Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Wto 18 Sty, 2011
Pentax K-r blokada
Autor Wiadomość
Regulus1 
Nowy

Wysłany: Nie 16 Sty, 2011   Pentax K-r blokada

Witam, nie znalazłem tematu w wyszukiwarce więc zapytam i moze ktoś mi odpowie.
Chce kupic aparat Pentax K-r i musze wiedzieć czy ma on blokadę migawki która nie pozwala na jej wyzwolenie jesli w korpusie brak obiektywu. Jesli tak to czy mozna ją zdjąć w tzw ustawieniach własnych?
Chodzi o mozliwość współpracy aparatu z innymi obiektywami niz fabryczne Pentaxa.
Ktos powie ze blokada migawki nie wystepuje w funkcji "M" manual ale ta funkcja mnie nie interesuje bo ja potrzebuje mieć mozliwość pracy w ustawieniu "A" lub "S"
Dystrybucja Pentaxa w polsce jest tragiczna więc i informacje o tym sprzęcie są takie same czyli beznadziejne więc pozostaje tylko zadawanie takich pytań na forach.
Będę wdzieczny za odpowiedź

Reklama

FuzBal 
Rozmowny

Wysłany: Pon 17 Sty, 2011   

S=Sv a A = Av? :D tak po pentaxowemu... do P podepniesz sloik a on potweirdzi ci ostrosc pomierzy swiatlo i odpali redukcje drgan :twisted: Av w przypadku ustawiania przeslony w body dziala tylko ze starymi manualami bagnetu K ze stykami za to odpowiadajacymi, bez stykow przeslone musisz ustawiac manualnie ( tych jeszcze starszych K m42 sloikach itd..)

dobrze gadam?

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

FuzBal napisał/a:
dobrze gadam?
Źle.
FuzBal napisał/a:
S=Sv a A = Av?
S=Tv.
FuzBal napisał/a:
Av w przypadku ustawiania przeslony w body dziala tylko ze starymi manualami bagnetu K ze stykami za to odpowiadajacymi
Działa tylko z obiektywami z oznaczeniem A i takąż pozycją na pierścieniu przysłony. Oczywiście działa też ze szkłami młodszymi niż A i bez pierścienia przysłon.
Regulus1 napisał/a:
Chce kupic aparat Pentax K-r i musze wiedzieć czy ma on blokadę migawki która nie pozwala na jej wyzwolenie jesli w korpusie brak obiektywu.
Nie ma takiej blokady.
Regulus1 napisał/a:
Chodzi o mozliwość współpracy aparatu z innymi obiektywami niz fabryczne Pentaxa.
O jakie konkretnie obiektywy Ci chodzi? Nie ma obowiązku uzywania obiektywów "fabrycznych" Pentaksa, ale obiektyw trzeba jakos podpiać do korpusu (choćby lepcem)...
Regulus1 napisał/a:
Ktos powie ze blokada migawki nie wystepuje w funkcji "M" manual ale ta funkcja mnie nie interesuje bo ja potrzebuje mieć mozliwość pracy w ustawieniu "A" lub "S"
Nie bedzie możliwości pracy z priorytetem migawki w obiektywach w których przysłona nie może być zmianiana z poziomu body. Czyli w praktyce też A i nowsze.
Regulus1 napisał/a:
Dystrybucja Pentaxa w polsce jest tragiczna więc i informacje o tym sprzęcie są takie same czyli beznadziejne więc pozostaje tylko zadawanie takich pytań na forach.
Będę wdzieczny za odpowiedź
Przesadzasz.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Regulus1, ja powiem krótko - wyobraź sobie aparat bez obiektywu. Tak po prostu. I teraz wyobraź sobie jak miałby pracować w poszczególnych trybach. Nie ma obiektywu - nie ma możliwości ustawiania przysłony - zostaje tylko informacja o ilości światła wpadającego do aparatu. Pozostaje regulacja czasu migawki - automatycznie lub ręcznie.
I tak:
M- działa
Av - działa
Tv - nie działa
Sv - nie działa
P - nie działa

