Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Na samym początku jako nowy na forum chciałem wszystkich serdecznie powitać
Więc SERDECZNIE WITAM WSZYSTKICH
Zawitałem do Was wiedziony licznymi opiniami o fachowcach przesiadujących na tym forum, jak również przeczytanymi już wątkami świadczącymi o Waszej wiedzy.
Nawiązując do wiedzy, chciałbym poprosić o radę oraz opinię Waszą.
Mój problem polega na tym że od czasu jakiegoś posiadam A200 firmy Sony.
Złego słowa na powyższe lustro nie powiem, ponieważ to mój pierwszy nisko budżetowy wybór. Jednak jak zawsze człowiek po pewnym czasie przychodzi po rozum do głowy i widzi że pierwsze lustro jest wyznacznikiem oczekiwań odnośnie przyszłego tudzież następnego aparatu.
A200 jest aparatem "dobrym" w niezłym świetle, jednak jeżeli światło nam się popsuje to zdjęcia są nieciekawe.
Od jakiegoś czasu widzę że Alpha nie daje rady temu czego oczekuję od aparatu. Większość zdjęć jest rozmyta, ostre i ustane wychodzą tylko przy bardzo dobrym świetle.
Lampa jaką ma 200-setka jest po prostu pomyłką, ponieważ jej wykorzystanie generuje cień na 2/5 ujęcia.
Przechodząc do konkretów na co miałbym zmienić aktualny sprzęt? Iść w wyższe modele Sonówki, czy przesiąść się na inny system.
Wspomniana sonówka to mój pierwszy lustrzak, nie mam więc za dużej wiedzy w tym temacie. Mam jednak zamiar go sprzedać i kupić coś innego.
W tym miejscu ślę ukłony w Waszą stronę i bardzo proszę o pomoc.
Zależy mi na szybkim autofokusie, jasnych ostrych zdjęciach (dzieci raczej w ruchu są czas cały) oraz możliwie dostępnej cenie (sprzedaż aktualnego sprzętu + coś dołożyć i kupić inny).
Rozważam również zakup używanego lustra. Cena jaka mnie interesuje to około 1500 - 1800zł.
Możecie mi coś polecić??? Bardzo proszę o Wasze opinie oraz typy konkretnych sprzętów.
Pozdrawiam Michał
Wysłany: Nie 30 Sty, 2011 Re: zły na lustro jestem
z3d napisał/a:
A200 jest aparatem "dobrym" w niezłym świetle, jednak jeżeli światło nam się popsuje to zdjęcia są nieciekawe.
Od jakiegoś czasu widzę że Alpha nie daje rady temu czego oczekuję od aparatu. Większość zdjęć jest rozmyta, ostre i ustane wychodzą tylko przy bardzo dobrym świetle.
Hej, to fotograf ma panować nad ekspozycją, a nie korpus Nawet najlepsza automatyka nie zgadnie co chciałeś uzyskać. A wiesz chociaż dlaczego zdjęcia wychodzą Ci "rozmyte" w pewnych warunkach? Oczywiście są sytuacje, których się nie przeskoczy, ale to zapewne inna sprawa.
z3d napisał/a:
Lampa jaką ma 200-setka jest po prostu pomyłką, ponieważ jej wykorzystanie generuje cień na 2/5 ujęcia.
Taki urok wbudowanej lampki, po prostu jest i tyle dobrego można o niej powiedzieć. Zwykle nadaje się co najwyżej do bezprzewodowego wyzwalania zewnętrznych lamp (o ile korpus posiada taką funkcjonalność) czy do umiarkowanego wykorzystywania z jakimś dyfuzorem.
z3d napisał/a:
nie mam więc za dużej wiedzy w tym temacie. Mam jednak zamiar go sprzedać i kupić coś innego.
I tu chyba tkwi problem. Tyle że bez odpowiedniej wiedzy nawet najbardziej profesjonalny korpus w cenie samochodu nie sprawi, że uzyskasz lepsze efekty.
z3d, powiem krótko, sprzęt który posiadasz i tak jest zbyt rozbudowany jak na Twoje potrzeby i wykorzystujesz może 10% jego możliwości.
tak jak poprzednicy wspomnieli, zostałeś na trybie auto lub zupełnie nie wiesz co robić na czymkolwiek innym.
Lampa: cień powstaje przez za duży obiektyw z przodu. to się bardzo często zdarza
Rozmycie?: a z jakiego powodu? nie działa autofocus? źle dobrany czas migawki ?
Jeśli wymienisz sprzęt, to zapewne będziesz miał te same problemy, ostatecznie podświadomość weźmie górą i będziesz zadowolony w stylu:
"Kupiłem droższy sprzęt to i zdjęcia są mniej rozmazane"
Odpuść wymianę na droższy sprzęt, naucz się obsługiwać to co masz.
Wysłany: Nie 30 Sty, 2011 Re: zły na lustro jestem
z3d napisał/a:
Mój problem polega na tym że od czasu jakiegoś posiadam A200 firmy Sony.
Sprzedaj, pozbędziesz się problemu.
Cytat:
Złego słowa na powyższe lustro nie powiem
Już powiedziałeś, nazwałeś je problemem.
