Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witajcie.
Posiadam jeden obiekty Canona 18-135. Przydałby mi się taki stało ogniskowy między innymi do portretów.
50mm/f1,8 to trochę ludzie narzekają że jest bardzo plastikowy i mało "masywny"
60mm/f2 ciekawy model ale to macro.. tyle ze słyszałem że obiektywem macro tez można portreciki strzelać.
Zależy mi żeby miały dobre światło, bo ten mój przy gorszym oświetleniu trzeba wspomagać lampą
Do portretów to kup 85mm/1.8, mam 50mm/1.8 i jest całkiem dobry jak za te pieniądze, fakt, że wygląda jak zabawka, ale zdjęcia robi przyjemne, ale ogniskowa 85mm jakoś mi bardziej do portretów podchodzi, a z tego co mogłem się 85tką pobawić, to nie ma porównania do 50tki.
kistian, temat stałki do portrecików przewijał się juz wiele razy ale poniżej moje sugestie:
1. Sprawdź sobie na 18-135mm która ogniskowa (kąt widzenia obiektywu) Ci pasuje do tych portretów: 50mm, 60mm czy może 85mm
2. EF-S 60mm f/2.8 USM Macro nie wybierałbym tylko do portretów bo jednak f/2.8 trochę mało i o dobre rozmycie tła na 60mm będzie trudno. Generalnie im jasniej tym lepiej. Jeżeli myslisz o spróbowania sił tez w macro to tak.
3. Jeżeli te portreciki będziesz wykonywał głównie w domu, proponuje skupić się na 50mm.
4. Stałki 50mm f/1.4 masz do dyspozycji Canona EF 50mm f/1.4 USM oraz między innymi chwalona przez uzytkowników Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM.
5. Jeżeli zdecydujesz, że kąt widzenia szkła o ogniskowej 85mm Ci odpowiada, to również znajdziesz kilka pozycji od Canona EF 85mm f/1.8 USM, przez Sigmę po Samyang'a - wszystkie dobre.
Do fotografowania w ciemnych pomieszczeniach, np wnętrza kościołów itd. myślę że stałka przyda się w takich miejscach . Co o tym myślisz?
Oczywiście, że jasniejszy obiektyw sie przyda jeżeli nie chcesz uzywac statywu, ale ...
kadry wykonuje się przecież różnymi ogniskowymi, w zależności od tego co i jak chcemy zrobić.
Jeżeli chcesz/możesz kupić tylko jeden obiektyw to problem podstawowy - określić jego ogniskową - taką, która Ci się najczęściej przyda, prawda?
Dalej dopiero można się zastanawiać nad konkretnym producentem, czy modelem szkła.
wiadomo najlepiej jak najtaniej. Natomiast na stalkę nie chce więcej dać na 1,5k
No to w grę wchodzi raczej tylko 85/1.8 i 50/1.4, a to już kwestia jaka ogniskowa Ci bardziej odpowiada. Jak już było wcześniej polecane - zobacz na jakiej ogniskowej lepiej Ci się robi portretowe zdjęcia i taką właśnie kup.
ale czy tylko manualne nastawienie ostrości nie jest wadą?
Dla jednych wadą jest brak AFa, dla drugich wadą jest AF właśnie.
Ważne jest jednak nie samo kręcenie pierścieniem, ale to z jakim korpusem i matówką masz taki obiektyw połączony. Małe wizjery APS-C, nawet te z pryzmatami nie pomagają, dodatkowo dobrze byłoby mieć matówkę z klinem czy mikropryzmatami. Oczywiście to nie oznacza, że się nie da - zawsze można korzystać z pomocy automatyki korpusu - potwierdzenia ostrości
zawsze można korzystać z pomocy automatyki korpusu - potwierdzenia ostrości
Nie zawsze, bo w Canonie jej z Samyangiem nie ma, póki nie zrobią wersji ze stykami. Do manualnego ostrzenia proponuję samodzielnie dorosnąć. kistian, jeśli chcesz 85 mm to kup Canona 85/1,8, to fajne szkiełko. Ale dobrze przemyśl, czy na pewno taki wąski kąt widzenia to jest to, co chcesz od pierwszej stałki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10