Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pon 24 Sty, 2011
Wybór szkieł pod 5d2
Autor Wiadomość
mike21 
Początkujący

Wysłany: Pon 24 Sty, 2011   Wybór szkieł pod 5d2

Witam.

Chciałem się poradzić, jaki będzie najlepsze zestawienie obiektywów pod 5d2. Szkła maja służyć głownie do portretu w studio jak i plenerze czasem do ślubów. Obecnie posiadam 85mm, 1.8 który na pewno zostanie oraz 70-200L f4. No i tu zaczynają się schody, bo nie wiem, co będzie najlepszym wyborem. Cenie stałki za światło i jakość, ale znowu zoom to komfort pracy.

Poniżej napisałem zestawy, które najbardziej mnie interesują bardzo bym prosił o doradzenie, który zestaw nada się najlepiej? Moim faworytem jest zestaw pierwszy a wy jak sądzicie?? Z góry dziękuję. Pozdrawiam

1

35mm L
85mm 1,8
135mm L
70-200L f4

2

24-70l
85mm 1.8
135mm L
70-200L f4

3

35L
85mm 1.8
70-200L 2.8 IS II

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 24 Sty, 2011   

70-200/4 bym z całą pewnością sprzedał.
Z kolei zamiast 35L proponowałbym dołożyć do 24L.

dr11 
Optyczny

Wybieram bramkę nr 3 :) Tylko ja też bym 35 zamienił na 24 :P Nawet wersję I, gdyby po przymiarce była ok.
Ostatnio zmieniony przez dr11 Pon 24 Sty, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Sunders 

Zestaw nr 3 lub 24L+50/1,4+70-200/2,8L IS II

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Zostaw 85/1,8, a sprzedaj 70-200/4L.

Dokup dwa zoomy: 24-70/2.8 i 70-200/2.8 IS II.
Obskoczysz nimi większość zdjęć w studiu i plenerze gdzie masz dużo światła, a papierowa GO nie jest potrzebna.

Ewentualnie w praniu wyjdzie, czy coś szerokiego i jasnego typu 24/1,4 lub 35/1,4

mike21 
Początkujący

Czyli 24L wypada lepiej od 35l pod wzgledem optycznym? Czy tylko dlatego że jest szerzej ;) ? Troszke czytałem na temat tych szkieł ale chyba 24L w pierwszym wydaniu wiekszość wzkazywała wyższość 35L ale jak to jest to nie wiem.

Co do wiekszych ogniskowych nie lepiej właśnie mieć 2 jasniejsze stałki 85mm 1,8, 135L f2 i dodatkowo 70-200L f4 niz jeden 70-200L 2,8 is II który tez może sie okazać czasem ciemny w kościele no i ta waga i wymiary :P ?

Sunders 

mike21 napisał/a:
nie lepiej właśnie mieć 2 jasniejsze stałki 85mm 1,8, 135L f2 i dodatkowo 70-200L f4 niz jeden 70-200L 2,8 is II który tez może sie okazać czasem ciemny w kościele

mike21 napisał/a:
czasem do ślubów

Te śluby, to mają być amatorsko czy zarobkowo?

MC 

mike21 napisał/a:
Czyli 24L wypada lepiej od 35l pod wzgledem optycznym? Czy tylko dlatego że jest szerzej ?

Raczej to drugie (przynajmniej ja na to patrzę w ten sposób). 5d2 ma tyle megapiksli, że w razie czego można trochę wykadrować. A odwrotnie się już nie da.

dr11 
Optyczny

mike21, jak chcesz 135L to wtedy dobrze mieć dwa korpusy. W sensie fotografowania uroczystości ślubnych. W zasadzie przy tych stałkach na ślubie dwa by się przydały :)

Sunders 

Jak ma być zarobkowo, to trzeba mieć dwa korpusy i może być zestaw nr 1.

dr11 
Optyczny

Sunders, jeszcze sobie pomyślałem, że na upartego jeden na szyi a obiektywy na pasie biodrowym. Zmienia się szybko. Ale tak, jak zarobkowo to by się backup przydał, coby twarzy nie stracić :P

mike21 
Początkujący

Tak wiem z jedna puszką nie bardzo zarobkowo w tej chwili mam 50d ale ma iśc na sprzedaż narazie amatorsko chce zobaczyc jak to będzie szło potem bym myślał

Sunders 

mike21 napisał/a:
mam 50d ale ma iśc na sprzedaż narazie amatorsko chce zobaczyc jak to będzie szło potem bym myślał

Może nie sprzedawaj 50d, tylko dokup 5d i 24 lub 35L.

mike21 
Początkujący

No to Panowie tak jak piszecie troszke sie wstrzymam i zostawie jednak 50d do tego 5d2 i szkła

24L II lub 35L ale teraz bardziej z przewagą na 24l II jeszcze sie zastanowie
85 1,8
135L
70-200L f4

Chyba powinno być OK na 2 puszkach

maput 
Optyczny

Zdecydowanie do ślubów coś szerszego niż 35 się przyda...

Odpowiedz do tematu