten sam przezroczysty gif wielkości 1kb)
którem programem: batch watermark creator czy lightroomie zrobić to logo wodne i gifa i wogóle jak to zrobić? Możesz wytłumaczyć?
Za pomocą BatchWatermark nałożysz sobie prosty znak wodny, natomiast aby dorobić sobie przezroczystego gifa na to, to tylko jak prezentujesz na własnej stronie www.
Podstawą jest zabezpieczyć źródło (najlepiej jakiś alias nałożyć na stronę), następnie skrypty Java... jeden taki, żeby wyświetlał zdjęcie jako np. background tabelki a w danej komórce wstawiasz przezroczystego gifa o wymiarach 1x1 i rozciągasz na całą tabelę.
Zabawy z tym jest co nie miara, ale:
a) jak ktoś kliknie sobie "Zapisz jako", to zawsze zapisze tego przezroczystego gifa, a nie zdjęcie
b) w źródle nic nie znajdzie (a w szczególności adresu do pliku)
c) o ile mocniej pogrzebiesz w programowaniu html i JS, to zauważysz, że można dodatkowo zablokować przycisk PrintScreen i włączyć opcje że strona nie uruchomi się dla osób nie korzystających z JavaScriptów na stronie (to na wszelki wypadek, żeby po wyłączeniu Javy, nie pokazały się zdjęcia jak na dłoni)
d) wyłączasz też prawy przycisk myszy na stronie
Na 100% nie zabezpieczysz w ten sposób żadnej strony, gdyż wystarczy prosty programik do robienia zrzutów z ekranu, w którym można zrzucanie przypisać pod inny klawisz, ale wszystko co zrobisz stanowczo zdenerwuje pierwszych "łatwiejszych" co sobie będą chcieli skopiować zdjęcie ze strony.
Do tego, jeśli zdjęcia są naprawdę wartościowe, wstawiasz je w niskiej rozdzielczości i ze znakiem wodnym i tak właściwie na stronie nic nie będzie widać
A tak na serio:
chcesz znak wodny - to wystarczy właśnie BatchWatermarkCreator,
jak potrzebujesz coś więcej, to musisz niestety wykazać się dobrą znajomością skryptów java i bawić się sporo na swojej stronie html
ja jeszcze korzystam z 5.5.3. po lewej masz prawdopodobnie Templates. Edytujesz istniejący lub tworzysz nowy wzór.
Tam do wyboru będziesz miał czy chcesz napis czy np. grafikę na zdjęciu (przykładowo wstawiasz sobie jakieś logo firmy)
Potem otwierasz obrazki, zaznaczasz wszystkie i klikasz w wybrany Template.
Następnie naciskasz Play
ogarnąłem programik (edycję znaku) > daję play > znakuje foty hurtem
tylko jak je otwieram, na każdym zdj jest przez środek, pozioma, przerywana linia (taka jak zaznaczanie prostokątne w photoshopie) !!! Jak się tego pozbyć?
ja wrzucam normalnie pełne jpgi. nie wiem .... może masz coś jeszcze w opcjach poustawiane i nawet nie wiesz? ja nigdy nie zawiodłem się na tym programie
jak dam play to wyskakuje taki komunikat:
" this copy of batch watemark creator is unregistered! a line will be added to the images on output"
po tym komunikacie dodaje mi linie
radaris, widzisz... odrobina angielskiego i byś wiedział, że wystarczy zakupić/zarejestrować program aby takie mankamenty zniknęły.
O tych innych sposobach pisać nie będę, a jeśli powyższa metoda Ci nie odpowiada, to szukasz darmowego odpowiednika (choćby zajrzeć na google i wpisać "program do nakładania loga wodnego").
Swojego czasu używałem choćby tak prostego programu co się Maczuga zwał.
http://programy.onet.pl/7...0,programy.html
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9