Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
ja bym bral z dwoma, zawsze mozna odpiac w razie potrzeby.
komor napisał/a:
jak widać było z eksperymentów
tylko wez pod uawge, ze moje zdjecia sa ze skrzynki 80x120, jak dobrze sie przyjrzec, to da sie wyciac w miare przyzwoite 60x60, zakladajac te sama glebokosc ok 50cm.
A ja mam zamiar kupić jak tylko będzie dostępny ten uchwyt Quantuum BK-3.
I nie koniecznie do softboxa, ale np. do czaszy lampy PT200, którą i tak trzeba zdjąć zakładając softbox. Natomiast czaszę można wykorzystać do doświetlania tła lub jako kontrę na włosy modelki/la, można też założyć wrota z plastrem miodu.
Więc w takim przypadku Speedlite spokojnie da radę (tak myślę).
komor, - dzięki za podpięcie (musze przyznać się że nie poszuakłem podobnego tematu <wstyd>), w każdym razie nie dowiedziałem się z jaką oktą da rade 580ex? 80cm? 120cm bedzie już za dużo?
Jeżeli dla softboksu granicą jest powiedzmy 70 cm, jak pamiętam z tutejszego wątku, to z okrągłym modyfikatorem będzie podobnie (tylko gorzej ). Z kolei w innym wątku rozmawialiśmy o czymś co się nazywa Softlighter (mniejsza kopia z Allegro przeznaczona do lamp reporterskich: http://allegro.pl/softbox...345104803.html) i chyba pełni rolę okty (dobrze myślę?). Ja mam takie coś (z tej aukcji), ma to rozmiar 80 cm i 580EXII daje radę to wypełnić. Ale przy zastosowaniu okty kluczem jest chyba odległość z jakiej chcemy jej użyć. Wypełnić światłem to może i można oktę 2-metrową, ale trzeba będzie ją postawić blisko modela, co niekoniecznie jest efektem oświetleniowym, który chcemy uzyskać.
Osobną kwestią jest też na ile tradycyjna okta przeznaczona do lamp studyjnych da się wypełnić lampą reporterską, która nie ma odsłoniętego dookólnie palnika, czyli trzeba się posiłkować np. Stofenem, który pożera światło. Ten wynalazek z Allegro jest też gdzie indziej dostępny w rozmiarze 110 cm i może to jest jakieś rozsądne maksimum?
będę odpalał metzem 48. czy obie "walą" taką samą mocą? czy to, że w parasolce światło pokonuje tylko biały dyfuzor, to ma jakąś przewagę nad tym "softlighterem", w którym najpierw się odbija od srebrnej płaszczyzny?
Z tym, że ten drugi, niby odbija się tylko raz, ale z racji kształtu pewnie bardziej światło rozproszy (w sensie: szerszy kąt rozpraszania światła) co niekorzystnie odbije się na ilości światła na danej powierzchni. Ten pierwszy sprzęt bardziej skupia, jak reflektor, więc pomimo podwójnego odbicia może się okazać, że na jednostkę powierzchni wychodzi podobnie. Tak mi się wydaje…
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9