Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Natomiast ja obecnie mam dwie lampy, 580EX II i 270EX, one niestety ze sobą nie współpracują, ponieważ ta mniejsza może być tylko Masterem (czy jakoś tak).
Inna kwestia to to że aby móc użyć tych dwóch lamp z tym co teraz mam jedną z nich muszę założyć na TT1, czyli w sumie na aparat.
Generalnie z tym co mam obecnie chciałem użyć 580EX II jako lampy głównej z parasolką a 270EX na aparacie jako dodatkowej, lekko modyfikującej działanie tej pierwszej.
Mam wrażenie że mogąc niezależnie sterować ich mocą oraz proporcją między nimi zdołam uzyskać niezłe efekty ale z tego co widzę to bez drugiego TT5 chyba jednak się nie obejdzie. Powiedzcie tylko czy przypadkiem nie będę musiał jednak oprócz tego kupić jeszcze jednej 4/580EX II a z 270EX jednak się rozstać skoro ona pracuje tylko jako master?
Na TT5 jest przełącznik stref, czy to to samo co grupa? Na TT1 tego nie ma.
Przeczytaj jednak te dwa odcinki przewodnika o PW z Optycznych. Cytując z części pierwszej:
O Flex TT5: (…)przełącznik pomiędzy trzema grupami A, B i C. Każdy odbiornik musi należeć do jednej z tych grup, dzięki czemu można m.in. sterować proporcjami mocy błysku pomiędzy nimi. Do grupy może należeć dowolna liczba odbiorników.
I dalej: Warto podkreślić, że to Pockety sterują podpiętymi do nich lampami (oczywiście tylko zgodnymi z systemem EOS Canona) – nie musimy ich zatem przełączać w tryb Slave, radiowy, manualny czy automatyczny. Wszystkim zajmują się same urządzenia niezależnie od tego, w jakim wcześniej trybie działała podpięta lampa.
MiniTT1 z definicji nie musi mieć przełącznika grup, bo jako nadajnik musi nadawać do wszystkich grup, inaczej nie moglibyśmy ich obsłużyć. Stąd tylko odbiorniki (FlexTT5) trzeba przypisywać do grup.
Edit: ta malizna 270EX to raczej jako slave może pracować, nie master. Master to tylko 580EX, dzięki pazerności Cwanona. Zaraz wydzielę wątek o PW bo się bałagan robi.
komor, co w takim razie z lampą zapiętą na TT1, czyli na aparacie? W której ona jest grupie? Jaką tworzy zależność między samą sobą a drugą lampą na TT5?
komor, co w takim razie z lampą zapiętą na TT1, czyli na aparacie? W której ona jest grupie?
Jeszcze raz zacytuję przewodnik Konrada z Optycznych:
Na górze nadajnika znajdziemy zaś gorącą stopkę, dzięki czemu możemy do niego podpiąć lampę błyskową albo nadajnik ST-E2.
Pierwszy przypadek jest oczywisty – wraz z lampami zdalnymi wyzwalana będzie lampa „lokalna”. Pozwala to zapewnić doskonałą synchronizację czasową błysku z innymi lampami. W innym przypadku jest ona odrobinę gorsza, choć i tak zdecydowanie wystarczająca do większości zastosowań.
Weź jednak przeczytaj ten tekst, co?
GoOrange napisał/a:
Inaczej, 270EX nie może być Slavem dla 580EX II.
Ja nie wiem czy ta lampka w ogóle może pracować jako slave w Wireless-TTL (sprawdź w instrukcji czy ma w ogóle taki rozdział Wireless Flash), ale skoro wpakowałeś kasę w Pocket Wizardy to już bym się tym specjalnie nie interesował. Mówiąc szczerze to trochę się dziwię, że zdecydowałeś się na najdroższy i najlepszy system po to, żeby mieć raptem jeden nadajnik i jeden odbiornik, tym bardziej, że jak twierdzisz wydanie „paru” złotych nie stanowi. W sumie też mógłbym sobie dziś kupić 1xMiniTT1 + 1xFlexTT5, tylko nie wiem co bym z tym miał robić. Dla mnie to ma sens wtedy, gdy mamy co najmniej dwie przyzwoite lampy pracujące w kanonierskim TTL (czyli 580EX II lub może coś tańszego, jeśli w praktyce okazałoby się zgodne z technologią Control-TL) a do tego ilość odbiorników FlexTT5 odpowiadająca ilości lamp plus jeden MiniTT1, i jak się okazuje ZoneController też szybko okaże się niezbędny, żeby cieszyć się szybkością i wygodą.
