Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 24 Sty, 2011
Jaki obiektyw do Canona 500d
Autor Wiadomość
camilo1987 
Nowy

Wysłany: Pon 24 Sty, 2011   Jaki obiektyw do Canona 500d

Witam. Jestem amatorem i chce kupić sobie aparat Canon 500d, ale nie wiem jakie obiektywy mam dokupić. Nie mam za bardzo pojęcia o obiektywach i dla tego proszę was o pomoc. Dużo czytam na forach , ale nie wiem na co się zdecydować. Obiektywy w miarę tanie od 1200zł do 2200 zł. Chodzi mi o obiektywy do robienia zdjęć w:
1. w wewnątrz domu, zdjęcia rodzinne , małe imprezy w mieszkaniu, zdjęcia ludzi w domu.
2. jakiś zoom- coś na miasto, zabytki, przyroda, plener.

Mam jeszcze jedno pytanie , obiektywy lepiej kupować firmy Canon bo tej firmy chcę kupić sobie aparat czy może jakiej innej firmy np. : tamron, sigma itp

Pozdrawiam

Reklama

panmarecq 
Rozmowny

Wysłany: Pon 24 Sty, 2011   

Witaj camilo1987, !

Do tego co napisałeś to najlepiej się chyba sprawdzi Canon 18-135(koszt około 1100zł) dobry obiektyw, może nie rewelacyjny ale zakres ogniskowych akurat prawie do wszystkiego.

za pozostałe 1000 zł możesz dołożyć do jakiejś jasnej portretowej stałki np:
Canon 50mm (1300zł)1.4 lub
Canon 85 1.8 (1400)
albo najprostsze plastikowe 50 mm 1.8 na początek przygody ze stałkami(400zł)

Jeżeli Ciebie nie interesują stałki to możesz dokupić Canona 55-250 is
podobno fajny teleobiektyw jak na swoją cenę(1000zł)

camilo1987 napisał/a:
Mam jeszcze jedno pytanie , obiektywy lepiej kupować firmy Canon bo tej firmy chcę kupić sobie aparat czy może jakiej innej firmy np. : tamron, sigma itp

zawsze jest przekonanie że firmówki lepiej pasują ale to raczej stereotyp, chociaż w wielu przypadkach z obiektywami innych firm pojawiają się problemy z autofocusem...

camilo1987 
Nowy

Stałki portretówki to mówisz do wewnątrz domu?- tylko przydałby się z jakimś lekkim zoomem do pomieszczeń bo na stałkach zoomu nie zrobię.Kogoś przybliżyć -oddalić na zdjęciu w domu Znowu ten niby do wszystkiego 18-135 może być trochę za ciemny do pomieszczeń, znowu na miasto mógłby być? Proszę o jakieś jeszcze ciekawe propozycje.

maput 
Optyczny

Tamron 17-50/2.8 ;) Masz zooma i do tego jasnego.

camilo1987 
Nowy

Tamron mógłby być. Tylko sprawdzałem Tamrona i są dwa o takich samych parametrach różnią się tylko - no właśnie nie wiem czym , który lepszy SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) lub SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC. A jeśli chodzi o ten 18-135 canona to może on też by się nadał do pomieszczeń- ja się nie znam i dla tego pytam. Może nie jest taki ciemny jak mi się wydaję. I zdjęcia wychodzą ostre, ładne.

[ Dodano: Pon 24 Sty, 2011 21:35 ]
jeden z Tamrona ma stabilizacje. Czy to dobrze ,że ją ma?? Łatwiej będzie zrobić zdjęcie??

komor 
Moderator

Tamron z oznaczeniem VC (Vibration Compensation) to nowszy model wyposażony w stabilizację obrazu. Jak masz problemy z długaśnymi oznaczeniami obiektywów to zawsze możesz poszukać np. tutejszej bazie obiektywów na Optyczne.pl:

Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)
Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC

camilo1987 
Nowy

A czy ta stabilizacja dużo daje przy takim obiektywie??

komor 
Moderator

Czy dużo daje to wykaże test. :) Ale tak generalnie to moim zdaniem fajnie mieć stabilizację w wycieczkowym obiektywie, a za takiego może uchodzić ten Tamron. W „reporterskich” zastosowaniach też może się przydać, choć oczywiście stabilizacja ruchu nie zamrozi, więc do gonienia dzieci czy sportowców przy słabych warunkach oświetleniowych – nie pomoże.

