Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 450, 400, a moze cos innego?
Autor Wiadomość
tomi25 
Nowy

Wysłany: Czw 20 Mar, 2008   Canon 450, 400, a moze cos innego?

Witam,

jestem totalnym amatorem jesli chodzi o fotografie i w sumie nigdy za bardzo sie tym nie interesowalem poza jakims wakacyjnym pstrykaniem i ogladaniem zdjec profesjonalistow.
Ostatnio jednak mialem mozliwosc pobawic sie troche Fuji 5600. Zawsze mialem artystyczne ciagotki wiec szybko spodobalo mi sie robienie zdjec bardziej na powaznie, szukanie ciekawych, oryginalnych ujec, obiektow, sytuacji itp.

Zawsze podobala mi sie fotografia czarno-biala, ludzie, ich emocje.. Duzo tez podrozuje, zwiedzam. Uwielbiam tez fotografie pelne zywych barw, mocno nasycone... Kipiace od emocji, ciekawe ujecia.

Mam pewne oszczednosci wiec chialbym wejsc w ten swiat, kupic jakis sprzet dla siebie. Moge przeznaczyc ok 2500, max 2700 tys zl.
Narazie nie mialbym widokow aby w niedalekiej przyszlosci dokupic do tego jakies obiektywy, choc nie wykluczam... 600-700 zl na jakas Sigme moze sie znalezc.

Dlatego myslalem o Canonie 450, bo kit jest lepszy niz w 400, ma IS w tymze kicie, opcje kadrowania przez wyswietlacz itp. Mialem juz kupowac 400, ale poczytalem o 450 i chyba lepiej bedzie dolozyc te kilkaset zlotych.
Z drugiej strony kuszaca wydaje sie byc propozycja Olympusa z dual kitem za 2400. Body ma sporo zalet, np IS, fajne, przejrzyste menu.

Do Canona przekonuje mnie najbardziej to za co jest czesto krytykowany. Kilka razy trzymalem 400-tke w dloniach(450 pewnie jest podobna). Wykonanie i wielkosc. Dla mnie stanowi ideal... Wiekszy i ciezszy od kompaktow, a jednoczesnie zgrabniejszy od tych wielkich kanciastych luster, ktore mnie osobiscie bardzo sie nie podobaja.
Myslalem tez o Sony Alpha 350. Stabilizacja, uchylny wyswietlacz itp.

Dzieki za kazda pomoc, pozdrawiam !

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 20 Mar, 2008   

Dual kit z Olkiem wydaje się dobrą propozycją dla Ciebie. Daje stabilizację, fajny zakres,
niewielkie gabaryty, dobrą cenę. Po kompakcie będziesz w 7 niebie. Szkieł w E-systemie
coraz więcej więc później będziesz mógł kupić coś co da Ci lepszą jakość obrazu i solidność wykonania np. 14-54 czy 3.5/35, a może nawet 50-200.

tomi25 
Nowy

Hmm.. Dzieki za odpowiedz.

Mimo wszystko sklanialbym sie bardziej do Canona. Po pierwsze dlatego, ze bardziej pasuje mi samo body - wykonanie, wyglad. Byc moze takie argumenty wydaja sie malo powazne, ale z drugiej strony jesli wydaje tyle pieniedzy chcialbym byc zadowolony pod kazdym wzgledem.

Po drugie jakis czas temu sporo pstrykalem analogowa lustrzanka taty, Canonem 50 i mam bardzo mile wspomnienia zarowno jesli chodzi o zdjecia jakie powstawaly jak i sama obsluge aparatu. Dlatego chcialbym zostac przy Canonie.

Zastanawiam sie pomiedzy 2 opcjami...

Albo Canon 400d + Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR albo Canon 450 z kitem, ktory ma IS jak wiemy.
Sklanialbym sie do opcji numer jeden, bo czytalem sporo opinii na temat tego szkielka i wszyscy chwala swietna ostrosc, kontrast, barwy i generalnie stosunek jakos/cena.

Ale chetnie poczytam Wasze sugestie.

Moze jakis inny obiektyw do 400d ? Zalezy mi na jak najlepszej jakosci zdjec i uniwersalizmie, bo bedzie musial starczyc jeden przez najblizszy czas.