komor, OK, jest wieczór po ciężkim dniu (dla mnie), więc na razie nie pytam o nic więcej. Wrócę do dwóch artykułów optycznych a później zadam ewentualnie kolejne pytania.
Co do drugiej części Twojej odpowiedzi... Właściwie miałem kupić zestaw 2 x TT5 + TT1 a do tego oprócz przypadkowo posiadanej 270EX jeszcze 2 x 580EX II ale w przyszłą sobotę trafił mi się ślub kuzyna i zachęta do asystowania zamówionym fotografom w związku z czym zamiast kompletu PW pieniądze poszły na 16-35 o czym w innym wątku.
komor koniec końców ilu bym jeszcze TT5 z 580EX II nie kupił to i tak zawsze zajdzie ochota zapięcia tej 270EX na aparat i chciałbym wiedzieć jak to działa i czy w ogóle jest sens...?
Ostatnio zmieniony przez GoOrange Nie 16 Sty, 2011, w całości zmieniany 2 razy
jeśli używasz PW, to pojęcia lampy slave/master przestają funkcjonować - masterem jest nadajnik, a slave'ami wszystkie odbiorniki.
Dokładnie, co już cytowałem z tekstu Konrada, wyżej:
Warto podkreślić, że to Pockety sterują podpiętymi do nich lampami (oczywiście tylko zgodnymi z systemem EOS Canona) – nie musimy ich zatem przełączać w tryb Slave, radiowy, manualny czy automatyczny. Wszystkim zajmują się same urządzenia niezależnie od tego, w jakim wcześniej trybie działała podpięta lampa.
GoOrange, naprawdę nie ma nic o sterowaniu lampą na stopce TT1 w instrukcji PW? Nie bardzo mi się teraz chce sciągać i sprawdzać... Teoretycznie powinna być w grupie A...
Właściwie miałem kupić zestaw 2 x TT5 + TT1 a do tego oprócz przypadkowo posiadanej 270EX jeszcze 2 x 580EX II
I tę koncepcję raczej trzeba będzie kiedyś zrealizować, bo inaczej sens posiadania radia przenoszącego TTL będzie dyskusyjna, przynajmniej jak dla mnie. Ostatecznie do jednej lampy to jeszcze można pobiegać i poprzestawiać jej moc.
GoOrange napisał/a:
ilu bym jeszcze TT5 z 580EX II nie kupił to i tak zawsze zajdzie się chęć zapięcia tej 270EX na aparat i chciałbym wiedzieć jak to działa i czy w ogóle jest sens...?
Jako fill z aparatu można to próbować stosować. Nie wiem jak w praktyce z taką małą lampką, czy wiele to da. Ale jak już uzbiera się parę zabawek za te parę złotych to warto zacząć stosować jako światło wypełniające coś o większej powierzchni. Ja od kiedy kupiłem ten niby-softlighter, o którym dyskutowaliśmy w wątku Studio domowe amatora, tanim kosztem, to użyłem go parokrotnie jako wypełnienie, bo nie sieje mi do tyłu, a mam go blisko aparatu.
GoOrange, spokojnie - poczytaj, przemyśl, potestuj... To naprawdę nie są takie skomplikowane rzeczy... Na początek poznaj zachowanie systemu z jedną lampą...
No i jeszcze raz radzę najpierw poznać po prostu Wireless Flash Canona, na podstawie odpowiedniego rozdziału z instrukcji do 580EX II. Bo dokumentacja Wizardów na pewno do tego się odnosi i nie tłumaczy tego od A do Z, zakładając, że użytkownik tę wiedzę już po prostu posiada.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9