Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Olympus E-510, czy Canon EOS 400D - POMOCY! A może Nicon D80
Autor Wiadomość
arietiss 
Optyczny
arietiss

Wysłany: Wto 18 Mar, 2008   Olympus E-510, czy Canon EOS 400D - POMOCY! A może Nicon D80

Jestem całkowicie "zielony" jeśli chodzi o cyfrowe lustrzanki. Będzie to nasza z żoną pierwsza lustrzanka, którą chcemy kupić. Do tej pory posługiwalismy się zwykłym kompaktem, ale chcemy iść naprzód i chcemy robić lepsze zdjęcia. Fotografujemy zupełnie amatorsko - głównie dzieci, znajomych, czasem widoczki. Chcemy mieć wyraźne i ostre zdjęcia! Potrzebna jest nam lustrzanka, którą "złapiemy" nasze dzieciaki, które są w ciągłym ruchu. Zastanawiamy się nad wyborem Olympus E-510 + 14-42 + 40-150 za 2300,00 (te dwa kitowe obiektywy chyba wystarcza do naszych celów?), lub Canona EOS 400D body (bo ponoć obiektyw kitowy jest do "kitu"?) za 1750,00 + jakiś w miarę uniwersalny obiektyw do naszych celów. I tu kolejne pytanie jaki konkretnie to może być obiektyw? Niestety z tego co widzę na razie wystarczy nam tylko na jeden obiektyw, więc musi on pasowac do naszych zastosowań. I jeszcze kolejna istotna sprawa: Olympus ma stabilizację, a Canon nie! Rozumiem, że przy takich niewprawnych rękach jak nasze taka stabilizacja będzie nieodzowna, czyli musi być w nią wyposażony obiektyw do Canona. W przyszłości, jeśli połkniemy bakcyla będziemy rozszerzać zestaw!
Proszę o pomoc!
Ostatnio zmieniony przez arietiss Sro 19 Mar, 2008, w całości zmieniany 2 razy  

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 18 Mar, 2008   

Po pierwsze - jesli chodzi o ostrosc to duzo zalezy od obiektywu. Co do Olka to sie nie wypowiadam, bo sie na nim zbytnio nie znam. Jedno wiem na 100%. Zdjecia z E510 beda bardzo ostre, bo soft z aparatu wyostrza zdjecia dosyc mocno. Z kolei na wyzszych czulosciach (a tych mozesz potrzebowac do zamrozenia ruchu dzieci) pojawia sie szumy ze wzgledu na mniejsza matryce.
Jesli chodzi o C400D, to jest to niezly aparacik, choc (subiektywna opinia) fatalnie lezacy w lapach. Najlepszy do niego bylby Tamron 17-50f2.8, ale wtedy na zestaw musielibyscie wydac ponad 3tys.
Mozesz rozwazyc jeszcze np. A350 w kicie za 2700. W rzeczywistosci to nie jest az taki tragiczny obiektyw, a kosztuje ok.200zl. Na poczatek wystarczy (ja sobie radzilem z A100 i ten obiektyw przez prawie rok).

Co do stabilizacji, to szczegolnie na tym zakresie ogniskowych jej brak nie bedzie az taki straszny (chociaz zawsze lepiej jak jest, nawet mniej efektywna matrycy). Duzo zalezy od tego ile alkoholu pija fotograf :mrgreen:

arietiss 
Optyczny
arietiss

A czy tem obiektyw Tamron 17-50 f2,8 posiada stabilizację?

komor 
Moderator

Nie, ten Tamron nie posiada stabilizacji, a odpowiedzi na takie pytania możesz znaleźć w bazie obiektywów na tym portalu. Jeśli nie zamierzasz uprawiać fotografii jako hobby, to dual-kit Olympusa może dać ci sporo zabawy. Sony A300/A350 też, choć wyjdzie drożej. Ale dostaniesz pewnie jeszcze ze trzy sprzeczne opinie :) Najlepiej poczytaj jednak trochę starszych wątków w tym dziale forum, to oszczędzisz nam powtarzania tych samych argumentów za i przeciw różnym rozwiązaniom.

MC 

Dual kit Olympusa E510 bedzie mial tez wiekszy "zasieg". Ale to juz bylo walkowane na forum do znudzenia :smile:

arietiss 
Optyczny
arietiss

A co sądzicie o Nikon D60 + Nikkor 18-55 VR za jedyne 2100,00 ?
Albo o Nikon D80 + Nikkor 18-70 lub Nikkor 18-235 (który lepszy?) za 3150,00. Czy warto tyle dopłacić? Czy ten D80 to zrekompensuje?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sro 19 Mar, 2008   

Tak, warto wziąźć Nikona D80 + Nikkor 18-70. Gdybym miał wybierać spośród proponowanych zestawów, to wybrałbym właśnie ten. A jeszcze lepiej D80 z Tamronem 17-50.

