Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparaty bez lustra z wymienną optyką - DYSKUSJA OGÓLNA
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 17 Sty, 2011   

Chris62 napisał/a:
Wyszedł też nowy Olympus z jasną optyką 28-112 mm F1,8-F2,5 (chyba).
Nie wiem jednak co prezentuje bo to nowość.
Oly XZ-1 - Bardzo przyjemny aparacik.

Reklama

janeczek 
Bywalec

Chris62, przyglądałem się na ten moment "wirtualnie" temu modelowi Samsunga. Wiem, że może mamie starczyłby i kompakt, ale ona chce mieć możliwość zrobienia zdjęcia we wnętrzu dajmy na to kościoła tak jak ja swoim lustrem (tak, tak-wiem, że to tylko A200, ale przy ISO 800/1600 i przysłonie f2,8 w skalibrowanej pod body Sigmie da się co nieco zdziałać do odbitek 13x18 cm). Więc na myśl mi przyszedł tylko aparat z wymienną optyką, ale bez lustra, bo oferują one w większości wewnątrz dobre matryce CMOS, przy których moja CCD w A200 jest epokę do tyłu ;) No i co do obsługi bym się nie martwił - mama lubi się uczyć i szybko się uczy ;) No i od czasu do czasu używała mojej lustrzanki lub Nikona d90 swojej koleżanki z pracy ;)

TS
[Usunięty]

janeczek napisał/a:
Wiem, że może mamie starczyłby i kompakt, ale ona chce mieć możliwość zrobienia zdjęcia we wnętrzu dajmy na to kościoła tak jak ja swoim lustrem (tak, tak-wiem, że to tylko A200, ale przy ISO 800/1600 i przysłonie f2,8 w skalibrowanej pod body Sigmie da się co nieco zdziałać do odbitek 13x18 cm).

Wspomniane kompakty (Panas ma jeszcze taki) dają ponad 1EV zysku na świetle w stosunku do Twojej Sigmy, którą i tak na pewno czasem trzeba jeszcze domykać z powodu małej głębi ostrości. No ale faktycznie, bezlusterkowce to również lepsza rozdzielczość i zakres tonalny. Skoro trudniejsza obsługa i większe gabaryty nie są problemem, to może faktycznie warto... Dla upewnienia się ściągnąłbym jakieś zdjęcia w dużej rozdzielczości i zrobił odbitki.

janeczek 
Bywalec

Generalnie mam plan, by się udać do Fotojokera w najbliższym czasie (czyt. po sesji) ze swoją kartą pamięci i popstrykać coś Penem, NX-em i NEX-em i wywołać sobie te zdjęcia ;) Oczywiście zwrócę także uwagę na wspomniany zaawansowane kompakty, by się przekonać czy taki Samsung EX1 faktycznie daje akceptowalne obrazki przy f1,8 i ISO800 wywołanym w formacie 10x15 ;) No i jak w takim wypadku prezentuje się bokeh, bo mniemam, że nie będzie "lustrzankowy" ze względu na mniejszą matrycę ;/ A to też "rajcuje" moją mamę (swoją drogą sporo się tych wymagań nazbierało).

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

janeczek napisał/a:
czy taki Samsung EX1 faktycznie daje akceptowalne obrazki przy f1,8 i ISO800 wywołanym w formacie 10x15
daje ;)

janeczek 
Bywalec

Tak teraz przeglądam te zdjęcia przykładowe z testu tego EX1 i faktycznie wydaje się on łakomym kąskiem dla takiego fotografa wycieczkowego jak moja mama ;) Do tego wygląda na solidnie wykonanego, co powinno ją przekonać ;) ajj, chociaż MNIE osobiście kusi, by mieć w zanadrzu w domu takiego bezlusterkowca, chociażby po to, by mnie jeździć w tę i z powrotem pociągiem z moją torbą z aparatem, bo na PKP w trakcie tłoku to różne rzeczy się dzieją (ostatnio moja torba z jedzeniem zdążyła spaść dwa razy przez "uprzejmą" panią - aż się dziwiłem, że słoiki (z gołąbkami) dotarły całe :D ).

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 18 Sty, 2011   

EX-1 ma jasne szkło powiedz teraz jaki obiektyw typu zoom do lustrzanki lub bezlusterkowca musisz zapiąć żeby mieć 70 mm i 2,4? Ile to kosztuje? A 24 mm i F1,8?

Masz sample na wielu testach polecam np. dpreview lub Photgraphy blog (tam są też RAWy) przy różnych przysłonach i różnych ISO.
W sklepie owszem warto pomacać, ocenić AF wygodę obsługi itp.

