Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kalibrator monitora Spyder
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Pią 28 Sty, 2011   

dr11 napisał/a:
jest taka opcja, że kalibrujesz ekran spektrofotometrem, potem mierzysz kolorymetrem i zapisujesz sobie jaki wyszedł punkt bieli. Wówczas każdą następną kalibrację przeprowadzasz już kolorymetrem na wcześniej zmierzoną temperaturę.

Tego nie rozumiem. Jeżeli zakładamy, że kolorymetr nie jest w stanie prawidłowo zarejestrować gamutu zmierzonego przez spektrofotometr, to na czym polega potem jego praca przy rekalibracji? Czy się mylę i tu nie chodzi o zakres „obsługiwanego” spektrum promieniowania tylko o coś innego?

Reklama

dr11 
Optyczny

komor, kolorymetr może mieć problem z poprawnym zmierzeniem punktu bieli. Wobec tego można stosować takie obejście. Szczegółów nie znam, osobiście nie kombinowałem w tym kierunku, informacja pochodzi od mądrych źródeł :)

komor 
Moderator

Dzięki. A w przypadku nie-szerokogamutowców jak rozumiem problemu nie ma, tak?

dr11 
Optyczny

komor, w przypadku nie-szerokogamutowców zaobserwowałem różnicę punktu bieli rzędu 200K pomiędzy ustawieniem go przez kolorymetr i przez spektrofotometr. Generalnie wyznaczenie punktu bieli jest sprawą czysto umowną. Jeśli np. w pokoju masz czerwone ściany biały obraz na monitorze nie będzie Ci się wydawał biały, tak samo jak masz niebieskie. Podobnie różnica będzie gdy stosuje się różne oświetlenie. Najlepiej "podrasować" sobie punkt bieli do wartości komfortowych w danych warunkach oraz porównać z wyglądem odbitki w tychże.

fatman 
Optyczny

Wysłany: Nie 30 Sty, 2011   

200K błędu na kolorze skóry to już całkiem sporo. Ja tam krzaki w polu robię więc nie jestem aż tak wrażliwy z tymi pomiarami ale dla "ślubnych" to kłopot taka kalibracja spektrofotometryczno-kolorymetryczna.

czornyj 
Uczestnik

Wysłany: Pią 11 Lut, 2011   

fatman napisał/a:
Panowie, bo już mam mętlik...
Który mam kupić do Della U2410
Spyder 3 Elite czy i1 Display2 ???

Kup tańszy. Do tego ArgyllCMS i macierz korekcyjna wykonana spektrofotometrem.

fatman napisał/a:
200K błędu na kolorze skóry to już całkiem sporo. Ja tam krzaki w polu robię więc nie jestem aż tak wrażliwy z tymi pomiarami ale dla "ślubnych" to kłopot taka kalibracja spektrofotometryczno-kolorymetryczna.

200K błędu to może być mało i dużo, ogólnie jest to skala, która jest precyzyjna tylko w przypadku ciał idealnie czarnych. Problem jest zilustrowany na poniższym ideogramie - dwie biele o tej samej skorelowanej temperaturze barwowej 6500K mogą być jedna zielonkawa, a druga magentowata (w konwerterze ACR łatwo to sobie zilustrować przesuwając suwaczek Tint):

komor 
Moderator

czornyj, obrazek nie ładuje się.

czornyj 
Uczestnik

O pardon:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

czornyj napisał/a:
200K błędu to może być mało i dużo, ogólnie jest to skala, która jest precyzyjna tylko w przypadku ciał idealnie czarnych.
Pewnie dlatego wymyślono miredy ;)

fatman 
Optyczny

czornyj napisał/a:
Kup tańszy. Do tego ArgyllCMS i macierz korekcyjna wykonana spektrofotometrem.

he he... dobre dobre. Dzięki czornyj z radę ale czytałem też dyskusje na innych forach o Argyllu i wiem, że bułka z masłem to nie jest !
Jeżeli dobrze pamiętam to zacytuję, że "...łatwiej odpalić prom kosmiczny..."
Naprawdę aż tak ?

czornyj 
Uczestnik

hijax_pl napisał/a:
Pewnie dlatego wymyślono miredy ;)

Miredy wprowadzono, by równomierniej wyskalować barwy ciała doskonale czarnego, ale poza tym - z punktu widzenia barwy bieli monitora - są obarczone tym samym problemem co Kelviny.

fatman napisał/a:
he he... dobre dobre. Dzięki czornyj z radę ale czytałem też dyskusje na innych forach o Argyllu i wiem, że bułka z masłem to nie jest !
Jeżeli dobrze pamiętam to zacytuję, że "...łatwiej odpalić prom kosmiczny..."
Naprawdę aż tak ?

