Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D90 czy D7000
Autor Wiadomość
mmariusz 
Uczestnik
Mariusz

Wysłany: Wto 18 Sty, 2011   Nikon D90 czy D7000

witam :)
zamierzam kupić lustrzankę, no i jak każdy początkujący mam dylemat, na którą się zdecydować ... chcę kupić Nikona, ale nie wiem na jaki model się zdecydować, najbliżej mi do D90 lub D7000,
poczytałem różne opinie, testy, fora i dalej wiem, że nic nie wiem ;)
ktoś gdzieś napisał np. bardzo ogólnie, że D90 robi identyczne fotki jak D7000 no ale przecież różnica w cenie jest i to dość spora, poza tym, czy ISO a w zasadzie brak ISO 100 ma jakieś znaczenie? na korzyść D90 przemawia cena ale inne parametry z tego co wyczytałem lepsze ma D7000,
na co, jako osoba początkująca, powinienem zwrócić uwagę?
najbardziej zależy mi na robieniu zdjęć portretowych i krajobrazów, na pewno spróbuję też sił w zdjęciach nocnych,
przy okazji, co do obiektywu, czy kupować 18-105 VR czy też może polecicie mi coś innego, a jeśli tak to co?
bardzo proszę o pomoc i poradę, co kupić? na początek jestem w stanie wydać tak do 5000 zł
pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za pomoc :)

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 18 Sty, 2011   

mmariusz napisał/a:
ktoś gdzieś napisał np. bardzo ogólnie, że D90 robi identyczne fotki jak D7000
Doprawdy? :D W zasadzie w 90% amatorskiej fotografii tak zapewne będzie.
mmariusz napisał/a:
no ale przecież różnica w cenie jest i to dość spora
Bo D90 stary, a D7000 nowy. I nie tylko...
mmariusz napisał/a:
czy ISO a w zasadzie brak ISO 100 ma jakieś znaczenie?
To zależy dla kogo - nieraz się przydaje, tyle, że.. D90 też ma ISO100 (choć niekalibrowane)
mmariusz napisał/a:
na co, jako osoba początkująca, powinienem zwrócić uwagę?
W zasadzie to na to czy się dobrze w ręce trzyma taki korpus. A może inny będzie lepiej leżał?
mmariusz napisał/a:
najbardziej zależy mi na robieniu zdjęć portretowych i krajobrazów, na pewno spróbuję też sił w zdjęciach nocnych,
No to D7000 - większa rozdzielczość, dynamika, wyższe efektywne ISO...
mmariusz napisał/a:
przy okazji, co do obiektywu, czy kupować 18-105 VR czy też może polecicie mi coś innego, a jeśli tak to co?
Możesz od tego zacząć - a później kupić coś innego, dodatkowego ;)

maput 
Optyczny

Wysłany: Sro 19 Sty, 2011   

Jeśli fundusze pozwalają, to bierz D7000. Pewnie początkowo różnic w porównaniu do D90 nie zauważysz, ale z czasem.. ;)

mmariusz 
Uczestnik
Mariusz

tak naprawdę mam dylemat tylko dlatego, że jak pisałem wcześniej wyczytałem w kilku miejscach że te aparaty robią takie same zdjęcia a różnica w cenie jest taka, że decydując się na D90 mógłbym dokupić jakiś obiektyw, choć D7000 jest nowszy i sam fakt wskazuje już by to jego kupić

maput 
Optyczny

Co jak co, ale akurat zdjęć nie robią takich samych :) D7000 ma nową matrycę, lepsiejszą. Do tego parę usprawnień ergonomicznych. Lepszy AF, a nawet jak nie lepszy, to o większej ilości punktów.
Takie same, to one w granicach błędu mają wymiary korpusu.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

