Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 23 Sty, 2011
dylemat
Autor Wiadomość
faraon28 
Uczestnik

Wysłany: Sob 22 Sty, 2011   dylemat

chciałem kupić aparat do 3000 zł, ma mi służyć do robienia zdjęć dzieciom w domu jak i na placu zabaw, oraz żeby kręcił filmy full HD, zastanawiałem sie nad sony nex 5 tylko martwi mnie tam bardzo mały zum. możecie mi pomóc i coś doradzić. Aparat ma być w miare prosty w obsłudze

Reklama

Dominika 
Rozmowny

Wysłany: Sob 22 Sty, 2011   

Hmm. Jak szybki AF to niby lustrzanka jak tu wszyscy mówią ale jak do 3000 to albo będzie słaby AF w body albo mułowaty silnik w obiektywie no i obsługa prosta to też rzecz względna :mrgreen: Jeśli kompakt masz AF teoretycznie słabszy ale jest full HD :mrgreen: Jeśli NEX to przemilczę bo szkoda mi słów na temat takich beznadziejnych wynalazków.

faraon28 
Uczestnik

Wysłany: Nie 23 Sty, 2011   

czyli nex 5 to niepotrzebny wydatek pieniedzy ?
zastanawiam sie nad SONY lub CANON
LUMIX zdecydowanie odpadam, mam obecnie fz18 i jest to niewypałem

P_M_ 
Maniak

Do 3000zl mozna kupic naprawde swietny sprzet do fotek. Samo fullhd to juz inna bajka i pytac powinienes w 'lustrzankach'.
Najlepsza oferta pod tym katem wydaje sie canon 550d, ale do niego nie dostaniesz ciekawego obiektywu w tych pieniazkach.
Nikon ma d3100, ktory to fullhd ma, ale bez paru opcji. Ma za to dobre obiektywy w przystepnej cenie.

faraon28 
Uczestnik

oglądam różne filmy HD lub full HD z różnych aparatów i nie widze wielkiej różnicy

P_M_ 
Maniak

Przyjrzyj sie specyfikacjom. Nastawianie parametrow, stereo, podlaczenie mikrofonu, autofocus.
Przy tym canon daje jednak lepszy obraz szybkiego ruchu. Ma 60klatek w 720p. No ale zalezy co i komu potrzeba.

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Nie 23 Sty, 2011   Re: dylemat

faraon28 napisał/a:
zastanawiałem sie nad sony nex 5 tylko martwi mnie tam bardzo mały zum.

To jest aparat z wymienną optyką, kup do niego obiektyw 18-200 i będziesz miał większy "zóm" jeśli bardzo Ci na tym zależy. Oczywiście "uniwersalność" takiego obiektywu jest opłacona pewnymi kompromisami. Tak BTW nie ten dział - NEX to nie lustrzanka...
faraon28 napisał/a:

Aparat ma być w miare prosty w obsłudze

Każdy w sumie jest, pewne rzeczy ustawia się raz i zapomina o nich, a ekspozycję można ustawiać mniej lub bardziej wygodnie zależnie od klasy aparatu (manipulatory na korpusie kontra grzebanie w menu), albo lecieć cały czas na automacie :wink:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

faraon28 napisał/a:
czyli nex 5 to niepotrzebny wydatek pieniedzy ?

Zależy do czego. Ja bym bardzo chętnie się pobawił ze starymi manualami. Ale skoro koleżanka Dominika, taką bogatą argumentacją odradza jego zakup to musi mieć rację.

Dominika 
Rozmowny

NEXa nie odradzam tylko przemilczam bo szkoda mi słów na temat tak beznadziejnych wynalazków= ja bym nie kupiła i tyle :mrgreen:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Czyli wychodzi na to samo.

lotofag 
Optyczny

Dominika napisał/a:
Hmm. Jak szybki AF to niby lustrzanka jak tu wszyscy mówią ale jak do 3000 to albo będzie słaby AF w body albo mułowaty silnik w obiektywie

Na pewno masz pojęcie o czym piszesz?

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Dominika, proszę zamilcz, bo starasz się wybić wiedzą której nie posiadasz. wprowadzasz niepotrzebny zamęt w całym temacie.
faraon28, powiedz mi, dlaczego FZ18 dla Ciebie był niewypałem, oraz czy taki aparat jak HX1,HX5 ze stajni Sony, czy też Canon SX30 jest dla Ciebie interesujący

wielbicielxx 
Rozmowny

Że tak powiem wespnę się na wyżyny i zapytam ale o co chodzi?

Do fotografi dzici na placu zabaw- idz do sklepu zapytaj który kompakt kreci ful HD i wybierz ten co ci się najbardziej podoba :???:

mrawi 
Rozmowny

Wysłany: Pon 24 Sty, 2011   

:arrow: faraon28
Jak bym musial wydac 3000 to wzialbym pentaxa k-r, albo bezlusterkowca samsunga nx10 i dokupil dluzszy obiektyw. Samsung maly, lekki, a k-r to super sprzet.

Odpowiedz do tematu