Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 22 Mar, 2008 WYTŁUMACZCIE TO MOJEMU TACIE BO JA JUZ NIE MAM SIŁ
Hej Chłopacy załozyłem ten temat po byście wy wyrazili swoje opinie. Bo mój tata ma tak ograniczoną wiedze ze tłumaczyc mu to nie mam juz sił. Za dużo faktu czyta i innych szmatławych gazet. ---- A więc problem polega na tym iż tłumaczę mojemu tacie, że aparat kompaktowy canon s6 (taki teraz ma wyjść) nie zrobi nigdy lepszego zdjęcia niż lustrzanka. A on twierdzi ze nie ma żadnej różnicy w jakości bo canon ma duża przekątną obiektywu i że to już jest taka jakość, że nie ma różnicy ,a nawet jest lepszy od lustrzanek. Dodatkowo mówię mu, że minolta z6 i canon 710 is robią zdjęcia bardzo zbliżonej jakości do tego s6. I czy wyjdzie nowy kompakt z nowymi ...... to i tak lustrzanki nie pobije. Więc prosze was napiszcie co mozecie może wkoncu jego ograniczony mózg przyjmie więcej do wiadomości. Pozdrawiam Piotras
To sie rozumie samo przez sie. Tylko czy twoj szanowny rodziciel zaglada na optyczne.pl?
Nawet powszechnie pogardzany nikon d40 jest lepszy od tych wynalazkow.
Pokaz tacie poziom szumow na iso400 z konpakta i lusterka.
A stare aparaty z mniejsza iloscia pixeli bywaja faktycznie lepsze niz najnowsze cuda. Nie wiem, czy ta minolta z6 i canon a710, ale canon a610/620/630, fuji s6500, s5600, s9600 - napewno.
PS. Chlopaki? Do wielu z nas moglbys mowic tato. Starsi tez sie zdarzaja. Mysle, ze 'koledzy' brzmi rozsadniej.
Hehe dziwny temat. Poza tym "lepsze zdjęcie" to pojęcie względne. Dla kogoś wyostrzone, pokolorowane zdjęcie z kompaktu może na pierwszy rzut oka (zwłaszcza bez nadmiernego powiększania), wydać się lepsze od surowego obrazu z lustrzanki Lustrzanka daje przede wszystkim dużo większą kontrolę nad zdjęciem, oraz możliwości (szybkość, zdjęcia w gorszych warunkach itp.)
Wysłany: Sob 22 Mar, 2008 Re: WYTŁUMACZCIE TO MOJEMU TACIE BO JA JUZ NIE MAM SIŁ
vip321 napisał/a:
A więc problem polega na tym iż tłumaczę mojemu tacie, że aparat kompaktowy canon s6 (taki teraz ma wyjść) nie zrobi nigdy lepszego zdjęcia niż lustrzanka
a tam zaraz nigdy:P zawsze znajdą się wyjątki potwierdzające regułę
dawid_ [Usunięty]
Wysłany: Sob 22 Mar, 2008
Chłopaki to u szewca gwoździe prostują!
Pokaż mu porównanie sampli np. z optyczne.pl. Jeżeli nie znajdziesz odpowiednich przykładów, to na pewno będą na dpreview.com
Arv [Usunięty]
Wysłany: Nie 23 Mar, 2008
A ja przekornie powiem, że jakość zdjęć z kompaktów - szczególnie takich typowych turystycznych fotek (zrobionych w ładny słoneczny dzień) oglądanych na typowym monitorze (rozdzielczość max. 1280x1024) albo w typowym rozmiarze odbitki (10x15) NIE ODBIEGA znacząco od jakości zdjęć wykonanych lustrzanką.
Oczywiście lustrzanka ze szkłem semi-pro poradzi sobie z zadaniami, na których kompakt polegnie....
...... ale czy amatorowi zależy na jakości zdjęć w takich sytuacjach ???
Ja widzałem fantastyczne zdjęcia wykonane jakimś tanim Ricohem mieszczącym się w kieszeni koszuli czy aparatem z komórki. Sam mam mnóstwo zdjęć wykonanych syfrowym Olympusem z rozdzielczością matrycy 1024x768. Część z nich jest na mojej picasie. Teraz pstrykam Canonem 300D (Rebel) i nie planuję wymiany dopóki się nie rozpadnie.
Mój kumpel wygrał konkurs na wakacyjne zdjęcie w Gazecie Wyborczej fotką zrobioną starym Canonem A50 (o ile pamiętam oznaczenie).
A jeden z moich dobrych znajomych pasjonuje się przeterminowanymi kliszami ORWO, holgą i fotografią otworkową.
Najpierw się trzeba nauczyć podstaw (np. poprawnej kompozycji zdjęć i korzystania ze światła) a dopiero potem inwestować w sprzęt.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Nie 23 Mar, 2008
szumy z kompakciku na iso 50 będą porównywalne jakością z D3 na iso 6400 Jak dla kogoś to nie ma różnicy, to po co ma przepłacać...
