Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Olympus E-3 - test cyfrowej lustrzanki
Autor Wiadomość
krzysiek 
Rozmowny

Wysłany: Pią 21 Mar, 2008   Olympus E-3 - test cyfrowej lustrzanki

Zapraszamy do zapoznania się z testem lustrzanki cyfrowej Olympus E-3. Ten długo oczekiwany aparat miał swoją premierę w październiku ubiegłego roku. Producent zachwala w nim między innymi bardzo szybki autofokus, niewiarygodnie efektywną stabilizację obrazu i solidne wykonanie. Jak jest w rzeczywistości? O tym można przeczytać w artykule: ''Olympus E-3''.

http://www.optyczne.pl/68...lympus_E-3.html

Reklama

Daimon 
Rozmowny

Wysłany: Pią 21 Mar, 2008   

Jeśli chodzi o wyniki testu E-3, to są one takie, jakich można się było spodziewać.
Mnie bardziej zaskoczyło podobieństwo Olympusa i K20D pod względem ilości generowanego szumu, jeśli chodzi o wyciąganie szczegółów z ciemnych obszarów. I to zarówno na ISO 100 jak i 1600.
http://www.optyczne.pl/68...es_tonalny.html
Czy to znowu kwestia nieco innych ustawień domyślnych poziomu odszumiania w Pentaxie czy raczej rzecz w matrycy, jak wynikało by z testu?

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

test testem, aparat dobry, chociaż z szumami bida - i tak z sigmą 50-500 będzie czymś wspaniałym ;)

dla mnie ważniejsze są zdjęcia testowe - pierwsze 4 - no po prostu bajka :D

jaad75 
Klub Pierdzieli

Daimon napisał/a:
Mnie bardziej zaskoczyło podobieństwo Olympusa i K20D pod względem ilości generowanego szumu, jeśli chodzi o wyciąganie szczegółów z ciemnych obszarów. I to zarówno na ISO 100 jak i 1600.
http://www.optyczne.pl/68...es_tonalny.html
Czy to znowu kwestia nieco innych ustawień domyślnych poziomu odszumiania w Pentaxie czy raczej rzecz w matrycy, jak wynikało by z testu?

To się mniej więcej zgadza z wnioskami GordonBGood z forum DPreview... K20D ma większy zapas w światłach, ale za to bardzo mały w cieniach... Test jest robiony w RAW, jotpegowe odszumianie nie ma tu nic do rzeczy...

krzysiek 
Rozmowny

Wysłany: Sob 22 Mar, 2008   

K20D niedawno do nas przyszedl i nie chce się jeszcze wypowiadać na jego temat. Mam nadzieję, że jego test będzie już niedługo, wiec proszę o odrobinę cierpliwości. W nim będzie na pewno porównanie do E-3.

k_u_b_a
Uczestnik

A jak to jest z tym wizjerem? W D300 jest ok, a w E3 mały. Ja osobiście takich różnic nie widzę.

Arek 
Redaktor

Dla mnie jest różnica w wizjerze na korzyść D200/D300.

Ten test dla mnie pokazał jedno. Mianowicie to, że padł kolejny mit 4/3 związany z tym, że
szkła robią się dłuższe. Można bowiem złośliwie powiedzieć, że producenci Nikona D300 mogliby zrobić w nim zakładkę "E-3 simulation", która wycinałaby ze środka kadru owe
7 MPix odpowiadające matrycy 4/3. Proces ten dawałby taką samą rozdzielczość, lepsze
zachowanie na wysokich czułościach i lepszy zakres tonalny.

Arek

jarekzon
Nowy

Jezeli nie zauważyłeś to zakładka w menu nie zmieni szkła podpiętego do korpusu, które jest inaczej skonstruowane i odległości miedzy matrycą, a obiektywem.

Arek 
Redaktor

To akurat nie ma żadnego znaczenia, bo w D300 będę używał szkieł przeznaczonych do
Nikona.

jarekzon
Nowy

A tutaj jest porównanie obrazu w wizjerze http://www.wrotniak.net/photo/43/e3-rev.html. Jak widać wielkich różnic nie ma, a w praktyce to wszystko zależy od tego, z jakim korpusem ktoś woli pracować.

Arek 
Redaktor

Ja w tym linku nic nie widzę o wizjerze nie wspomniawszy :)

mavierk 
never knows best

no cóż... w zasadzie jak patrze się od pewnego czasu na te rozdzielczości matryc to nasuwa mi się pewien wniosek:

wszystkie matryce powyżej 8mpix nie zyskują lepszej rozdzielczości niż te właśnie ósemki.

A zatem można by powiedzieć, że fizycznie jesteśmy u progu możliwości rozdzielczościowych matryc?

lcf 
Rozmowny

Różnice w wielkości wizjerów za Wrotniakiem:

A co do megapikseli, to o ile jakiegoś przełomu w technologii matryc nie będzie, to IMO 4/3 spokojnie na 10 może się zatrzymać. A jak chcą zdjęcia coraz większe robić, to ja poproszę RAWy 16b/kanał :].

krzysiek29 
Rozmowny

Wysłany: Czw 27 Mar, 2008   

Ale wiadomo jakie będzie następne szkło testowane : Zuiko 70-300 mm f/4.0-5.6 :mrgreen:

nieogolony 
Nowy

Wysłany: Czw 27 Mar, 2008   

A ja powiem tak: miałem przyjemność trzymać E-3 w łapkach i nawet parę fotek zrobiłem. Funkcjonalność nie powaliła mnie na kolana, chociaż tu nie jestem obiektywny, bo jestem fanem canonowych wybieraków ;) Autofokus - rewelacja. Ergonomia - świetna. Jakość zdjęć (byłem zmuszony robić na ISO1600)... katastrofalna. O ile w światłach do przyjęcia, to w cieniach... Powiem inaczej - nie chciało mi się wywoływać zdjęć z RAW-ów, bo nie warto ich nawet oglądać.
A jeżeli chodzi o stabilizację, to wieeeelkie pokłony dla Optycznych :-) Z tego, co się dało wyczytać z folderu i ze słów pana z Olympusa, to jest to najlepsza lustrzanka dla reportera: najszybszy autofokus, stabilizacja na poziomie 5 EV i na dodatek tanie obiektywy, bo bez stabilizacji. Po co statyw, jak można z ręki walić foty z ogniskową 500 mm i to na dodatek przy słabym świetle? (folder reklamowy dość poważnie podważa zasadność stosowania statywów :D ) No rewelacja, ktoś (czytaj: Olympus) odwrócił ustalony porządek świata, przekroczył nieprzekraczalne bariery i stworzył nową jakość do lamusa wysyłając czołówkę :D
Zapytałem pana z Olympusa, czy naprawdę wierzy w stabilizację na poziomie 5 EV na matrycy. "Tak, oczywiście, wiem, bo sam sprawdziłem wielokrotnie". Odpowiedziałem, że poczekam na test z Optycznych i.... pan zamilkł :D :D:D
A za co pokłony Optycznym? Znowu udało się Wam obalić mit. Uważam, że sposób przetestowania jakości stabilizacji jest bardzo miarodajny i wiarygodny. Ze stabilizacją na poziomie 5 EV E-3 byłby cudem, a tak jest po prostu dobrą lustrzanką dla reportera, bo dla fotografika już nie bardzo :-)

Odpowiedz do tematu