camilo1987 
Nowy

No właśnie ,a Tamron miał być niby do wszystkiego tak wyżej pisali koledzy . Że się nada i do pomieszczeń , wewnątrz mieszkania i na wycieczki.

ophiuchus 
Optyczny

camilo1987, te tamrony różnią się tym, że jeden ma stabilizację (VC) a drugi nie ma. Ten bez stabilizacji jest starszy i pewnie tańszy. Stałki do pomieszczeń to moim zdaniem lepszy wybór bo pozwalają na robienie zdjęć w gorszych warunkach oświetleniowych bez przesadzania z czułością (ISO). Ale wymagają trochę biegania. Z drugiej strony chyba nie planujesz usiąść w fotelu i w zależności od potrzeba tylko kręcić zumem? ;) Dom to nie taka znowuż wielka hala z ograniczeniami dostępu, żeby nie dało się zrobić dwóch kroków w tył lub w przód? ;) Jeśli jednak wolisz zumy to polecany Canon 18-135 mógłby być niezłym wyborem, ale weź pod uwagę, że najjaśniej u niego jest F3.5 a to sporo ciemniej, niż F2.8 w Tamronie, który do tego tę jasność utrzymuje w całym zakresie ogniskowych. Natomiast nie da się ukryć, że Canon ma fajniejszy zakres ogniskowych. Trudny wybór :)

[ Dodano: Pon 24 Sty, 2011 21:51 ]
O trochę za późno się zreflektowałem :D Komor ładnie wszystko wyjaśnił ;)

camilo1987 
Nowy

Jednak wole dwa konkretne obiektywy do zdjęć:
1. w wewnątrz domu, zdjęcia rodzinne , małe imprezy w mieszkaniu, zdjęcia ludzi w domu.
2. jakiś zoom- coś na miasto, zabytki, przyroda, plener. Tylko nie wiem jakie. Proszę o pomoc. Nie jestem na nic jeszcze zdecydowany. Co do domu , a co na wycieczkę???

[ Dodano: Pon 24 Sty, 2011 21:55 ]
Dobra koledzy dużo się dziś od was dowiedziałem i za to wam dziękuje. To teraz proszę o dwa konkretne obiektywy które mam kupić. Pozdrawiam

[ Dodano: Pon 24 Sty, 2011 21:56 ]
Dwa obiektywy dla amatora który będzie z nich zadowolony

ophiuchus 
Optyczny

Wariant tani: Canon 18-55 IS i Canon 50 F1.8 (~600zł)
wariant droższy: 18-135 i 50 F1.4 (~2400zł)
wariant dużo droższy: Tamron 17-50 f2.8 do wszystkiego i Canon 28 F1.8 lub Sigma 30 F1.4 do wnętrz (~3500zł)
Plus różne kombinacje powyższych, zadowolony? :P

[ Dodano: Pon 24 Sty, 2011 22:07 ]
Poczytaj jeszcze kilka ostatnich stron wątku Co zamiast kita do Canona. To powinno trochę rozjaśnić sprawę. Jest też dużo na temat budżetowych stałoogniskowych obiektywów do wszystkiego nie rujnujących kieszeni na dzień dobry :) Miłej lektury.

camilo1987 
Nowy

Może być , wszystko ok tylko te CENY. Jako amator myślę , że wariant pierwszy i drugi . Trzeci za drogo jak na początek mojej przygody z fotografią. Pozdrawiam

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

canon 500d+ canon 18-55IS+canon 55-250IS+canon 35/2
http://www.redcoon.pl/ind...15/refId/ceneo/
http://sklepfotograficzny...Canon/EF-35-f2/

ophiuchus 
Optyczny

Niestety początki bywają zimnym prysznicem jak spojrzy się na ceny obiektywów nawet z niższej półki. Ale nie zrażaj się. :) Jeśli nie masz parcia na stałoogniskowe szkła to na początek jeden obiektyw wystarczy na dłużej, a taki 18-135 naprawdę nie jest zły. Stałkę można przecież dokupić później.

Odpowiedz do tematu