Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
marekcmarecki, polecam poczytać trochę o CLS, wyzwalaniu lamp w ogóle i w szczególe. I mniej podejrzewać, a częściej do specyfikacji zaglądać
marekcmarecki napisał/a:
Czyli lampę zdalnie wyzwala impuls
Zależy od sposobu wyzwolenia, ale generalnie jest to błysk. Fotocela czy CLS - to nie ma znaczenia...
marekcmarecki napisał/a:
podejrzewam, że D90 i D7000 będzie to juz potrafił
Jakby spojrzeć w specyfikację wyjdzie na to że mają wbudowany sterownik CLS. Zatem mogą sterować lampami ustawionymi gdzieś... Mają też możliwość ustawienia lampy w tryb manualny - zatem z każdą najprostszą fotocelą też będą współpracować.
marekcmarecki napisał/a:
Ciekawe czy D5000 też już to umie?
Nie ma wbudowanego sterownika CLS, ale może wyzwalać fotocele.
marekcmarecki napisał/a:
2. Jeśli
Tak
marekcmarecki napisał/a:
3. Jaką funkcję w lampie pełni fotocela?
do wyzwolenia lampy gdy wykryje w okolicy błysk innej lampy... Wbudowanej, systemowej, studyjnej albo flasha dyskotekowego...
marekcmarecki napisał/a:
4. Sama lampa w trybie AUTO posiadając sensor (fotocelę) i znając ogniskową i przesłonę aparatu jest w stanie dobrać odpowiednią siłę błysku?
Nie
marekcmarecki napisał/a:
5. Ale co z odległością od fotografowanego obiektu? Odległość to też wartość mająca wpływ na potrzebną siłę błysku.
Są takie aparaty, które przekazują do lampy informację o odległości ostrzenia.
Polecam , nie - zalecam łyknięcie trochę teorii...
mam problem ze źródełkami tej teorii, bo nie wiem za bardzo gdzie szukać i czego...
Może jakieś linki? O CLS w wolnej chwili pokopie na forum...
Czyli jeszcze raz...
1. Moje korpusy nie mają CLS, ale jednak błyskiem wbudowanej będę mógł wyzwolić taką lampę zdalnie bo ma fotocelę. W manualu. Tzn. wcześniej ręcznie ustawić wszystkie wartości (jeszcze nie wiem co tam ręcznie można ustawić, ale podejrzewam, że kąt i siłę błysku) a błyskiem tylko wyzwolić. Tak?
2. Gdyby był korpus z CLS, to by było to samo, ale z TTL, czyli w lampie nie musiałbym ustawiać nic.
Ale teraz jak to będzie w moim przypadku (D40 i D60)?
W TTL będzie wszystko hulać, ale tylko pod warunkiem, że lampa będzie założona na korpusie.
ale jednak błyskiem wbudowanej będę mógł wyzwolić taką lampę zdalnie bo ma fotocelę. W manualu
Tak
marekcmarecki napisał/a:
Tzn. wcześniej ręcznie ustawić wszystkie wartości (jeszcze nie wiem co tam ręcznie można ustawić, ale podejrzewam, że kąt i siłę błysku) a błyskiem tylko wyzwolić. Tak?
Tak.
marekcmarecki napisał/a:
Gdyby był korpus z CLS
A dokłądniej steronik CLS - tak jak w D90 i wyżej...
marekcmarecki napisał/a:
z TTL, czyli w lampie nie musiałbym ustawiać nic.
Lampa pracująca jako slave CLS daje możliwość ustawienia tylko zuma i kierunek palnika
marekcmarecki napisał/a:
Ale teraz jak to będzie w moim przypadku (D40 i D60)?
W TTL będzie wszystko hulać, ale tylko pod warunkiem, że lampa będzie założona na korpusie.
Gdy będzie na korpusie lub gdy użyjesz przewodu TTL (elektrycznie będzie to tak jakby lampa cały czas była na stopce)
Ponieważ sensowne lampy systemowe nie występują w takim przedziale cenowym, to można wybierać z oferty producentów trzecich, czyli niepotrzebny jest osobny wątek kanonierski.
Mam ten sam problem. Budżet? 450zeta maks. Potrzebuję lampy do robienia zdjęć na Studniówkach, ew. ślubach stosunkowo amatorsko, albo za drobne pieniądze. Niestety na Speedlite'a jakiegokolwiek mnie nie stać... Zastanawiałem się albo na tą lampą Nissinem Di622 (jak się uda, to Mark II), albo nad jakimś Tumaxem... Co lepsze? Nie zamierzam wydziwiać z dwoma lampami, ew. w przyszłości uruchamianie radiowe. Kompletnie się nie znam i jestem zielony i początkujący. Chodzi mi o to, czy da radę zrobić takie zdjęcie:
Lampa leży pod fotelem kierowcy i ma doświetlić pedały w samochodzie a aparat będzie oparty na oparciu fotela. Da radę zrobić takie zdjęcie przy współpracy z tą lampą?
byku123, jeśli używasz Canona to z Di622 w pierwszej wersji nie wyzwolisz radiowo, musiałbyś więc dodatkowo zainwestować w stosunkowo drogi kabel TTL, którym podłączysz tę lampę do aparatu w trybie TTL. Taki kabel jest dostępny też w wersji ok. 2-metrowej. Wariant 2: kupno wersji II tej lampy a potem dalsza inwestycja w radio.
Wariant 3: jeśli „za drobne pieniądze” da się zmienić choć trochę w kierunku „za godziwe pieniądze” to może będzie Cię stać na sprzęt odpowiedni do zadań, jakie przed nim stawiasz?
Komor, mam kolegę w Warszawie, który ma firmę robiącą zdjęcia na ślubach, studniówkach itd (kamera + zdjęcia) i ostatnio wspominał coś nad zbieraniem ekipy do obsługi południowej strony Polski i mówił, żebym się zastanowił. Kiedy powiedziałem, jaki mu mam sprzęt, to powiedział, żebym się odezwał do Niego kiedy będę miał lampę zewnętrzną. Niestety, ale obecnie nie mam pewnego źródła dochodu, jestem studentem i uzbieranie kwoty 1500zł na SpeedLite 580 mnie zwyczajnie nie stać...Poza tymi zdjęciami na studniówkach, ślubach czasami robię zdjęcia samochodów do testów, a oglądając niemieckie gazety widziałem zdjęcia doświetlane lampami, tak jak opisałem w poście powyżej. Co do aparatu, to wiem, że nie mam wyzwalania radiowego, ale na razie muszę kupić lampę, potem Gripa i będę się zastanawiał co dalej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10