Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 31 Sty, 2011
DOBRY Aparat do 700zl - Pomozcie!
Autor Wiadomość
ArtmanBrd 
Nowy

Wysłany: Pią 28 Sty, 2011   DOBRY Aparat do 700zl - Pomozcie!

Witam, jestem tu nowy. jestem amatorem w tym temacie, jakeis 3 lata temu kupilem swoj pierwszy aparat cyfrowy OLYMPUS (nie pamietam modelu), zaplacilem prawie 1000zl i na dzien dzisiejszy jest beznadziejny robi bardzo brzydkie nie wyrazne zdjecia ale wiadomo 3 lata w elektronice to przepasc....

na dzien dzisiejszy chce kupic jakis dobry aparat tak do ok 700zl.
ogolnie bylem w media markt (co prawda ceny tam nie sa rewelacyjne ale mam kupon zakupowy wiec musze kupic u nich), i wiec z tego co mi polecil sprzedawca i sam wyczytalem to zastanawiam sie nad:

NIKON S5100 - koszt w media 549zl
NIKON S8000 - koszt w medai 799zl

fakt ze roznica cenowa jest dosc znaczna, parametry sa dosc podobne jednak wiem ze jest roznica w matrycy noi ogolnie technologia tez. zastanawiam sie tylko czy roznica 250zl rzeczywiscie jest warta roznicy w jakosci zdjec? czy przeklada sie na roznice w jakosci zdjec tych aparatow? moze ktos z was sie orientuje?

albo moze ktos ma jakis inny dobry aparacik i moze polecic w tej kwocie ok 700zl...

uparlem sie na NIKONA bo podobno najlepsza firma w tym przedziale, ale moze sie myle?

z gory dziekuje za wszelkie podpowiedzi!

Reklama

wielbicielxx 
Rozmowny

Wysłany: Pią 28 Sty, 2011   

Moim zdaniem nikon w ogóle nie robi dobrych kompaktów nawet flagowy P7000 nie powala. Może się mylę.

ArtmanBrd 
Nowy

to moze jakies ciekawe propozycje...?

wielbicielxx 
Rozmowny

http://forum.optyczne.pl/...days=0&start=25

wyszukiwarka nie działa :twisted:

ArtmanBrd 
Nowy

Wysłany: Sob 29 Sty, 2011   

tak tylko tam nie ma nic o tych nikonach... glownie chcialem uslyszec o nich opinie!
jesli nie to wtedy bede sie posilkowal moze jakims innym modelem.
z tego co tutaj czytaj zachwalany jest SONY HX5V - tylko to wiekszy wydatek niz 700zl (ok 1000zl).

hmmmm sam nie wiem.... wydawalo mi sie ze NIKON jest ok ale tez zastanawiam sie nad LUMIXEM - tez dobra firma

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Może Canon SX210 ?
Tak samo zainteresuje Cię może Samsung WB600/WB650 ?

ArtmanBrd napisał/a:
wydawalo mi sie ze NIKON jest ok ale tez zastanawiam sie nad LUMIXEM - tez dobra firma

Nie istnieje taka firma jak Lumix w fotografii.
Nazwa ta określa tylko serię aparatów wydaną przez firmę PANASONIC.

Jeśli już zastanawiasz się nad którymś modelem z serii Lumix, to polecam wstrzelić się w coś z serii TZ lub FZ.
Bardzo fajne aparaty dla początkujących którzy wymagają czasami odrobiny więcej od aparatu kompaktowego

ArtmanBrd 
Nowy

Tak wiem LUMIX - PANASONIC. ale wiadomo o co chodzilo :P

czytalem tu posty i artykuly oraz rozne testy apratow i szczerze mowiac ten samsung WB650 nie jest zbyt dobrze oceniany pod wzgledem jakosci zdjec. nie zalezy mi az tak na bajerach typu GPS itd ale na dobrych zdjeciach oraz pomocnych opcjach robienia dobrych zdjec noca przy zlym swietle, ostrych wyraznych itd...

tak teraz analizuje ze ten s8000 ma wieksza ilosc mpx (14,2) a s5100 ma 12, ale tak poza tym matryca i pozostale parametry sa bardzo podobne a nawet takie same (s8000 ma wiekszy zoom ale z tego co tutaj czytam to wiekszy zoom nie zawsze rowna sie z lepsza jakoscia zdjec a wrecz moze pogarszac jakosc fotek).

teraz tak w sumie analizuje ze przychylalbym sie najbardziej do
LUMIX'a TZ-10 albo NIKON S5100. cos o tym ktora firma ktory aparat jest bardziej warty grzechu? :)

ten CANON SX210 tez ogladalem jest bardzo zblizony parametrami do tego s8000 a jest w sumie tanszy... natomiast ten s5100 to jakas nowosc - i sam nie wiem!

