Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
fotografia sprawia mi przyjemność a że się na niej nie znam, uczę sie powoli jej to chyba nie grzech, prawda?
...wspaniale tak trzymaj dalej ,a nie sadzisz ze lepiej zachowac inna kolejnosc tzn najpierw sie nauczyc a dopiero potem oceniac i wypunktowywac bledy innych w WP - oczywiscie jest to pytanie retoryczne
Hm, czyli żeby oceniać Sławka Szmala, albo Karola Bieleckiego muszę umieć grać w piłkę ręczną? Aby oceniać Wlazłego muszę atakować jak on, aby Zagumnego tak rozgrywać? Kurde, w takim razie po co ja się pasjonuję tą siatkówką/piłką ręczną, jeżeli nawet nie mogę komentować jak moim zdaniem zagrał zawodnik w meczu :/ Bo przecież NIE UMIEM grać w siatkówkę/piłkę ręczną. A co tam dopiero tenis, czy snooker?!
Krótko podsumowując, nie muszę umieć grać w dany sport żeby widzieć czy zawodnik gra dobrze/źle. Podobnie jest tutaj. I jasne, że warto mieć wiedzę teoretyczną, jak o danym sporcie, tak samo o fotografii, bo to pomaga w ocenie/komentarzu. Tylko, że jeżeli oceniać mieliby tylko Ci z z wiedzą teoretyczną, to na forum mało osób miałoby prawo głosu
Nikitaa napisał/a:
sklsk napisał/a:
chyba lepiej przyznać się do niewiedzy
...gleboka samokrytyka - graty
pozdrawiam Nikita
Tobie też by się to przydało. Tak, wiem, i mi też. I wielu osobom tutaj na forum jak i na innych.
, bo jeśli według ciebie ja jako laik nie powinienem się wypowiadać
nigdy tego nie powiedzialam, przytoczylam Twoja wypowiedz i zasugerowalam ze warto by bylo abys sie zastanowil - kazdy ma tu wolny wybor wiec kazdy moze oceniac lub nie, to jest indywidualna decyzja
sklsk napisał/a:
a Ty to czynisz, czyli musisz spełniać wyżej wymienione warunki,
nigdy nie ocenialam prac w WP punktowo tzn wszystkich jak leca w przeciwienstwie do Ciebie
pozdrawiam Nikita
ps. bardzo rzadko w jakichkolwiek moich ocenach sa negatywne uwagi
fotografia sprawia mi przyjemność a że się na niej nie znam, uczę sie powoli jej to chyba nie grzech, prawda?
...wspaniale tak trzymaj dalej ,a nie sadzisz ze lepiej zachowac inna kolejnosc tzn najpierw sie nauczyc a dopiero potem oceniac i wypunktowywac bledy innych w WP
Oj ale sie mylisz az przykro czytac.
- wstawia sie zdjęcia, zeby sie nauczyc cos z krytyki. Jeśli zauważy sie bledy w krytyce, trzeba to skomentować, ponieważ osoba krytykująca tez sie moze czegoś nauczyc.
- krytykując uczysz sie bo jesli zrobisz bledy w swoich wypowiedziach to beda one poprawione i przez to sie nauczysz. Dlatego nalezy wyrazac swoje osady, inaczej bedziesz bladzic w ciemnosci.
A przede wszystkim słuchaj i czytaj i ucz sie z tego. Forum jest po to zeby robic bledy dostac opierdziel i na tym sie nauczyc.
I dalej sadze ze zaczynasz byc trollem, jedyne co przez to zyskasz to ze ludzie zaczna Cie ignorować.
Nikitaa, to jest obok tematu, ale uważam, że znacznie ciekawsze: mogłabyś podać jakieś linki do fotografii "krzywych" dworców z początków XX wieku? Nigdy nie spotkałam się z takimi zdjęciami. Raczej kojarzę porządne, klasyczne prace, a nie kombinowanie z formą i zabawy krzywiznami.
TS [Usunięty]
Wysłany: Wto 25 Sty, 2011
jaad75 napisał/a:
I zgadzam się że:
moronica napisał/a:
czasem jest i tak, ze staz wplywa na ocene i np staremu uzytkownikowi sie dostaje po uszach bo oceniajacy stwierdzaja, ze stac go na duzo wiecej
Być może. Ale zdarza się, że nie dostaje - bo właśnie wiadomo, że stać na więcej i to tylko wpadka (mówię o zdjęciach, gdzie ewidentnie jest coś skopane, a komentarzy brak lub są tylko takie dotyczące atutów foty). A błędy nowych użytkowników niemal zawsze ktoś napiętnuje. Ma to też swoją zaletę, no ale sprawiedliwe nie jest. Przykładów tutaj nie podam (nie miejsce na krytykę konkretnych zdjęć), mogę na PW.
Nikitaa, z drugiej strony - nasza krytyka, komentarze, zdjęcia są ułomne, i cokolwiek byśmy nie zrobili, to nigdy nie będą doskonałe. Zawsze coś będzie do poprawy. Tak jest we wszystkim co robimy, myślimy czy czujemy .
Jeśli zauważy sie bledy w krytyce, trzeba to skomentować, ponieważ osoba krytykująca tez sie moze czegoś nauczyc.
Pieknie to ujales , po prostu esencja tego o czym tu mowie od dawna
Jedyny problem w tym ze wiele osob nie do konca akceptuje krytyke krytykujacych haha
ależ nie prosiłaś na początku by nie zamykać, liczyłaś ze nagle horda buntowników wpadnie i pomści brak uznania prac Twoich.
