Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
raideur nie rozumiem dlaczego usiłujesz udowodnić ze jestem idiota i lanserem
możne wyjaśnij mi czego brakuje D3100 żeby robić dobre zdjęcia, i koniecznie muszę odkładać kasę na D90 lub 5DMKII, którego już na pewno dobrze widać
W zadnym wypadku nie usiluje udowadniac ze jestes lanserem a tym bardziej idiota.
Lecz jak sam wspomniales ze fotki robisz gdzies okazyjnie na imprezach,a w takim przypadku compakt ktory ci zaproponowalem wcale nie zrobi gorszych zdjec a bedzie praktyczniejszy.
proponujesz samsung WB700, nie wiem co to bo jestem nie w temacie kompaktów aktualnych
no dobra włażę na dpreview, biorę sobie test D3100 i stronę 'compared to (JPEG)'
biorę se ISO200 żeby nie przeginać, do porównania jakiś Samsung WB650, bo 700 nie ma, i co widzę ? mam do wyboru ISO 80 lub 400 dla porównania bo 100 i 200 brak, oba ujęcia są delikatnie mówiąc masakryczne
do drugiego porównania biorę 7D, hmm no cóż jakaś różnica niby jest, ale zdjęcia z D3100 nadal nie można nazwać masakra w porównaniu do tego
Tak, i to potwierdzone badaniami producenci aparatów fotograficznych specjalnie upychają więcej Mpix bo z przeprowadzanych przez nich badań wynika że ludzie "lecą na to" że to szpan mieć aparat nawet kompakta z matrycą grubo ponad 10Mpx mimo że faktycznie aparat nie jest w stanie tego zarejestrować i nie zawsze zdjęcia są lepsze... Wystarczy czasami porównać zdjęcie z aparatu w którym upchano np 15Mpx z aparatem który ma porządne 8Mpx... różnica czasami jest ogromna na korzyść tego z 8Mpx
Szczegolnie w 60D tak "upychaja " te Mpix i ludzie na to leca
kupując mojego 60D nie patrzyłem na to ile ma Mpix tylko na to jak leży w dłoni, jakość itd.
Ostatnio zmieniony przez kistian Czw 20 Sty, 2011, w całości zmieniany 1 raz
hijax, ja nie twierdze bynajmniej ze D3100 to właściwie 7D tylko mniejszy
niestety takim kompaktem nie da się zrobić tak samo dobrych zdjęć jak nawet entry level lustrzanka jaka jest np D3100
wiec co mi po praktyczności kompakta skoro po powrocie z wakacji nie będzie mi się chciało patrzeć na kupowate zdjęcia ?
zaczynam gubić watek
wiec żeby nie przedłużać..
tak zamierzam sprofanować idee LUSTRZANKI robiąc nią zdjęcia na wakacjach i imprezach
nie nie zamierzam zbierać na D90 kolejnych 800zl, żeby mieć jego dodatkowe funkcje
nie nie kupie kolejnego kompakta
i mam świadomość ze jesli kiedys kupie stałkę 50mm za 500zl to będę ja ostrzył manualnie, co już będzie mega pro
Raideur, ale po co komuś na siłę wciskasz jakiegoś kupowatego kompakta tylko dlatego, że ma zamiar używać aparatu do zdjęć imprezowo-wakacyjnych ?
Przecież właśnie od tego są lustra EL. Czasy, gdy lustrzanką (cyfrową) pochwalić się mógł jedynie profesjonalista albo zapaleniec dawno minęły. Teraz jak ktoś chce mieć lustro żeby focić pijanego wujka tańczącego z babcią to kupuje D3100, 1000D albo A33. I nic w tym złego nie widzę.
A że często takie zdjęcia zrobione kompaktem nie odbiegają zbytnio jakością od imprezowych zdjęć z lustrzaki ? Tak już po prostu jest
[ Dodano: Czw 20 Sty, 2011 09:56 ]
rs77 napisał/a:
niestety takim kompaktem nie da się zrobić tak samo dobrych zdjęć jak nawet entry level lustrzanka jaka jest np D3100
W wielu sytuacjach się da. Tylko trzeba coś umieć i coś wiedzieć
W wielu sytuacjach się da. Tylko trzeba coś umieć i coś wiedzieć
taak, to po kiego wam te lustrzanki co ? wiecie, umiecie, robcie świetne zdjęcia WB700
moim zdaniem to jest mit, zdjęcia z kompaktów mogą być ciekawe i poprawne, ale malutka matryca i słaba optyka zawsze zrobią swoje, i nawalony wujek z ciocia na takim D3100 i tak bedzie lepszej jakości niż z kompakta
Ostatnio zmieniony przez rs77 Czw 20 Sty, 2011, w całości zmieniany 2 razy
Zdjęcie nie jest ciekawe, bo zrobione luszczanką o dużej matrycy z wypaśną optyką. Jest ciekawe gdy ma temat, kompozycję, chwyta moment itd.
Ba, dobre zdjęcia można nawet telefonem lub pudełkiem po butach zrobić
No to się rozpętala dyskusja
Osobiście uważam, że jeżeli ktoś chce tylko robić zdjęcia okazjonalnie parę razy do roku na wakacjach i imprezach to D3100 wystarczy do tego w zupełności. Uważam nawet że tańsza lustrzanka typu sony A3XX też by się sprawdziła i by kosztowała 1500 a nie 2400. Wszystko zależy czy ktoś chce się rozwijać w danym temacie, czy nie. Ja zdecydowałem na D90, ponieważ chcę coś więcej zdziałać w tym temacie.
mimo wszystko warto ściągnąć sobie instrukcje (ja tak zrobiłem, przeczytałem manuale D90 i D3100) i wczytać się w recenzje obu aparatów, np. dpreview zwłaszcza w temacie guzikologii i funkcjonalności i zastanowić się czy te funkcjonalności, które ma D90 a nie ma ich D3100 są/będą dla ciebie rzeczywiście ważne i warte tyle pieniędzy
ja zdecydowałem ze dla mnie nie są
a skoro da się zrobić zdjęcie pudelkiem od butów to pewnie D3100 tez
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Od dłuższego czasu mam zamiar zakupić moją pierwszą w życiu lustrzankę i rozpocząć przygodę z fotografowaniem. Jako, że jestem zielony w temacie, chcę się poradzić Was, bo zapewne macie większą wiedzę na ten temat. Otóż waham się pomiędzy trzema modelami:
-Sony alfa 500
- Nikon D5000
- Nikon D3100
Zdjęcia, jakie chcę wykonywać to przede wszystkim krajobrazy, portrety, imprezy okolicznościowe itp. Interesuje mnie również fotografowanie w makro. Mój budżet wynosi do 2500zł.
jestem w podobnej sytuacji powiedzmy, fakt ze alfy nie rozważałem
D3100 + 18-105VR kosztuje ~2500zl, a borowino zamiast cykać foty będzie siedział i oszczędzał dodatkowe 30% żeby kupić D90 (o ile zdąży bo się kończą raczej)
z jednej strony forum twierdzi ze zdjęcia da się zrobić pudelkiem do butów a z drugiej ze trzeba mieć D90 żeby w ogóle wystartować, dla mnie to nielogiczne
wychodzi potem ze borowino ma kupic D90 a ja WB700
ja wole D3100 (z kitem 18-105VR polecany z reszta na tym forum, wiem bo sie naczytalem)
temat z mojej strony uważam za zakończony
pozdrawiam wszystkich
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10