MC 

Nikon D80+Tamron17-50 to fajny zestaw. Zdecydowanie inna klasa niz D60.
Do A350 nie bede porownywal, bo ten dopiero wchodzi na rynek, ale w testach raczej go chwala.
Ja bym sobie wynalazek typu D40(x)/60 darowal.

arietiss 
Optyczny
arietiss

Czyli podsumowując:
1.Nikon D80 + Tamron 17-50 ?
2.Canon EOS 400D + Tamron 17-50 ?
Który zestaw na dobry początek? Który da ładniejsze zdjęcia moich dzieci? Który jest bardziej przyszłościowy?
Olympusa juz stanowczo skreślam, chociaż takiego miałem kompakta.
Bardziej w tej chwili skłaniam się w stronę Canona, bo z tego co zrozumiałem daje mniejsze szumy i jest dość szybki. Czy dobrze rozumuję, że zdjęcia moich dzieci, w różnych warunkach oświetlenia, które są ciągle w ruchu, będą w tym przypadku lepsze?

mavierk 
never knows best

nie martw sie, oba dadzą Ci ładne zdjęcia Twoich dzieci - jak będziesz umiał robić zdjęcia :)

i nie martw się - oba są bardzo przyszłościowe, chyba że chcesz potem kupować super jasne stałki (50/1.2 czy 85/1.2) to wtedy canon, ale nie myśl, że kupisz :)

arietiss 
Optyczny
arietiss

Będę się uczył :!: :mrgreen:
Dlatego zależy mi na przyzwoitym sprzęcie.
Dzięki za wszelką pomoc :!:

MC 

Wiesz, akurat z tymi stalkami to akurat problemem wiekszym jest cena a nie checi :mrgreen:
Mam wrazenie, ze D80 ma lepszy AF, a to bedzie wazne przy dzieciakach w ruchu np. w pomieszczeniu. Co do szumow, to tez bym nie przesadzal. Kiedys robilo sie zdjecia na filmach ISO400 max i jakos problemu nie bylo :razz: a teraz sie ludziom zachcialo w pelni uzytecznego ISO6400 lub wiecej.
Co wiecej, po "przesiasciu" z kompakta (jakiegokolwiek) bedziesz zadowolony nawet z szumiacego A100 :mrgreen:

komor 
Moderator

Nikon D80 to solidniejsza, ale starsza puszka. Wszyscy ją chwalą. Canon 400D to półeczka niżej, ale nowszy, no i daje naprawdę ładne obrazy, o ile komuś fizyczne rozmiary rąk nie przeszkadzają w posługiwaniu się tym sprzętem. Co do szybkości AF to raczej kluczem będzie obiektyw, jak sądzę, bo D80+T17-50 oraz 400D+T17-50 będą działały raczej podobnie... Dopiero po podpięciu odpowiednich szybkich obiektywów będzie można zobaczyć różnicę między D80 a 400D. Ale może się mylę?

arietiss 
Optyczny
arietiss

widze więc, że w sumie to już wszystko jedno! Róznica ceny też niewielka. Po prostu wybiorę ten, który lepiej mi będzie "leżał" :!:
Bardzo dziękuję za pomoc :!: :!: :!:
Na pewno już wkrótce po zakupie wypragnionego aparatu bedę miał całą masę nowych pytań :oops:
Mam nadzieję, że mogę nadal liczyć na opinie fachowców :?: Na pewno bedą potrzebne :mrgreen:

[ Dodano: Sro 19 Mar, 2008 ]
Byłem dzisiaj w sklepie i przymierzałem się do obu aparatów :mrgreen:
niestety nadal wiem, że nic nie wiem :sad:
Nikon może wygodniejszy w uchwycie , ale Canon lżejszy. Wizualnie dla Laika jakim jestem Nikon wygląda bardzo "groźnie" z dwoma wyświetlaczami i wiekszą ilością różnych przycisków :shock:
Bardzo proszę jeszcze o podpowiedź użytkowników jednego i drugiego aparatu. Dlaczego tak wybrali i czy teraz po czasie nie zrobili by inaczej :?:
Co was zaskoczyło na plus i minus :?:

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

Wysłany: Sob 22 Mar, 2008   

No to teraz musisz sobie odpowiedziec na pytanie: chce focic wszystko i wszystkich czy czasem na imieninach u cioci :mrgreen: bo jesli chcesz fotografowac duzo to duza liczba przyciskow jak i drugi wyswietlacz (po opanowaniu ich) usprawni robienie zdjec. a jesli chcesz fotografowac od czasu do czasu to bedzie ci to malo przydatne jesli nie bezuzyteczne.

Odpowiedz do tematu