Być może obsługa jest inspirowana sterownią promu Discovery, ale za to jest możliwość wykonania macierzy korekcyjnej za pomocą spektrofotometru. Problem z kolorymetrami Eye One i Spyder3 jest taki, że są bardzo nędznie wykonane, zgodność międzyinstrumentowa ich pomiarów jest kiepawa. A nawet jeśli trafi nam się udany egzemplarz, to z czasem i wraz z kolejnymi kalibracjami tak czy owak się rozjedzie, bo ich trwałość jest nikła.

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 13 Lut, 2011   

Nikt nie skomentował ostatniej uwagi Czornego. To jest milcząca zgoda, milcząca niezgoda, czy jak? :) To nie warto sobie w ogóle zawracać głowy kalibracją, czy trzeba po prostu dołożyć jedno zero do ceny?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor napisał/a:
To jest milcząca zgoda, milcząca niezgoda, czy jak?
Milcząca zgoda. :-)

Po prostu by używać kolorymetrów na szerokogamutowcach trzeba najpierw określić jak taki kolorymetr pracuje, gdyż:
czornyj napisał/a:
Problem z kolorymetrami Eye One i Spyder3 jest taki, że są bardzo nędznie wykonane, zgodność międzyinstrumentowa ich pomiarów jest kiepawa
A do tego potrzeba spektrofotometru by: 1) zmierzyć jak świeci ekran, 2) wygenerować macierz korekcyjną dla kolorymetru. Po takim zabiegu można używać kolorymetrów z większym zaufaniem do uzyskiwanych rezultatów :)

Jeśli jednak ktoś ma kolorymetr i nie ma dostępu do spektrofotometru, a używa monitora szerokogamutowego - to i tak się to na nic nie zda...

czornyj 
Uczestnik

hijax_pl napisał/a:
Jeśli jednak ktoś ma kolorymetr i nie ma dostępu do spektrofotometru, a używa monitora szerokogamutowego - to i tak się to na nic nie zda...

Nie tylko szerokogamutowego, widma pseudobiałych i RGB LED również stanowią problem.

Oczywiście - idealnie byłoby zrobić indywidualną macierz dla używanej przez siebie kombinacji kolorymetru i wyświetlacza za pomocą spektrofotometru ColorMunki lub i1pro, ale są też inne możliwości.

Użytkownicy ArgyllaCMS udostępniają stworzone przez siebie macierze korekcyjne w tym oto repozytorium:
http://www.argyllcms.com/doc/ccmxs.html

Z komercyjnych rozwiązań mamy Quato iColor display, gdzie jest kilka macierzy dla popularnych kolorymetrów. Być może nowy basICColor display 5 będzie miał coś do zaoferowania pod tym względem, ale to czas pokaże.

fatman 
Optyczny

hijax_pl napisał/a:
A do tego potrzeba spektrofotometru by: 1) zmierzyć jak świeci ekran, 2) wygenerować macierz korekcyjną dla kolorymetru. Po takim zabiegu można używać kolorymetrów z większym zaufaniem do uzyskiwanych rezultatów :)

No i dlatego nie komentuję bo... co tu komentować. Nie znam się aż tak na tym żeby japę otwierać. Poza tym doczytałem również na wątku na którym posze czornyj gdzie indziej, że jak się niekumaty człowiek (taki jak ja) zabierze do takiego Della u2410 nieodpowiednio to tylko zepsuc i pogorszyć sytuację może rozjeżdżając nawet to co tam fabryka ustawiła.
Nie znam się - nie grzebię.

Odpowiedz do tematu