Wg mnie najlepszy obecnie zakup to NX10 z kitem +30 mm F,2 bo dobra cena i świetna ergonomia - ma wizjer w przeciwieństwie do innych bezlusterkowców (OK Pansonic G2 ma i to lepszy ale ogólnie wychodzi sporo drożej),ma świetny energooszczędny lcd, dobre obiektywy zultradżwiękowym AF dziaąłającym szybko i pewnie czego nie można rzec o AF w lustrzankach który owszem działa szybko ale niepewnie, potem kompakciki wspomniany EX1 bo ma już dobrą cenę aczkolwiek ten Olympus (opis w dziale nowości na optyczne.pl) dla amatorów też jest OK bo 112 mm pozwala z kolei na lekkie zbliżenia a też ma jasne szkło szkoda, ze od 28 mm no ale wszystkiego mieć nie można.
Kwestia potrzeb i kasy.

Pobawisz się w sklepie wyrobisz sobie opinię.
Gwarantuję Ci, że odpowiednio wywołany RAW z NX10 to "żyleta".
Jeśli chodzi o oprogramowanie to używam tylko Samsung RAW Conwerter który dostałem w pudełku i w zupełności wystarcza do obróbki.
Dodatkowo trzeba pomyśleć tylko o oprogramowaniu do robienia panoram i obróbki filmów HD jeśli chcesz je robić bo to co dali (Samsung Master) edytuje tylko filmy VGA no i zdjęcia oczywiście - wprosty sposób możesz zrobić kilka awersji kolorystycznych podrasować itd itp. dobry dla osób które nie chca brnąć w Photoshopa.

Miałem na uwadze Panasonica GH1 lub G2 ale jak porównałem koszty za i iprzeciw dodatkowo wspomniana oferta ze stałką za 100 PLN przeważyły na rzecz NX10 i nie żałuję.

janeczek 
Bywalec

Co do nx10/nx5 z kitem to może być przeszkoda w postaci "zbyt lustrzankowego" wyglądu ;/ Z systemu Samsunga to podejrzewam, że byłby w stanie zainteresować moją mamę Samsung nx100. Poprzeglądałem różne sample i w mojej SUBIEKTYWNEJ ocenie (proszę nie podnosić wielkiego larum) najbardziej podobają mi się te z Sonego nex-a. RAW-y dla mojej mamy to jakaś czarna magia i w zdecydowanej przewadze będzie używany tryb "idiot";) Hmm, przydałaby się taka promocja jak była jakiś czas temu w FJ, że do Samsunga nx-a można było dokupić naleśnik za właśnie 100 zł czy nawet 1 zł (??) ;) No nic, myślę, że nie ma co więcej dywagować tylko udać się do sklepu, wyrobić sobie zdanie zarówno "organoleptyczne" jak i fotograficzne na temat kilku aparatów, a później zaprowadzić tam mamę z garścią argumentów w głowie ;) Jeżeli jednak ktoś z użytkowników danego czy innego systemu bezlusterkowego chciałby się wypowiedzieć rzeczowo to z miłą chęcią poczytam ;) Pozdrawiam.

Chris62 
Entuzjasta

Zbyt lustrzankowy wygląd?
Kurde przecież to jest do robienia zdjęć inie ma przede wszystkim wyglądać jak papierośnica tylko ma być wygodne w obsłudze i po to ma przyciski na obudowiem, żeby po menu nie grzebać.
Co mama zrobi bez wizjer w słoneczny dzień?
Będzie na ślepo kadrować? A może sobie kupi PENA oi dopłaci 900 PLN za wizjer który trzeba nosić w czymś tam i dopinac kiedy trzeba? IMO to nonsens.
Co do poównywania jakości obrazu to cóż może NEX ma lepszy nie wiem jpg dla mnie nie jest wyrocznią dużo zalezy od algorytmów aparatu i ustawień w menu tego nie można porównywac ot tak. Na ekraniefull screen różnic i tak nie zauważysz.
Zakładam że na ISO 200-800 oferują zbliżoną jakość a wyższych ISO jakie by nie było nie używam bo szkoda mi rozpiętości tonalnej i rozdzielczości.
Pozostaje kwestia optyki jej jakości i jej cen.
W zasadzie od tego ostatniego zdania bym zaczął zastanawianie sie nad aparatem z wymienną optyką. Puszka dziś taka jutro inna a obiekywy pewnie zostaną....
Życzę udanego wyboru.
Kibicuję za Samsungiem bo chciałbym aby się rozwijał gdyż jest to dla amatorów naprawdę świetna alternatywa dla drogich i ciężkich systemów DSLR.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

NEX może i fajne obrazki robi, ale warto zobaczyć (i wziąć w ręce) taki kompaktowy aparat z uniwersalnym obiektywem 18-200 :lol:

TS
[Usunięty]

Chris62 napisał/a:
Zbyt lustrzankowy wygląd?
Kurde przecież to jest do robienia zdjęć inie ma przede wszystkim wyglądać jak papierośnica tylko ma być wygodne w obsłudze i po to ma przyciski na obudowiem, żeby po menu nie grzebać.