ja bezsprzecznie szczęśliwym jest, że mam 2mpix na komórce, a przynajmniej, że miałem (bo teraz plecak z lustereczkiem mam zawsze przy sobie) ale na iso do 80, bo 400 wygląda tak: xD
Ale znowu z drugiej strony dzięki komórce mam zdjęcia takie jak to:
Wysłany: Pon 24 Mar, 2008 Re: WYTŁUMACZCIE TO MOJEMU TACIE BO JA JUZ NIE MAM SIŁ
vip321 napisał/a:
Hej Chłopacy załozyłem ten temat po byście wy wyrazili swoje opinie. Bo mój tata ma tak ograniczoną wiedze ze tłumaczyc mu to nie mam juz sił. Za dużo faktu czyta i innych szmatławych gazet. ---- A więc problem polega na tym iż tłumaczę mojemu tacie, że aparat kompaktowy canon s6 (taki teraz ma wyjść) nie zrobi nigdy lepszego zdjęcia niż lustrzanka. A on twierdzi ze nie ma żadnej różnicy w jakości bo canon ma duża przekątną obiektywu i że to już jest taka jakość, że nie ma różnicy ,a nawet jest lepszy od lustrzanek. Dodatkowo mówię mu, że minolta z6 i canon 710 is robią zdjęcia bardzo zbliżonej jakości do tego s6. I czy wyjdzie nowy kompakt z nowymi cenzura to i tak lustrzanki nie pobije. Więc prosze was napiszcie co mozecie może wkoncu jego ograniczony mózg przyjmie więcej do wiadomości. Pozdrawiam Piotras
Podsuń ojcu książkę o fotografii cyfrowej pisaną prostym językiem ( skoro dużo czyta )
Tobie też się pewnie przyda jak nie masz dużego doświadczenia i po tej lekturze z pewnością przyzna rację ,że przy takim samym stopniu zaawansowania fotografa zarówno dla obsługi kompakta i lustrzanki z lustrzanki zrobi o niebo dużo lepsze foty ! .
Aby sprawdzić i porównać efekty trzeba mieć dodatkowo : program do obróbki zdjęć np. PS i dobry monitor .
Piszecie o szumach , żeby z nimi walczyć , trzeba najpierw zrobić zdjęcie ,
pomijam wielkość matrycy ( i te upakowane piksele ) lustrzanka , daje przede wszystkim jedno- pełną kontrolę nad GO !
Dla mnie, to poza kadrem podstawa kompozycji .
Cóż, temat niestety dobrze mi znany. "jak wytłumaczyć Ojcu że lustrzanka jest lepsza niż jego nikon L14". Oczywiście bladego pojęcia o kompozycji/kadrowaniu zdjęć nie posiada, więc dobre technicznie zdjęcia go nie przekonają. Szum elektroniczny? Jaki szum? Cóż zrobić. W Święta miał okazje popstrykać moim Nikonem. Że cieżki, że gdzie jest obraz na ekranie/ przełącz mi go na lustrzankę ( )... Nic nie poradzisz. Ale po dłuższym czasie sie przekonał. Fajna duża wygodna zabawka.
vip321 Zaciągnij ojca do sklepu i podprowadź go pod pułkę z lustrzankami, uczynny pan sprzedawca napewno chętnie go przekona ( tymi samymi argumentami co twoje) do zakupu lustrzanki.
Z całym szacunkiem ale doświadczenie nie bierze sie z czytania książek- z tąd pochodzi co najwyżej wiedza. Doświadczenie - jak w każdej dziedzinie życia-zdobywa sie realizując pewne cele ( tematy w fotografii ).
Aparat, kompakt czy też lustrzanka i stopień jego zaawansowania nie powinny przesłaniać technicznej strony tego rzemiosła artystycznego. Aparat to tylko narzędzie.
Oczywiście kompakty mają dużo większe ograniczenia w rejestracji obrazu w trudnych warunkach oswietleniowych. Ilośc generowanych szumów, ze względu na rozmiar elementu światłoczułego też jest bardziej odczuwalna. Kolejna sprawa to autofokus, predkości zapisu/odczytu i uruchamiania sprzętu- tutaj lustrzanki też są górą. Ergonomia to także zaleta luster. Jedyne w czym kompakty biją lustrzanki to dyskrecja i małegabaryty.
Arv [Usunięty]
Wysłany: Czw 27 Mar, 2008
mnich napisał/a:
[...]Jedyne w czym kompakty biją lustrzanki to dyskrecja i małegabaryty.
Oraz cena i stosunek możliwości do ceny.
Oczywiście ktoś może powiedzieć, że możliwości kompakta w stosunku do lustrzanki są mizerne. To nieprawda.
Owszem jakość zdjęć z kompakta dramatycznie spada gdy warunki stają się trudniejsze. Owszem autofokus, lag, purplefringing, szum, rozpiętość tonalna, blah blah blah.
Ale przeciętny kompakt ma korzystny zakres ogniskowych, stabilizację, makro, nienajgorsze światło (często 2.8 na szerokim końcu) dużą głębię ostrości co dla jedych jest wadą dla innych może być zaletą, liveview (dobre dla amatorów i amatorów nietypowej perspektywy)
Aby wyposażyć lustrzankę w takie "ficzery" i zachować lustrzankową jakość trzeba naprawdę wydać DUUŻO więcej kasy niż na kompakta. Trzeba mieć 2-3 obiektywy - standardowy zoom (f/2.8), tele i macro. A stabilizacja ? Trzeba kupić takie body. AFAIR body ze stabilizacją matrycy nie mają wybitnych osiągów w zakresie czułości i szumu ;-P. Może obiektywy ze stabilizacją ? Kasy ubywa a kilogramów przybywa ....
Powiedzmy prawdę w oczy - zestaw lustrzankowy z pełnymi funkcjami typowego kompakta kosztuje ze 2-3x tyle ! Ma dużo lepszą jakość fotek, szybszy AF, krótszy lag, waży 10x więcej, wygląda prawie profesjonalnie, ale ...
-amator robi i tak fatalne centralne kadry,
-amator i tak nie korzysta z PASM,
-amatorowi zdjęcia na domyślnych ustawieniach się nie podobają (bo nie wyostrzone, bo mniejsze nasycenie koloru) a photoshopa nie ma ;-)
- amator nie radzi sobie z małą GO i często chybia z ostrością
Dlatego będę bronił tezy, że kupno lustrzanki jest uzasadnione dopiero wtedy, gdy umiejętności przekraczają możliwości kompakta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9