Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Orionem 70mm w niebo
Autor Wiadomość
marcusso 
Początkujący

Wysłany: Sro 26 Sty, 2011   Orionem 70mm w niebo

Witam wszystkich miłośników astro foto.Chciałbym poruszyć temat który mnie dręczy od jakiegoś czasu.Temat ten,to mój teleskop Orion 700mm,ogniskowa 700mm.Otóż z jego pomocą chciałbym pobawić się w astrofotografię,planety,gwiazdy,komety i inne obiekty.Zastanawiam się,czy mój sprzęt podoła tym wymaganiom.Do tej pory wykonałem kilkadziesiąt ujęć Księżyca,które to fotki robiłem przez mój teleskop i podpięty doń Nikonem d80.Na tym moje doświadczenie w tej dziedzinie się kończy.Fotografowanie planet,to już wyższa półka.W związku z tym zastanawiam się,czy warto inwestować w mechanizm zegarowy,który jest nieodzowny przy fotografowaniu planet,biorąc pod uwagę parametry mojego Oriona.Proszę o poradę.

Reklama

papatki 
Rozmowny

Wysłany: Czw 27 Sty, 2011   

No cóż, chcąc być zupełnie szczery moja porada brzmi: nie warto.

Tym teleskopem poza zdjęciami Księżyca niewiele więcej zdziałasz. Moim zdaniem pierwsza inwestycja faktycznie powinna być jakimś montażem z napędem (np. EQ3-2), ale po to, żeby pofotografować jakieś szersze kawałki nieba tym Nikonem oraz np obiektywem standardowym.
Potem stopniowo możesz używać dłuższych ogniskowych i jak się wkręcisz to pomyśleć o jakiejś większej inwestycji.

Pozdrawiam!

marcusso 
Początkujący

Wysłany: Pią 28 Sty, 2011   

Dzięki za rade Papatki.Tak jak mówisz dobrze będzie zacząć od zainwestowania w napęd.A co do obiektywu,posiadam nikkora 70-300mm f4,5-5,6 G AF-S VR.Z pomocą owego nikkora porobiłem kilkadziesiąt fotek Księżyca i wyszły super.Natomiast z pomocą mojego Oriona oprócz ekspozycji w ognisku głównym,usiłowałem focić podpinając aparat do okularu,25mm i 10mm,dających powiększenie 28 i 70 X.Efekt był taki,że nawet coś było widać,jeśli chodzi o Księżyc,tyle że fotki były ciemne.Proszę powiedz mi jeszcze,jak wyglądałyby fotki wykonane tym czym dysponuję i tymi metodami o których piszę,no i wliczając napęd,gdyby potem obrobić je Irisem lub Deep Sky Stackerem.Pozdrawiam.

papatki 
Rozmowny

Tuba 70/700 to niestety low-end. Za pomocą lustrzanki fotografuje się przede wszystkim w ognisku głównym. Projekcja okularowa jest wykonalna ale, przy jakości okularów które posiadasz da mizerny efekt, lepszym rozwiązaniem możesz być zastosować soczewkę barlowa lub telekonwerter (oba o krotności 2x bo więcej nie wyciągnie optyka). To było w temacie Księżyca.

Jeżeli chodzi o obiekty głębokiego nieba to generalnie z tym teleskopem zapomnij. To ciemny achromat o słabej konstrukcji. Żeby robić nim dłuższe ekspozycje (a takie są wymagane przy tej światłosile) musiał byś mieć montaż wyższej klasy (koszt około 5tyś zł) a i wtedy efekty byłby mizerny - bez względu na to czy byś stackował Irisem, Dee Sky Stackerem czy czymkolwiek innym. Jeżeli chcesz rozpocząć przygodę z astrofoto skup się na początek na fotografowaniu szerokich pól jakimś jaśniejszym obiektywem.

Pozdrawiam!

marcusso 
Początkujący

Dzięki Papatki.No to teraz mam jasność co do możliwości mojego Oriona co do astrofotografii. Póki co poprzestanę na obserwacji tym sprzętem Księżyca i może ciut więcej.Natomiast co do jasnego obiektywu,w rozsądnej kwocie,choć pewnie trudno będzie o taki ,to byś polecił?

Odpowiedz do tematu