Nikitaa napisał/a:
sklsk napisał/a:
, bo jeśli według ciebie ja jako laik nie powinienem się wypowiadać
nigdy tego nie powiedzialam, przytoczylam Twoja wypowiedz i zasugerowalam ze warto by bylo abys sie zastanowil - kazdy ma tu wolny wybor wiec kazdy moze oceniac lub nie, to jest indywidualna decyzja
wróć do postów powyżej i przeczytaj własne słowa ale teraz ze zrozumieniem, bo ja zasugeruję ci zwykłe kłamstwo. jeśli nie umiem nie powinienem się wypowiadać, najpierw nauka potem, prawo głosu przeanalizuj to
Cytat:
sklsk napisał/a:
a Ty to czynisz, czyli musisz spełniać wyżej wymienione warunki,
nigdy nie ocenialam prac w WP punktowo tzn wszystkich jak leca w przeciwienstwie do Ciebie
pozdrawiam Nikita
ps. bardzo rzadko w jakichkolwiek moich ocenach sa negatywne uwagi
dla mnie największą wartość mają właśnie oceny wszystkich prac.
nic nie wynika z "głosuję na 15" czy coś w tym stylu.
nie mam takiego warsztatu, pomysłu i umiejętności by wystawić prace najwyższych lotów, jak wspomniałem uczę się tej sztuki i cieszę się nawet z takiej opinii " nie na temat" z której Ty zrobiłaś II wyprawę krzyżową, bo nawet ta wypowiedź świadczy o odebraniu mojej pracy przez kogoś innego
miłych snów
jeśli nie umiem nie powinienem się wypowiadać, najpierw nauka potem, prawo głosu przeanalizuj to
sugestia i sugerowanie komus czegos nie jest do niczego zobowiazujace - rob co chcesz opiniuj, krytykuj, koryguj bledy ....itp...itd..... zycze powodzenia
Tylko warto pamietac o tej TWOJEJ wypowiedzi
sklsk napisał/a:
to jest tylko i wyłącznie moja opinia, osoby nie znającej się całkowicie na fotografii.
Krotka opowiesc z dreszczykiem nr2
Nie widze na forum odpowiedzi na Twoje pytanie, wiec kto i kiedy wydal oficjalne pozwolenie na prezentacje w WP prac w innej formie niz jedno zdjecie
moronica napisał/a:
9. tu mam ciezki orzech do zgryzienia gdyz podczas gdy kazde z ujec cos w sobie ma to uwazam, ze autor troche oszukuje przemycajac tu 4 fotografie zamiast jednej
Nie chciałabym być zle zrozumiana ale na czterech foto można zupełnie inaczej ujac i przedstawic temat niż tylko na jednym zdjeciu, jestem jak najbardziej „za” wprowadzeniem takiej innowacji, tylko jeżeli otrzymales pozytywna odpowiedz to dlaczego o możliwości wystawiania kolazu ze zdjec lub innych form i konfiguracji wiedza tylko nieliczni a reszta jest ograniczona do 1 zdjecia
Odniosę się tylko do tej części. Po pierwsze, ja przekazałem mnichowi oficjalne pozwolenie w odpowiedzi na jego pytanie zadane na PRIV. Po drugie połączenie kilku zdjęć w jedną pracę jest dozwolone, zgodnie z punktem 7. "Edycja w programach graficznych jest dozwolona" oraz zgodnie z tym co już kiedyś napisałem w temacie dotyczącym pleneru:
Cytat:
Ograniczeń co do obróbki także nie ma, to my wspólnie będziemy wybierać co się nam podoba, liczy się efekt końcowy.
to jest tylko i wyłącznie moja opinia, osoby nie znającej się całkowicie na fotografii.
pozdrawiam Nikita
i niech tak zostanie. moja opinia jest moją opinią, nie jest to wyrocznią i jak ktoś chce to krytykę przyjmie lub odrzuci,
jednak są osoby które nie są w stanie zaakceptować krytyki żadnej z osób, nadmiernie rozbujałe ego nie pozwala im trzeźwo popatrzeć się nawet na zabawę.
I tym optymistycznym stwierdzeniem proponowalabym zakonczyc dyskusje
Po co ją w ogóle zaczynałaś !? Kolejny raz "siejesz panikę" tym razem z "dreszczykiem" po WP.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 26 Sty, 2011
Nikitaa, ja jestem złośliwy ale napiszę Ci tylko jedno, niepotrzebnie zakładałaś ten wątek a tytuł tematu jest totalnie chybiony.
Ja również zwróciłem uwagę na post edmun'a i niewątpliwie po części mozna się z nim zgodzić, tak jak nikt (poza moderatorem ) nie powinien mu odmawiac prawa do wyrażania swojej opinii tak nikt nie zabrania innym "wynaturzania się" podczas głosowania........po co ciągnąć ten temat.
Można krótko zagłosować -oddając głos (ułatwia to pracę moderatorowi) a można też podyskutować o czyjejś pracy (cenne uwagi wpływają na rozwój autora).
......tylko problem leży gdzie indziej, Nikitaa, zacznij traktować ten cały plener jako zabawę bez jasno określonych zasad (bo tak w istocie jest) bo inaczej będzie ci coraz ciężej, tyle troli na forumie a jeszcze więcej takich co opowiadają głupoty, mających kłopoty z ułamkami albo jawnie wprowadzających innych w błąd a ty strzępisz język na czymś co miało być zabawą, ja nie wiem czy to w imię "dobra międzynarodowego" czy to frustracja ...........więc wniosek - wrzuć na luz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11