Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
D300s jest sprawdzony już w takiej robocie -i razi sobie całkiem nieźle. D7000 to niestety nadal niewiadoma. Parametry ma lepsze jeśli chodzi o obraz, ale jak "w walce" spisze się AF.......... tego do końca nie wiadomo.
Ja niedawno przesiadłem się z D300s na D7000 -puszki te robiły/robią u mnie za backup w pracy, więc nie mam co do nich dużych wymagań.
Pod koniec lutego mogę napisać, czy D7000 godnie zastąpił D300s.
Jednak w chwili obecnej, jeśli ma to być podstawowa puszka, postawił bym na sprawdzonego zawodnika, czyli D300s.
Oba będą dobre Zależy co dla Ciebie ważniejsze.
Albo chcesz super ergonomii i mało mocowania się ze sprzętem w trakcie pracy. A to przy ślubach ważne dość, albo wybierasz świetną jakość zdjęć, z dobrym DR-em, czym też an pewno pogardzić nie można
Niech już ten następca D300 wyjdzie... Nie trzeba będzie wybierać.
Obawiam się, że faktycznie niedługo może wyjść "D400" z tą matrycą Sony 24Mpix. I jeśli faktycznie taka matryca będzie, z tym zapowiadanym gigantycznym ISO to cena tej puchy może się zrównać z... D700.
Jeśli utrzymają, lub nawet poprawią tonalność, a do tego szumu więcej niż było nie będzie, to mimo wszystko myślę, że będzie warto.
Inna sprawa, że jakoś przy 24Mpix w cuda nie wierzę. Niby w D7000 mimo wzrostu ilości punktów się poprawiło, ale co innego +4, a co innego +12.
decjan [Usunięty]
Wysłany: Wto 18 Sty, 2011
ok, czyli biorę d7000 skoro robi dużo lepsze zdjęcia.Ergonomia to kwestia przyzwyczajenia dzięki
Fatman73, piszesz tak jakby mial wieksze prawdopodobienstwo otrzymania nie do konca sprawnego. kumpel kupil niedawno d7000 i nie narzeka a uzywa go z 50mm 1.4 wiec zauwazylby natychmiast problemy z celnoscia AF
Fatman73, piszesz tak jakby mial wieksze prawdopodobienstwo otrzymania nie do konca sprawnego. kumpel kupil niedawno d7000 i nie narzeka a uzywa go z 50mm 1.4 wiec zauwazylby natychmiast problemy z celnoscia AF
Pisze tak bo dość duża partia D7000 jest "walnięta" i lepiej dmuchać na zimne albo poczekać na nowsze partie. .
Uzywanego D300 lub 300s można za nieduże pieniądze wyciągnąć. Właśnie D300 ze szkłem AF-S 17-55/2.8 na allegro za 5500 zł widziałem. Do tego lampa SB-900 i w okolicach 7 tysiaków mamy.
Wiec zostaje 3 tys złotych zapasu na 35/1.8 DX za 700 zł - rewelacyjne szkło !!! i opakowanie z 200 zł i jeszcze na dodatkowe baterie, karty i stałkę 85/1.8.
Ja na imprezach tanecznych często posługuje się 10-20 Sigmy efekt - rewelacja !!!
No bo niestety takie prawdopodobieństwo właśnie jest. Dotychczas trafiłem na więcej problematycznych (AF) D7000 niż tej wady pozbawionych.
Pomimo sporego już doświadczenia, osobiście zorientowałem się, że mój D7000 ma problem z AF dopiero po tygodniu. Tak się złożyło, że przez cały tydzień robiłem właściwie tylko kadry, gdzie fotografowany obiekt znajdował się do 2m ode mnie. A na taką odległość mój D7000 trafiał idealnie.
Niestety powyżej robiło się już bardzo nieciekawie (5m odległość i BF na 1m, niezależny od korekcji AF ustawianej w body).
Dlatego też jest szansa, że Twój kumpel moronica, jeszcze nie wie że z jego D7000 też jest coś nie tak........
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10