Brak obiektywu założonego jest równoważny z założeniem obiektywu bez żadnej elektronicznej komunikacji z korpusem czy też mechanicznym z nim połączeniem - taki na ten przykład dowolny, stary obiektyw M42, czy też mieszek, obiektyw założony odwrotnie w celu fotografii makro itp itd ;)

P.S.
Zawsze możesz sobie ściągnąć instrukcję do tego modelu i po prostu przeczytać ją ;)
Wersja angielska jest tu

Regulus1 
Nowy

Drodzy Panowie, bardzo serdecznie dziekuję a szczególnie HIJAX-owi za prostą i jednoznaczną wypowiedź.
Moje pytanie wzieło sie z tego ze aparat potrzebuje dopiąć pierścieniem T2 do teleskopu optycznego wiec jest on dla korpusu obiektywem całkowicie manualnym.
Jak juz powiedziałem wcześniej sprzęt P jest sprzedawany w Polsce w sposób skandaliczny , brakuje dokładnych informacji technicznych i wielu innych rzeczy ale to jest inny temat i nie tu.
Do tej pory używałem Sonego A100 i tam ta blokada była możliwa do zdejmowania w menu ustawienia własne. W nastepnych modelach nie wiedzieć czemu wstawili ją jako stała bez mozliwości ingerencji uzytkownika i o mało nie wpakowałem sie w kłopoty. Zeby było smieszniej albo jak kto woli smutniej Samsung też wpadł na durnowaty pomysł założenia tej stałej blokady w swoim NX10 i przez to tez go nie kupiłem. Kiedy wybór padł na P K-r musiałem zapytać chcąc uniknąć niespodzianki. W Poznaniu zaden sklep nie oferuje tego modelu więc pozostaje kupowanie w sklepach wysyłkowych a to jak przysłowiowy kot w worku.
Mnie potrzebna jest do tej pracy sprawna funkcja "A" no i z Waszeej informacji wynika ze jest wiec chyba to "cudo " kupię
Dziekuuję!
PS jesli ktoś zechce sie podizelić własnymi doświadczenia z tym aparatem to zapraszam do kontaktu meilowego. Napewno taka wiedza mi sie przyda.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Regulus1 napisał/a:
Mnie potrzebna jest do tej pracy sprawna funkcja "A" no i z Waszeej informacji wynika ze jest
Na pewno działa w K-x. K-r miałem przez chwilę w rękach i przez myśl mi nie przyszło by coś takiego sprawdzać. Ale ale.. wystarczy spojrzeć w specyfikację aparatu, znaleźć rozdział dotyczący wspieranych modeli obiektywów, przeczytać dokładnie czy są jakieś ograniczenia funkcjonalne przy obiektywach manualnych...
K-r Lens Mount: napisał/a:
Type/construction: PENTAX KAF2 bayonet stainless steel mount Usable lenses: PENTAX KAF3, KAF2, KAF, KA (K mount, 35mm screwmount, 645/67 med format lenses useable w adapter and/or restrictions) SDM function: Yes Power zoom function: n/a
(dane ze strony http://www.pentaximaging.com/slr/K-r_Black/ )

Regulus1 
Nowy

Nie sprawdzałes bo nie miałeś takiej potrzeby pracy tym sprzętem jaką ja mam, no i może nie zsotałes zaskoczony dziwnym softem aparatu. Mnie jak do tej pory nie udało sie K-r nawet przez chwile potrzymac w ręku, bo jak powiedziałem w moim miescie próżno szukać tego sprzetu. Muszę więc polegać na uczciwej opinii tych którzy to maja fizycznie i chcą sie podzielic obserwacjami działania sprzetu.
Jeszcze bardziej wkurza mnie Samsung tym co zrobili z NX10 i ne reaguja na infa od ludzi no ale widać mają w d... nas uzytkowników i nasze potrzeby.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Regulus1 napisał/a:
Nie sprawdzałes bo nie miałeś takiej potrzeby pracy tym sprzętem jaką ja mam, no i może nie zsotałes zaskoczony dziwnym softem aparatu.
Ale czy m się różni adapter T2 od adaptera M42?

