Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 20 Sty, 2011 Obiektyw do architektury / street do Sony Alfa
Na wstępie witam wszystkich.
Mam taki kłopot. kupiłem aparat sony alfa 33 z takim podstawowym obiektywem. I tu pojawia się pytanie. Będę głównie fotografował w mieście, a więc ulice budynki itp. chciałem zapytać jaki obiektyw do tego byłby najlepszy. czy wystarczy ten co mam czy trzeba kupić jakiś inny. Dodam że zdjęcia te będę umieszczał na swojej stronie netowej która niebawem powstanie.
Dodam jeszcze że w kwestii fotografii jestem zielony aż do bolu pozdrawiam i liczę na konstruktywne podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 20 Sty, 2011, w całości zmieniany 1 raz
kupiłem aparat sony alfa 33 z takim podstawowym obiektywem. I tu pojawia się pytanie. Będę głównie fotografował w mieście, a więc ulice budynki itp. chciałem zapytać jaki obiektyw do tego byłby najlepszy. czy wystarczy ten co mam czy trzeba kupić jakiś inny
Dziwne pytanie Przeczytaj instrukcję aparatu i może jakąś książkę o podstawach fotografii, wyjdź w miasto i zrób trochę zdjęć. Jak zorientujesz się, że coś cię ogranicza i utrudnia realizację fotograficznych zamierzeń, a nie zostało juz opisane tutaj wcześniej, to wtedy przedstawisz taki problem na forum.
no dzięki. tak też zrobię, ale miałem nadzieję że jednak ktoś podpowie jakim obiektywem dałoby się robić lepsze zdjęcia niż tym podstawowym, no bo nawet jak porobię zdjęcia i uznam że nie są rewelacyjne, to co dalej? doznam oświecenia i sam wymyślę jaki jest lepszy obiektyw? no ale dzięki za podpowiedź
Oświecenia może i nie doznasz, ale będziesz wiedział jakich ogniskowych używasz, czy potrzebujesz lepszego światła, itp, itd, a wtedy będzie można już coś polecić, bo teraz to doradzać w ciemno nie widzę sensu.
Chyba, że chcesz kupić obiektyw dla samego faktu posiadania lepszego obiektywu, wtedy to bierz w ciemno jakikolwiek, bo ciężko chyba znaleźć coś słabszego od kita (choć o Sony mam marne pojęcie, więc może i się da).
miałem nadzieję że jednak ktoś podpowie jakim obiektywem dałoby się robić lepsze zdjęcia niż tym podstawowym
mundek, "lepszość" zrobionych zdjęć bardziej zależy od jakości fotografa niż obiektywu
Skoro chcesz żeby Ci podać przykład lepszego zamiennika od twojego kita, to proszę: SAL 1680Z.
Będę głównie fotografował w mieście, a więc ulice budynki itp. chciałem zapytać jaki obiektyw do tego byłby najlepszy. czy wystarczy ten co mam czy trzeba kupić jakiś inny. Dodam że zdjęcia te będę umieszczał na swojej stronie netowej która niebawem powstanie.
Doprecyzuj, co będziesz fotografować głównie? Architekturę, czy ma to być jakaś reporterka uliczna i ile chcesz kasy przeznaczyć?
Ja to się na Sony mało znam wiec pozwolę sobie się spytać: ten podstawowy obiektyw z A33 to jaki to jest ? Jakiś 17-55 czy cuś w tym stylu ?
Robiłeś już jakieś zdjęcia z gatunku który Cie interesuje ? Budynki się mieściły ? A może wszystko było poruszone i nieostre ?
Wierz mi że nawet po jednym porządnym spacerze z aparatem i poprzymierzaniu się do ujęć które Cię interesują, będziesz wiedział zdecydowanie lepiej czego potrzebujesz.
Wtedy wróć na forum
To jest 18-55. Dobry (jak na kita). Polecam najpierw trochę poużywać, zapoznać się ze sprzętem a dopiero później myśleć o wydawaniu kolejnych pieniędzy.
To jest 18-55. Dobry (jak na kita). Polecam najpierw trochę poużywać, zapoznać się ze sprzętem a dopiero później myśleć o wydawaniu kolejnych pieniędzy.
szczególnie, że zakup lepszego ciemnego standard zuma nie jest ani rewelacyjna receptą na zdjęcia architektury ani na foto uliczne.
Robic zdjęcia i samemu zobaczyć co Cię wkurza... a potem próbować robić lepsze zdjęcia.
panowie, zapytam inaczej. mam tego kita 18-55. chcę kupić obiektyw Tamron 70-300 mm f/4-5.6 AF Di LD. wychodzę z założenia że jeśli fachowiec zrobi lepsze zdjęcia tym drugim to myślę że i laik popełniając te same błędy na tych dwóch obiektywach, uzyska lepsze zdjęcia tym drugim. No i jeszcze chciałbym mieć możliwość robienia większych zbliżeń bo ten 18-55 to prawie wcale nie przybliża. A więc drugie pytanie czy tym drugim obiektywem zrobię lepsze zbliżenia? zdjęcia mają być do własnej strony netowej którą będą jednak oglądać jacyś ludzie i będą oceniać.
w dowolnym miejscu, w którym w życiu będziesz robił zdjęcie, będziesz mógł uzyć dowolnie dostępnej ogniskowej od 8 do 800mm. Każda z nich da Ci inny efekt i możliwości pokazania tego, co chcesz. A co chcesz pokazać to tylko Ty wiesz:
- czy szaroką panoramę całej ciasnej ulicy?
- czy tylko wąski jej wycinek?
- czy pojedyńczego człowieka?
- czy samą jego twarz?
- czy dziecko, bawiące się w fontannie?
- czy gołębia na pomniku?
- czy tylko wskazówki zegara na wieży kościelnej?
- ...
Z tego względu lepiej mieć w torbie większy wybór obiektywów niż mniejszy i Twa dążność do zakupu teleobiektywu, jako uzupełnienie podstawowego 18-55, jest jak najbardziej zasadna.
Jeżeli Tamron może być to rozważ jego nowość, czyli model Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD, o którym jest dyskusja w tym wątku. Kosztuje znośne pieniądze ok. 1700 zł., jak za jakość, którą daje, a ludzie powiadają, że jest więcej niż OK.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12