Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
makro fotografia i magiczny sprzet
Autor Wiadomość
Damaran 
Uczestnik

Wysłany: Pią 28 Sty, 2011   makro fotografia i magiczny sprzet

Napotkałem w sieci na takie cos:

Kod:

http://fishki.net/comment.php?id=82802

Nie widzę w tym nic nadzwyczajnego jeśli chodzi o 2 błyski po obu stronach, ktoś może spotkał sie z jakimś polskim opisem tego typu rozwiązania... autorskiego zapewne? Jakieś lasery diody czego tam nie ma.

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pią 28 Sty, 2011   

mozna prosciej ;)

poza tym masz tam link do tej strony http://pbase.com/fotoopa

jaad75 
Klub Pierdzieli

Klasyczny przerost formy nad treścią... :razz:

Damaran 
Uczestnik

To i ja zauważyłem ze można prościej, tym bardziej, ze przez te lampy błyskowe, tworzą sie zbędne cienie, prościej by mu było 2 żarówki zamontować po bokach z parasolkami z drinków :)

I do tego te dwa obiektywy... zjawiskowe.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

jaad75 napisał/a:
Klasyczny przerost formy nad treścią... :razz:

lepiej tego niemożna ujać :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Damaran napisał/a:
To i ja zauważyłem ze można prościej, tym bardziej, ze przez te lampy błyskowe, tworzą sie zbędne cienie, prościej by mu było 2 żarówki zamontować po bokach z parasolkami z drinków :)
Przy macro, to te lampy błyskowe są wielkie jak softboksy.
Damaran napisał/a:
Obecność drugiego obiektywu i tego czegoś zamontowanego z tyłu jest dla mnie zagadkowa.

Damaran 
Uczestnik

Kod:
http://www.pbase.com/fotoopa/image/121910247

4D i mierzy czas, okazując starzenie sie obiektów :D

Robisz zdjęcie biedronki a im dłużej się na nie patrzysz tym widzisz jak biedronka usycha :)

Usjwo 
Optyczny

jaad75 napisał/a:

Damaran napisał/a:
Obecność drugiego obiektywu i tego czegoś zamontowanego z tyłu jest dla mnie zagadkowa.

Ktory obiektyw jest ten drugi? Tam sa dwa z aparatami i jeden na gorze do lapania promienia IR

komor 
Moderator

Tam jest jakiś system wykrywania ruchu, ale nie chce mi się teraz czytać bukw. :)

Damaran 
Uczestnik

no 2 aparaty i jeden obiektyw na gorze podłączony kabelkiem do nie wiadomo czego, czemu on sluzy? IR? Sprytnie, ale po co?

Usjwo 
Optyczny

Zauwaz ze do tego jest jeszcze jaks sterownik/controler. wiec moze mierzy odleglosc az pomoca IR i ustawia ostrosc na tych dwoch aparatach. Tak ja to zrozumialem, chociaz gosc nie napisal tego wprost:
Cytat:
This information goes to the central hardware controller for further action.

No bo po co innego? Moze przez te lustra te aparaty nie potrafia dokladnie trafic z AFem

Damaran 
Uczestnik

to i tak jest magiczne rozwiazanie :) galeria jest naprawde imponujaca, chociaz tak jak wspomnialem na poczatku mam watpliwosci co do tych wszystkich lamp

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

komor napisał/a:
ale nie chce mi się teraz czytać bukw
to tu czytaj

[ Dodano: Pią 28 Sty, 2011 22:19 ]
Wersja z GPSem podobi mi sie najbardziej.

wulf 
Rozmowny

Wysłany: Sob 29 Sty, 2011   Re: makro fotografia i magiczny sprzet

Damaran napisał/a:
Napotkałem w sieci na takie cos:

Kod:

http://fishki.net/comment.php?id=82802

Czego by tam nie było to efekt jak na taka kupę sprzętu, kabelków i stężenie nikona na cmkw. bliższy kupie niż temu co można uzyskać dzięki wbudowanej lampie i kawałkowi papieru.

Zbeeshack 
Nowy

Wysłany: Pon 31 Sty, 2011   Re: makro fotografia i magiczny sprzet

wulf napisał/a:
Czego by tam nie było to efekt jak na taka kupę sprzętu, kabelków i stężenie nikona na cmkw. bliższy kupie niż temu co można uzyskać dzięki wbudowanej lampie i kawałkowi papieru.

Raczej fishki niezbyt szczęśliwie dobrali sample + to setup tego jegomościa na 2011, więc jeszcze niewiele miał okazję pofocić pewnie :)
Cała idea ma służyć zdjęciom owadów w locie, zobacz sobie jego zdjęcia z poprzedniej wersji "potwora" http://www.pbase.com/fotoopa/flying_insects_2009

Edit: a może jeszcze po prostu szelek nie zdążył dorobić http://www.pbase.com/fotoopa/image/113926879 ... :)

Odpowiedz do tematu