Regulus1 
Nowy

No to jest dobre pytanie i warto zapamietać bo nawet czasem sprzedajacy to oficjalnie wypisuja bzdury totalne!
Adapter T2 jest zaopatrzony w gwint M42 tyle że ze skokiem 0,75m mm a nie jak zwykły M42 majacy skok 1mm
Czyli gwint w T2 jest gwintem drobnozwojowym i głownie uzywa sie tego systemu w sprzęcie optycznym astronomicznym choc może wystepować też i w innych dziedzinach.
Trzeba więc dokładnie sprawdzać co sie w co wkreca bo mozna zniszczyć taki reduktor całkowicie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Regulus1, oj nie zrozumieliśmy się.... Nie chodziło mi o różnicę w gwintach, ale różnicę we współpracy z korpusem ;)

Regulus1 
Nowy

jesli dobrze zrozumiałem teraz to pytanie to odpowiem żadna!
Trezba jednak zwracać uwagę na grubość takiego złacza. W telaskopie nie jest to problem bo ostrość ustawiamy mechanizmen zębatkowym tubusa okularowego i zawsze się ten fokus ustawi poprawnie. gorzej jest kiedy mamy do czynienia z obiektywami o długiej ogniskowej jak np SAMYANG. One maja gwint T2 i jesli grubość samego złącza jest nie odpowiednia dla aparatu, to ognisko wypada albo przed matycą albo za nia co w każdym przypadku jest do kitu i potem czytam takie bzdury jakie to sa paskudne te obiektywy a to tylko brak podstawowej wiedzy u takiego delikwenta pierdzielacego te bzdury!
Czy teraz moja odpowiedź jest wystarczajaca?
Nie wierzcie temu co daja sprzedawcy do tych obiektywów bo bywaja nawet te reduktory wadliwe grubościowo. Sam tego doświadczyłem.Najlepiej ku[pić takie u pana Ryszarda Jankowskiego i wtedy mamy pewność że to jest to co powinno być.

Ja chetnie odpowiem na pytania tylko obawiam sie czy my tu możemy tak rozmawiać bo nie chcę aby admin zarzucił nam że zmieniamy wątek tematyczny.
Można pytać meilem.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Regulus1, nie jestem jednak przekonany, czy Pentax to dobry wybór do astrofotografii, zdaje się, że potrzebujesz sprzętu jak najmniej ingerujacego w RAW?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Regulus1 napisał/a:
jesli dobrze zrozumiałem teraz to pytanie to odpowiem żadna!
Dokładnie ta. Moje pytanie było pytaniem retorycznym ;)

Regulus1 
Nowy

Jak retoryczne to po co zdałeś?
No dobrze sprowokowałeś mnie do dłuższej oracji.

Co do pytania jaad75 to nie jest tak źle bo zdjecia astro nie sa pojedynczymi obrazami tylko robisz je cała serią kilka do kilkudziesieciu. Póxniej całe to "barachło" przenosimy do specjalnego oprogramowania które to czyści ze śmieci, szumów i td po czym nakłada je na siebie i efektem końcowym jest jedno jedyne zdjecie bedące perfekcyjnym obrazem. To tak w telegraficznym skrócie.

Pentax jest tak samo dobry jak każdy inny pod warunkiem że nie posiada tego kretyńskiego blokowania migawki o które sie dopytywałem. Jego wadą bedzie całkiem cos innego !
On zamiast pryzmatu ma te cholerne lusterka dajace efekt światełka w tunelu czyli ciemny obraz w celowniku , no i brak odchylanego monitora. No ale z tym da sie jakoś działać . To wszystko czym dysponujemy to sprzęt amatorski i jest jaki jest>! Osprzęcie specjalizowanym można zapomnieć.Ja bym kupił K7 czy K-5 ale to jest chore cenowo i to samo można mówic o Nikonie od D200 począwszy.

fis 
Początkujący

Wysłany: Wto 18 Sty, 2011   

Regulus1 napisał/a:
... W Poznaniu zaden sklep nie oferuje tego modelu więc pozostaje kupowanie w sklepach wysyłkowych a to jak przysłowiowy kot w worku...

Oj kolego chyba nie byleś wszędzie?!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi