Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam!!! mam pytanie może trochę zbyt mało sprecyzowane ale mam nadzieję, iż ktoś mi pomoże:
1.Jaki system Canona czy Nikona oferuje większą ilość szkieł do lustrzanek APS-C???
2.Czy da się w dużym uogólnieniu stwierdzić czy PODOBNEJ KLASY SZKŁA w obu systemach występują w porównywalnych cenach, czy może jakaś z tych firm charakteryzuje się droższymi produktami (zdaje sobie sprawę z ogólności tego pytania, ale może istnieje na nie jakaś odpowiedź)???
3. Czy Nikon tak jak Canon również ma jakieś charakterystyczne oznaczenia klasy obiektywów (z tego co się orientuje to w canonie świadczą o tym kolory obręczy na obiektywach)???
4. mój umysł trapi również taka myśl:
kiedyś rozmawiałem z fotografem o aparatach i powiedział mi że w publicznej opinii nikon klasyfikowany jest jako system lepszy od canona, ma to w sobie szczyptę prawdy, czy może bełkot, bo z tego co ja zauważam to canon i nikon idą równo???
*5.Czy jakaś ze wcześniej wspomnianych marek ma zalety techniczne bądź też związane z oprogramowaniem, które by to wyróżniały ją ponad drugą, jeśli tak to jakie???
Wysłany: Pią 21 Sty, 2011
Jeżeli wiesz jaką chcesz uprawiać fotografię (ja wybrałem ptaki), to wybierz obiektywy które teraz byś kupił dla siebie w obu systemach, pomyśl (pomarz) jakie byś kupił za 2-3 lata. Poczytaj testy, przejrzyj fora i wtedy wybierz system, a może to system wybierze Ciebie. Pozdrawiam.
alex13278654, jak to jest - zadajesz takie pytania a z drugiej strony piszesz:
Cytat:
z tego co ja zauważam to canon i nikon idą równo???
Albo inaczej - skoro tak piszesz, że idą równo - to skąd te pytania?
alex13278654 napisał/a:
1.Jaki system Canona czy Nikona oferuje większą ilość szkieł do lustrzanek APS-C???
Oferuje? Hm.. A może ile da się kupić? Sprawdziłem w jednym ze sklepów internetowych: Canon EF-S - 11 modeli, Nikon DX - 18 modeli. Ciekawe czy Ty też już tak sprawdziłeś? A może wszedłeś na strony producentów, by sprawdzić ich ofertę?
Nawet i to pytanie jest bez sensu. Bo co z tego, że któryś tam z producentów ma więcej szkieł w ofercie. Liczy się ich cena, jakość, zastosowanie, preferencje...
kiedyś rozmawiałem z fotografem o aparatach i powiedział mi że w publicznej opinii nikon klasyfikowany jest jako system lepszy od canona, ma to w sobie szczyptę prawdy, czy może bełkot, bo z tego co ja zauważam to canon i nikon idą równo???
Ciekawe skąd się wzięła ta publiczna opinia?
Raczej była to opinia pana fotografa, ewentualnie kilku jego kolegów.
Na to pytanie można odpowiedź tak: są zastosowania, w których lepiej wyjdzie Canon a są takie w których górą jest Nikon. I dotyczy to tak korpusów, jak i obiektywów. Ale gdy widzi się te różnice a przede wszystkim gdy zaczynają one odgrywać jakąkolwiek rolę, to jest się już na takim poziomie uświadomienia fotograficznego ...że takich pytań się nie zadaje. Skoro zaś je zadajesz to jedyna sensowna odpowiedź brzmi: jak dla Ciebie to nie ma różnicy co kupisz. Kieruj się swoim gustem i promocjami cenowymi.
No oczywiście, że ma znaczenie i oczywiście warto się nad dylematem zastanowić. Skoro już teraz nabierze się jakiegoś rozeznania, to będąc świadomym za lat kilka nie będzie się żałować wybory lub będzie się wiedzieć co warto zmienić i dlaczego.
Ja kilka lat temu stałem przed podobnym dylematem i większość fotografów, a raczej osób robiących więcej zdjęć lustrzankami niż ja swego czasu małpką na kliszę proponowała rozwiązania Nikona. Nawet już zasadziłem się na D80 i prawie miałem. Prześledziłem testy, przeanalizowałem oferty szkieł, systemów, ceny i perspektywę rozwoju i wybrałem Canona. Dlaczego?
Dla mnie nie tylko mnogość szkieł ma znaczenie, ale ich dostępność, cena i perspektywa zmian. Zgodzę się, że wiele szkieł N jest bardzo uniwersalna, ale cena jest czasem nieco wyższa. Dla mnie głównie cena rozwoju w systemie była wyznacznikiem, chociaż i czasem odnoszę wrażenie o słuszności stwierdzenia, że "Nikon robi dobre aparaty, a Canon dobre zdjęcia". Robię głównie w RAW. Prywatnie Canonem, zawodowo i tym i tym - legenda o kolorach w N nie jest mitem i bywa tu różnie - dla niektórych akceptowalnie, dla innych bez zastrzeżeń, dla mnie dziwnie.. nad RAW Canona siedzę mniej.
MPx wojna... Canon ładuje coraz więcej Mpx do lustrzanek. 21MPx w 5dmkII i 12MPx w D700 to diametralna różnica. Kwestia szumów przy wyższych ISO, ale i wykorzystania maksymalnego formatu zdjęcia. konstrukcja i klawiszologia też mają znaczenie.
Dla mnie wybór Canona był bardziej naturalny niż Nikona. Tu czuję się lepiej i pewniej. Nawet przy FF, gdzie chociażby AF 5DmkII nie jest tak rewelacyjny jak w D700, ale z tym da się żyć... są inne plusy .
.
http://www.canon.com/came...ns/ef/ef-s.html
Jeśli liczyć tylko najnowszego kita IS to wychodzi 9. W sprzedaży jest jeszcze ten bez IS, to da 10.
Nie zmienia to faktu, że nie jest to dużo jak na producenta oferującego dużą ilość modeli APS-C.
Całe Twoje pytanie jest bez sensu. Kup sobie Sinara i będziesz pewien, że masz sprzęt lepszy od jednego i drugiego.
A tak poważnie jesteś (jak zauważył ktoś powyżej) jeszcze w tak wczesnym stadium rozwoju fotograficznego, że możesz kupić cokolwiek i, i tak sporo się na tym nauczysz.
Światło to światło - kiedy je zrozumiesz będziesz mógł zacząć się zastanawiać na jakiej matrycy najwygodniej Ci się je zatrzymuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 15