Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Garść pytań przed zakupem lustrzanki...
Autor Wiadomość
P_M_ 
Maniak

Wysłany: Nie 16 Mar, 2008   

mavierk napisał/a:

No i napisze jeszcze, że dla mnie 20d z 10-15k przebiegu > nowiuśki 400d :)

To ja sie podpisze obok ciebie, jesli nie masz nic przeciw temu.

Co do reszty ficzerow, to tamten kolega sam musi sobie odpowiedziec, co jest mu potrzebne. Ja nie robie zdjec nieba, wiec matryce 400d moge sobie spokojnie odpuscic. Biorac pod uwage, ze nie uzywam iso powyzej 400, to nawet sony a100 by mi wystarczyl. D70s jest jednak w mojej torbie i jestem bardzo zadowolony. 1. wygoda, 2. ergonomia, 3. kolory. Zeby byc zadowolonym trzeba sobie wyraznie powiedziec, czego sie oczekuje od zabawki i szukac tego, co spelnia najlepiej postawione zalozenia. Gdybym kupowal dzisiaj, to mialbym canona 30d lub nikona d80 (w rachube wchodzilby takze k10d). A czy kolega zadal sobie na tyle trudu i wie juz, czego chce?

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Eyesmon zepsułeś mi zabawe :) problem polega na tym, że na każdym forum odpisują Ci praktycznie te same osoby ^^

jak masz do wyboru 400d albo a200 -> sio do sklepu i sprawdzić co lepiej w dłoni leży i czym się wygodniej zdjęcia robi :)

ja tak zrobiłem, jak napaliłem się na a100 -> wziąłem d70s bez zawahania :D (o 400d i niemożności trzymania tego maleństwa bez gripa nawet nie pomyślałem :) )

Eyesmon 
Nowy

To zapytam tak wobec tego - I TU PROSZE O KONKRETNE ODPOWIEDZI:
Do CZEGO KTÓRY APARAT POLECACIE?

Nikon D60
Canon 400d
Pentax K100 D Super
Sony A200

Majac na uwadze wszelkie plusy i ograniczenia matryc, szumy, dostepnosc i jakosc tanich obiektywow, AF itd.

na zasadzie np: Sony najlepszy bedzie do zdjec nieba bo.......

Prosze o konretne i krotkie ostateczne odpowiedzi i bede juz szczesliwy :)

ps. zaznaczam ze ja raczej oczekuje czegos do: 1. dziecko (w ruchu, w miejscu i wszedzie ogolnie), 2. wakacje (krajobrazy, portreciki na tle), 3. zwierzatka i kwiatki (czyl ogolnie makro) - w takiej kolejnosci. Niebem, portretem w studiu bawic sie nie zamierzam

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Pon 17 Mar, 2008   

Eyesmon,
Cytat:
na zasadzie np: Sony najlepszy bedzie do zdjec nieba bo.......

Canon najlepszy bedzie do zdjec nieba bo szumi najmniej na długich czasach naświetlania.

Zdefiniuj proszę jaki obiektyw uważasz za tani :-)
Jaka kwota wchodzi w rachubę?

Eyesmon 
Nowy

Monastor - wiem ze Canon bedzie najlepszy do nieba - to byl przyklad :)

Tani? mysle o 28-200 Tamrona lub Sigmy ew. kit + 55-200 T i S :)

moze potem oryginalne obiektywy Canona/Nikona itd ale na razie poprzestane na powyzszych

Wiec pytanie:
C 400D + kit + 55-200 (T lub S - co lepsze)
C 400D + 28-200 (T lub S)

N D60 + kit + 55-200 (T lub S - co lepsze)
N D60 + 28-200 (T lub S)

ew. N D40 - za 1390 jest teraz w MM

ktory najlepszy do DZIECKA/WAKACJI/ ew. potem zwierzatek/kwiatkow

minimalguy
[Usunięty]

Eyesmon,

Prawda jest taka, że każdym aparatem z wyżej wymienionych zrobisz dobre zdjęcia. Jeżeli chodzi o szumy to po przesiadce z kompakta nawet najbardziej szumiące lustro będzie dawało Ci 10x czystsze fotki. Jeżeli naprwdę chcesz zostać przy kicie to biorąc Canona weź ten nowy KIT z IS-em w innym przypadku to bierz Nikona z Kitem bo kiciak w nikonie jest LEPSZY. To jest uważam moja obiektywna opinia

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Niekoniecznie kit w Nikonie będzie lepszy od nowego kitu w Canonie. Poczekajmy, aż będą dokładniej sprawdzone.

minimalguy
[Usunięty]