Monastor 
Optyczny

tomi25, z tych dwóch propozycji zdecydowanie 400d + Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR
Szkiełko lepsze optycznie, jaśniejsze, body mniej szumiące... no chyba, że brakować będzie LV, szybszego procesora, dodatkowej pół klatki na sekundę w serii czy punktowego pomiaru światła.

http://optyczne.pl//596-C...ja_aparatu.html
http://optyczne.pl//329-C...ja_aparatu.html

tomi25 
Nowy

Wysłany: Pią 21 Mar, 2008   

Wlasnie sobie studiuje rozne ksiazki o fotografii, strasznie mi sie to podoba i nie moge doczekac sie swojego aparatu... Ale pojawiaja sie tez pytania.
f/x to dana wartosc otwarcia przyslony... A to szkielko ma stala wartosc. Czyli nie bede mogl sobie regulowac otwarcia przyslony i wplywac w ten sposob na glebie ostrosci ?
Pewnie cos pomieszalem, ale jeszcze nie bardzo to wszystko rozumiem :oops:

Monastor 
Optyczny

tomi25, będziesz mógł. F/2.8 to stałe światło przy maksymalnie otwartej przysłonie. Oczywiście będzie można ją domykać w celu zwiększenia głębi ostrości czy wydłużenia czasu naświetlania.

komor 
Moderator

Monastor napisał/a:
dodatkowej pół klatki na sekundę w serii

Ta, i pół sekundy mniej w tej serii, bo z danych tabelkowych wynika (nie wiem jak w praktyce), że 450D mniej tych zdjęć zmieści w buforze niż 400D. Co mi po takiej serii, w której mogę zapisać tylko 6 zdjęć zamiast 9?

Monastor 
Optyczny

komor, to już zależy od specyfiki akcji. Jeśli jest szybka i krótka to lepiej wypadnie 450-tka, jeśli z kolei dłuższa to 400-tka. Po to podałem tabelki żeby można było wszystko dokładnie przeczytać.

komor 
Moderator

Niech ci będzie, Monastor. :) Najwyraźniej się jakoś już uprzedziłem do 450D, może niepotrzebnie. Zwykle ślinię się widząc nowe modele czegoś, co już mam, ale tym razem ta nowość zupełnie do mnie nie przemawia. Patrzę w kierunku 40D raczej, ale to jeszcze z pół roku przede mną, chyba że w totka wygram...

Monastor 
Optyczny

komor, do mnie też 450-tka nie przemawia ani trochę, zmiany są zbyt małe żeby skłonić do przesiadki. Sądzę, że nawet gdybym miał się teraz decydować na zakup pierwszej lustrzanki, byłby to 400D.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

szczerze mówiąc 450d blado wypada przy 40d za 3k i tyle ;) i 30d za 2k ;)

tomi25 
Nowy

Ja jestem juz prawie calkowicie zdecydowany na 400d body i tego Tamrona 17-50.
Szperalem po necie i jest to jeden z popularniejszych zamiennikow kita w eosie, wszyscy go sobie chwala.
Jest to jednak cena ok 2,8 tys zl, dlatego chcialbym sie upewnic, ze w tej cenie nie bedzie lepszej opcji.
Wydaje mi sie, ze takie szklo przebije wyraznie kazdy kit nawet z wyzszych modeli wiec chyba warto.

Pisze, bo ziarno watpliwosci zasial jeszcze we mnie D80 z kitem, kosztujacy ok 2500zl.. Ale tak jak mowie, opcja 1 chyba lepsza choc chcialbym sie upewnic.

pepe 
Początkujący

chyba najlepszy kit pomimo wszystko nie pobije tego Tamrona a na początek to C400D będzie doskonałym wyborem
D80 + kit = lepszy aparat gorsze szkło
wybór należy do Ciebie :mrgreen:

tomi25 
Nowy

U mnie wyglada to tak, ze kazde 100zl jest wazne.
Nikon d80 z kitem to ok 2500-2600, a za C400d z Tamronem musze liczyc 2900-3000zl..
I teraz jest wlasnie pytanie czy oplaca sie dolozyc do Canona i tego szkla czy lepiej wziac podstawowy zestaw Nikona. Czy roznica jest warta tych niemal 500zl..
Jesli chodzi o dodatkowe szkla to w przyszlosci bede chcial dokupic na pewno jakies tele itp.

pepe 
Początkujący

no myślę, że aż takiej różnicy nie ma C400D z cash back można mieć za ok.1500 a Tamrona za ok. 1200 myślę, że znajdziesz a to razem ok.2700
ja bym ewentualnie poczekał miesiąc i dozbierał na ten zestaw a przy okazji jak w końcu pojawi sie C450D to może C400 jeszcze stanieje...

Odpowiedz do tematu