Ja tam rozumiem, że dla kogoś wygląd jest ważny, bo i dla mnie jest (wygoda oczywiście też). Swój aparat trzeba lubić. Dlatego mimo planów zakupu i własnoręcznego testowania różnych bezlusterkowców na razie żadnego nie kupuję.

Chris62 napisał/a:

Co mama zrobi bez wizjer w słoneczny dzień?

Dobre LCD pozwalają kadrować nawet w słońcu, choć oczywiście z wizjerem jest o wiele lepiej.

Chris62 
Entuzjasta

TS napisał/a:
Ja tam rozumiem, że dla kogoś wygląd jest ważny, bo i dla mnie jest (wygoda oczywiście też). Swój aparat trzeba lubić. Dlatego mimo planów zakupu i własnoręcznego testowania różnych bezlusterkowców na razie żadnego nie kupuję.

Dobre LCD pozwalają kadrować nawet w słońcu, choć oczywiście z wizjerem jest o wiele lepiej.

Oczywiście wyglądu pominąć nie można ale gust kazdy swój ma jeden woli styl lustrzanki inny pudełko po zapałkach a ktośs inny dalmierzowca.
Mnie osobiście styl lustrzanki pasuje bo z lustrzanki sie przesiadłem i nie wyobrażam sobie do robienia zdjęć aparatu w którym przestawienie czegokolwiek oznacza wejście do menu.
Najbardziej wizualnie to podobają mi sie Nikony D90; D300s; i D3/D3x no ale jak to się ma do tego co się kupuje?

NX10 ma świetny lcd ale jaki by nie był w pełnym słońcu świecącym w ekran lub w oczy wizjer jest konieczny. (NX5 ma gorszy lcd i wizjer więc odradzam bo róznica w cenie znikoma) Pomijam fakt, że z okiem przy wizjerze pewniej się trzyma aparat.
Z bezlusterkowców jedyne co oprócz NXa bym mógł kupić do Panasonic GH1/GH2 z 14-140 tylko ta cena zabójcza no i jednak sensorz mniejsza powierzchnią.

To tak na teraz należy się spodziewać wysypu nowych propozycji w tym segmencie.
Nikon coś szykuje, Samsung następcę albo wyższą półkę dla NX10/11 i nowe szkła tak że robi sie coraz ciekawiej.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Chris62 napisał/a:
z okiem przy wizjerze pewniej się trzyma aparat.
Albo na pasku na szyi, aparat chwytamy na zombie tak żeby się pasek naprężył i voilà! ;)

dr11 
Optyczny

Chris62 napisał/a:
NX10 ma świetny lcd
Trochę to nieprecyzyjne, bo OLED to nie jest LCD :P I jako technologia wyświetlaczy w aparatach zawsze będzie lepsza od LCD.

TS
[Usunięty]

Chris62 napisał/a:
Oczywiście wyglądu pominąć nie można ale gust kazdy swój ma jeden woli styl lustrzanki inny pudełko po zapałkach a ktośs inny dalmierzowca.

To zgoda, po prostu odniosłem wrażenie, że odmawiasz racji bytu kryterium wyboru opartemu na wyglądzie ;) .

Chris62 napisał/a:

To tak na teraz należy się spodziewać wysypu nowych propozycji w tym segmencie.
Nikon coś szykuje, Samsung następcę albo wyższą półkę dla NX10/11 i nowe szkła tak że robi sie coraz ciekawiej.

Dlatego warto choć trochę poczekać. Dopiero co pokazały się E-PL2 i GF-2 i są jeszcze mało znane. Podobno w I kwartale Panas pokaże G3, 25/1.4 i jasnego zuma, a Olek w II - nowego bezlusterkowca "pro".

hijax_pl napisał/a:
Albo na pasku na szyi, aparat chwytamy na zombie tak żeby się pasek naprężył i voilà! ;)

Jeszcze sznureczek u dołu dociśnięty butem i mamy idealny zestaw do panoramowania ;) .

Odpowiedz do tematu