MM,

Oczywiście miałem na myśli porównanie do starego kita Canona i podpowiedziałem, że jak weźmie C400D to tylko z nowym kitem. Dlatego napisałem, żeby w innym wypadku brał Nikona z kitem. Nowy kit Canona na photozone wypadł całkiem całkiem i podejrzewam, że Arek i załoga szybko go zrewidują :D

Eyesmon 
Nowy

przemyslalem, poogladalem i mam juz wykrystalizowany obraz co potrzebuje:

spacerzoom :) najlepiej 18-200

bo w sumie to jako niedzielny pstrykacz (wczesniej same kompakty) potrzebuje cos do zdjec rodzinnych, widoczkow i na wakacje, wyjazdy itd - wiec jako ze nie chce miec torby obiektywow no i nie bedzie mi przeszkadzala pewnie slabsza jakosc spacerzooma (slabsza niz np 2,3 obiektywow pokrywajacych ten sam zakres) bo i tak bede zachwycony jakoscia lustra w stosunku do kompaktu to bedzie ok. Bede mial taka "hybryde" z lepsza matryca, lepszym AF, matówka itd - ktora jak kiedys mi sie zachce bede mogl rozbudowac - wiec teraz OSTATECZNE PYTANIE:

CANON 400D (samo body - ok 1500 po cashbacku) + 18-200 Tamron / Sigma
NIKON D40 (kit - 1400 - ale kit potem sprzedam) + 18-200 Tamron / Sigma
NIKON D60 (samo body - ok. 1700 ) + 18-200 Tamron / Sigma

ktory z powyzszych wg Was prezentuje najlepszy stosunek jakosc do ceny oraz ktory bedzie najlatwiej (bez wiekszych problemow - vide podobno problemy Canona z AF przy Sigmie) bedzie wspolpracowal z takim zoomem

No i z jakim? tzn czy do Nikona Sigma czy Tamron? czy do Canona Sigma czy Tamron?
Mysle o czyms z AF ale moze bez stabilizacji (zalezy jak cena)

prosze ostatni raz o wsparcie :)

komor 
Moderator

Z tym zachwytem w porównaniu do kompaktu to może być różnie, zależy jaki kompakt się posiada... Ja po przesiadce z kompaktu Sony DSC-P150 na Canona 400D z kitowym obiektywem trochę się na tej imprezie zawiodłem, właśnie z powodu właściwości kitowego obiektywu. No może gorsze fotki nie były, ale w niektórych sytuacjach lepsze też nie. Jedyne co ratowało obrazy z lustra to 10mpix w porównaniu do 5mpix z kompaktu – zawsze można było zjechać do 5mpix z wyostrzeniem.
Po kupnie „prawdziwego” obiektywu do lustrzanki - połknąłem bakcyla... :cool:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Jak już myślisz o takim szkle, to przynajmniej zainteresuj się 18-250 Tamrona...

Eyesmon 
Nowy

Jaad75 - bedzie lepszy niz 18-200 Tamrona? boje sie JESZCZE wiekszego zakresu - wydaje mi sie ze im wiekszy zakres ogniskowych tym gorzej dla optyki - myslalem jeszcze o 18-135 a max 18-200.
uzasadnij czemu jeszcze zwiekszac do 250? i wg Ciebie lepiej to pojdzie podpiete do Canona czy Nikona?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Bo 18-250, to bardziej udana konstrukcja niż 18-200, tylko tyle... A czy podpięte do N, czy C, to jeden pies, chociaz obiektywy firm niezależnych ponoć lepiej działają z Nikonami...

Eyesmon 
Nowy

Wysłany: Wto 18 Mar, 2008   

DOBRA NOWINA - APARAT WYBRANY!

Oglądnałem sobie raz jeszcze w MM wszystkie (P, N, C) - stwierdzam co następuje:
Nikon out (mimo przyjaznego body i menu - mniej ustawień osobistych no i ten AF do starych obiektywów - jednak kastrat ;)
Pentax out (tak samo dobry jak Canon , na + ma stabilizację ale jednak przeważa dostępność szkieł, akcesoriów i serwisu Canona)

więc WYGRAŁ CANON 400D !!

i teraz chłopaki - OSTATNIE ZADANIE:
już wiem że chce spacerzoom, który z poniższych da mi najlepszą jakość w stosunku do ceny):

18-125 Sigma
18-200 Sigma
18-200 Tamron
18-200 Sigma z HSM i OS

najbardziej przemawiają do mnie 18-200 Sigmy i Tamrona bez stabilizacji - ale pomóżcie jeszcze ten jeden raz...

cezar1972 
Nowy

Wysłany: Sob 22 Mar, 2008   

Obiektywy, które wymieniasz były testowane na optyczne.pl. Najprościej poczytaj te testy i będziesz wiedział, który jest dla Ciebie najlepszy.

Odpowiedz do tematu