Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
mavierk, gdyby Nikon wypuścił ten obiektyw 5 lat temu, gdy pojawił się C24-105L, to OK. Ale świat postępuje do przodu.
Jeżeli w 2011 roku od Nikona pojawia się produkt o podobnych parametrach optycznych ale gorzej wykonany i droższy, to sorry - nie popisał się.
Jeszcze na 12Mpix matrycy D700 jakoś wystarczy ale na lepszych aparatach Nikona, które są czy już idą ... ?
Jeszcze na 12Mpix matrycy D700 jakoś wystarczy ale na lepszych aparatach Nikona, które są czy już idą ... ?
Ech, naprawdę tyle Ci tych megapikseli potrzeba Bogdanie? Jak przeczytałem, że 5DIII może będzie miał 28 mpix to kolejne siwe włosy się pojawiły na mojej głowie. Mogliby wymienić tylko AF i już. Nic więcej nie zmieniać.
Ech, naprawdę tyle Ci tych megapikseli potrzeba Bogdanie?
Przydają się ale tylko przy dobrych szkłach. Jeszcze nie dawno używałem w zasadzie tylko mniejszych RAW'ów. Od jakiegoś czasu mam najczęściej włączone pełne 21Mpix.
Jako amator śmiało mogę wyciąć z całego kadru 1/4 część i jeszcze wydrukować takie zdjęcie na A4.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 25 Sty, 2011
B o g d a n napisał/a:
mavierk, gdyby Nikon wypuścił ten obiektyw 5 lat temu, gdy pojawił się C24-105L, to OK. Ale świat postępuje do przodu.
hm... to może powiedziałbyś w ten sam sposób o 24/1.4 czy 35/1.4? Czy o 85/1.4, 100/2 czy 135/2 z AF-S z których części i tak jeszcze nie ma? Przez ten czas użytkownicy Nikona mieli 3x tańszy 24-120VR.
A teraz nowa konstrukcja, w przypadku której cena jest tak spora pewnie głównie z powodu kryzysu, jaki miał miejsce jakiś czas temu Zresztą nikon zawsze się ceni srogo.
B o g d a n napisał/a:
Jako amator śmiało mogę wyciąć z całego kadru 1/4 część i jeszcze wydrukować takie zdjęcie na A4.
ja jako amator wydrukowałem sobie zdjęcie 800x600 na A4 po odpowiednim przygotowaniu - jakość co najmniej zadowalająca
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 25 Sty, 2011
Co do szkła z testu, to rewolucji w systemie nie będzie .
B o g d a n napisał/a:
Najlepiej mieć obydwa.
Ten 24-120 to już niezły spacerowicz, bo 24-70 za krótki na FF.
Ja zamiast obydwu w torbie wolałbym sobie puszkę piwa do plecaka wsadzić albo może jakieś ciężarki, w ogóle uważam za bezcelowe noszenie dwóch (24-70mm, 24-105 czy 24-120mm).
Tak naprawdę można sobie wykropować te parę "milimetrów" za 70cioma, tu zgodzę się mavierk'iem (może troszku z tymi 800x600 do A4 przegiął ale ) - trzeba wiedzieć jeszcze co zrobić z plikiem, bo tłumaczenie się, że potrzeba spacer zooma i miedzy 70mm a 105/120mm jest straszna dziura spacerowa to robienie sobie problemów na siłę -tym bardziej przy 21M pixach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10