No nie jestem taki pewien czy robią takie same zdjęcia.
W preferowanym typie fotografii umieściłeś krajobrazy i zdjęcia nocne. W pierwszym przypadku bardzo istotna będzie wyższa dynamika tonalna D7000, w drugim jego lepsza praca na wyższych czułościach (jeśli przydarzy Ci się robić zdjęcia o niebieskiej godzinie lub wcześniej, albo w gorszych warunkach oświetleniowych bez statywu).
Jeśli przerzucisz się na RAWy, to dość szybko docenisz zakup D7000...
Najmocniej podnoszona negatywna cecha D7000 czyli ergonomia (z tym, że zapewne w odniesieniu do serii trzycyfrowej) nie powinna być dla Ciebie minusem, bowiem nie wyciągnąłeś jeszcze nawyków z serii semi-profi. Obiektyw 18-105VR może być. I można go traktować całkiem poważne nie myśląc od razu o wymianie, a raczej o wsparciu kilkoma obiektywami stałoogniskowymi (np. 35, 85 mm).

mmariusz 
Uczestnik
Mariusz

ja nie twierdzę że D90 robi lepsze fotki, wspomniałem o tym, ponieważ wyczytałem tak w kilku miejscach wypowiedzi innych osób :)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Dziwne. W moim odczuciu powinna być widoczna przewaga D7000 nad D90, ale jako że z tym pierwszym nie miałem przyjemności, to :???:
A może Nikon wzorem Canona zaoferował nabywcom downgrade obrazowania w nowszym modelu? :lol:

mmariusz 
Uczestnik
Mariusz

żebym to ja wiedział o czym mówisz pisząc downgrade ;)
jeśli rzeczywiście robiłyby te aparaty podobne fotki to myślę że warto kupić D90 i dokupić obiektyw lub dwa, ale z drugiej strony D7000 jest nowszy i może się okazać, że za pół roku czy rok D90 to już będzie przeżytek (o ile już nie jest) a D7000 będzie wtedy podstawowym sprzętem :)
dzięki Baku za podpowiedź :)

RB 
Temu Panu już podziękujemy

mmariusz napisał/a:
ale z drugiej strony D7000 jest nowszy i może się okazać, że za pół roku czy rok D90 to już będzie przeżytek (o ile już nie jest) a D7000 będzie wtedy podstawowym sprzętem :)

Za półtora roku d7000 tez będzie przeżytkiem... za tym nie nadążysz, to nie ma większego sensu. Nie patrz czy coś jest nowe itede, patrz czy zrobisz nim takie zdjęcia jak chcesz.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

RB, wszystko to prawda (najlepszy dowód na to w mojej stopce), z tym że wygląda na, że różnica pomiędzy D90 a D7000 jest dość znaczna. Oczywiście na korzyść D7000.

maput 
Optyczny

mmariusz napisał/a:
jeśli rzeczywiście robiłyby te aparaty podobne fotki to myślę że warto kupić D90 i dokupić obiektyw lub dwa

A ile osób i ile razy ma Ci jeszcze napisać, że nie robią takich samych fotek ? ;) Tzn fotki może i robią te same, jak operator ten sam, ale jakościowo obrazek z D7000 lepszy.

mmariusz 
Uczestnik
Mariusz

ok, być może coś pomieszałem, już wiem, że nie robią takich samych fotek :)

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Baku napisał/a:
RB, wszystko to prawda (najlepszy dowód na to w mojej stopce), z tym że wygląda na, że różnica pomiędzy D90 a D7000 jest dość znaczna. Oczywiście na korzyść D7000.

Niewatpliwie. Natomiast kwestią otwartą pozostaje, co kupić w sytuacji przykrótkiej kołdry. IMO starszy korpus i jaki taki obiektyw.
Natomiast jeśli chodzi tylko i wyłacznie o przyoszczędzenie: to ono też niestety nie ma sensu. Stać (tzn. nie tyle ze dociułam, ale że najnormalniej nie odczuję mocno róznicy pomiędzy dwoma korpusami) kogoś na nowszy to kupowac nowszy.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Dodam tylko, że D7000 w porównaniu do D90 obsługuje dużo więcej obiektywów, w pełni wspierając te całkowicie manualne... Ma lepszy wizjer, pomiar światła i balans kolorów. Dużo lepszy AF i dwa sloty na karty SD. To są naprawdę duże różnice.

Odpowiedz do tematu