P_M_ 
Maniak

W tej klasie cenowej cudów nie ma. Zazwyczaj lepiej kupic uzywany, ale z wyzszej polki niz takie wynalazki.
Nikon nie ma, nie mial i pewnie dlugo miec nie bedzie w swojej ofercie dobrych kompaktow. Mam w torbie lustrzanke nikona, ale kompakty juz sa innych marek (fuji i canon).

montopeja 
Nowy

Wysłany: Pon 31 Sty, 2011   

witam! niedługo kupię swój pierwszy aparat (w końcu :P ), ale bawić bawiłam się już lustrzankami olympusa i canona.. mam generalnie coś koło 700 zł do wywalenia na aparat i padło na
- Olympusa sp-600 lub sp-800 uz
lub jakiś Canon.. sx130/120.. sx10 is.. no nie wiem, trudny wybór
co myślicie o tych aparatach? a może są jakieś lepsze do tej ceny?

Jeck 
Nowy

Wysłany: Wto 01 Lut, 2011   

edmun napisał/a:
ArtmanBrd napisał/a:
wydawalo mi sie ze NIKON jest ok ale tez zastanawiam sie nad LUMIXEM - tez dobra firma
o

Masz odpowiedź w swoim wątku ;)

prz3mek1 
Nowy

Wysłany: Sob 26 Mar, 2011   

Witam
Żeby nie tworzyć nowego tematu chciałbym się poradzić i zasięgnąć opinii zawodowców. Potrzebuje kupić jakiś aparat którym będę mógł robić zdjęcia budynków z zewnątrz jak i wewnątrz. Nieraz przy słabym i przy zerowym świetle. No i może raz na ruski rok jakieś zdjęcie krajobrazu. Bo latanie z telefonem trochę nie przystoi no i efekt też nie jest zadowalający. Orientowałem się i patrząc na allegro znalazłem 4 pretendentów które moim zdaniem byłyby odpowiednie. Tylko, że jestem amatorem więc ten wybór może nie być wcale trafiony. Jakby ktoś mógł coś polecić wytknąć wady, a może nawet zaproponować inny model. Niby używki są dobrym wyjściem, ale na to co potrzebuję i na tą ilość zdjęć jaka będę nim robić to chyba zostanę przy nowym egzemplarzu. Poza tym technika jest już na tyle rozwinięta, że powinno się znaleźć coś ciekawego. Już nie przedłużam oto aparaty które moim zdaniem by były odpowiednie. Cena do 700zł

Fujifilm FinePix S1700
FUJI FINEPIX S2500HD
OLYMPUS SP-600UZ
CANON SX130IS

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

prz3mek1 napisał/a:
przy zerowym świetle
To będzie raczej trudne do spełnienia. Zasadniczo matryca rejestruje światło - jak go nie ma, to nie ma co rejestrować ;)

Ale ale.. Skoro mówisz:
prz3mek1 napisał/a:
zdjęcia budynków z zewnątrz jak i wewnątrz. Nieraz przy słabym /.../ świetle
To powiem tak, potrzebujesz w miarę szerokiego kadru, niskiej wartości przysłony, w miarę dużej matrycy (bo nie szumiała tak bardzo) Za 700zł to raczej będzie trudne do osiągnięcia, choć jak dorzucisz jeszcze z 300zł to kupisz Samsunga EX-1. I prawdę mówiąc nie wiem co jeszcze Ci polecić ;)

prz3mek1 
Nowy

tylko, że budżet już i tak już naciągnąłem. Bo na samym początku miało być 500zł, tylko szukając nie znalazłem niczego ciekawego w tym przedziale. A potrzebuje jeszcze kupić akumulatorki kartę i jakiś pokrowiec. A nie da się problemu ze słabo oświetlonymi pomieszczeniami rozwiązać dodatkową lampą błyskową? Zdjęcia potrzebne mi do pracy jako architekt i czasem są piwnice/poddasza nieoświetlone. Te zdjęcia nie będą wtedy wystawiane na wystawy. Wystarczy, że będę widział co i jak i żeby zdjęcie nie było "przeszumione" czy jak to się fachowo nazywa. A co do krajobrazów to teraz chyba każdy aparat potrafi uchwycić coś dobrego. Jeśli za nim stoi jakiś ogarnięty fotograf:) którym może kiedyś będę. Po prostu chcę aby zakup był przemyślany i abym po miesiącu nie marudził, że mogłem kupić coś w podobnej cenie o dużo lepszych parametrach. Ostatecznie aparat może kosztować do 800-900zł tylko prosiłbym o jakieś porady do tych 700zł. Bo jednak chciałbym się zamknąć w tym przedziale cenowym. Bo wtedy mógłbym w w najbliższym miesiącu go zakupić.

Odpowiedz do tematu