Cytat:
Zdejmij tulipana z obiektywu, albo zmień obiektyw. Na krótszy.
Cytat:
Wspomniana sonówka to mój pierwszy lustrzak, nie mam więc za dużej wiedzy w tym temacie.
No to masz dwa wyjścia, albo się podszkolić i zapanować nad swoim aparatem (fajne, bo hartuje ducha, dodaje sporo wiary w siebie jak się oczywiście uda -a może się udać zapewniam).......
............albo drugie wyjście, które i tak już wybrałeś
Cytat:
Mam jednak zamiar go sprzedać i kupić coś innego.
Cytat:
W tym miejscu ślę ukłony w Waszą stronę i bardzo proszę o pomoc.
Zależy mi na szybkim autofokusie, jasnych ostrych zdjęciach (dzieci raczej w ruchu są czas cały) oraz możliwie dostępnej cenie (sprzedaż aktualnego sprzętu + coś dołożyć i kupić inny).
Dzieci jak śpią to się jednak bardzo mało ruszają Wiem, bo mam jedno
Proponuję kupić Nikona D3s z Nikkorem 24-70 2.8 i lampą SB-900. Ustawisz priorytet przysłony (przysłonę na 2.8 ), AutoIso na 1/100 i pozostanie Ci tylko wciskanie spustu, o nic więcej nie będziesz się musiał martwić (pomijam kadr, kompozycje itd, bo oczywiście o to zawsze trzeba się starać).
Niestety to rozwiązanie nie spełnia Twojego założenia bo:
Cytat:
Cena jaka mnie interesuje to około 1500 - 1800zł.
Więc pozostaje Ci raczej próba opanowania swojego aparatu. Puszka za 1800 zł niewiele Ci pomoże, bo będzie tylko niewiele lepsza od A200.
Tak jak pisali koledzy -wstaw jakieś zdjęcia, to będzie można konkretnie doradzić co i jak poprawić/zmienić, żeby było lepiej bez wydawania kasy.
Przede wszystkim należy zdjąć osłonę przeciwsłoneczną z obiektywu.
I, tak jak koledzy napisali, kupując inny sprzęt zdjęć lepszych nie robisz.
A na wyższych czułościach - rawy odszumiane w komputerze a nie w puszce.
z3d [Usunięty]
Wysłany: Pon 31 Sty, 2011
Witam ponownie i z góry serdecznie dziękuję za tak liczny odzew (nawet się nie spodziewałem)
Bardzo dziękuję za słowa krytyki odnośnie podejścia do tematu (jest to motywujące)
Osłony na obiektywie nie mam, w trybie auto zdjęć nie robię, chociaż byłem już temu bliski. Kiedy nie potrafię dobrać właściwego ISO przechodzę na auto. Bardzo dużo zdjęć na priorytecie przysłony.
Co do mojego pojęcia w temacie fotografii ogólnie rzecz biorąc jestem raczej samoukiem, i to chyba mój błąd czy jesteście w stanie polecić mi coś, co rozjaśni moje niebo niewiedzy?
Co do zdjęć o których mówiliśmy powyżej - z niektórych jestem bardzo zadowolony jak na przykład z tych : Link do mojego profilu na OnePhoto
ale są też zdjęcia z którymi nie mogę sobie dać rady jak np :
Chciałbym zatem prosić o radę, co zrobić żeby było lepiej, co przeczytać, ewentualnie jakie szkło było by lepsze? Jak dobrać ustawienie migawki i przysłony, np w świetle żarówkowym kiedy moje pociechy są w sprincie, a jak ustawić aparat w słońcu?
Pisaliście o mniejszym szkle jakie było by dobre?
Moja Alpha jest jedną z pierwszych, dlatego mam ją jeszcze z obiektywem 18-70 światło 3.5-5.6 (późniejsze jak się nie mylę miały 18-55 więc może były mniejsze).
Poradźcie zatem co począć, bo jedno wyszło już na dobre od sprzedaży żeście mnie Panowie odwiedli
W takich warunkach oświetleniowych, to podbij ISO, bo z tego co widzę to wszystkie z tych fotek na ISO400 były. No i nie ma co liczyć, że z ręki wyjdą ci nieporuszone zdjęcia przy czasach naświetlania rzędu 0,5-1s. A nawet jak jakimś cudem uda ci się utrzymać aparat stabilnie, to przecież dziecko raczej przez bitą sekundę w bezruchu się nie zamrozi.
Nie wiem jak u Ciebie w domu z oświetleniem, ale w moim ciemnym pokoiku to ISO800 i f1.8 to minimum do robienia zdjęć po zmroku. A biorąc pod uwagę możliwości Twojego kita, to raczej ustaw ISO1600, ewentualnie błyskaj lampą.
Wszystkie zdjęcia są poruszone. Nie ma więc problemu z AF, tylko ze zbyt długimi czasami naświetlania. Podbij ISO, skróć czasy. Moim zdaniem najlepsze co możesz zrobić to kupić lampę zewnętrzną i jakąś porządną książkę z podstawami fotografowania.
Aha, zapomniałem dodać. Książkę należy przeczytać i przyswoić wiedzę, nie tylko kupić
Jak już trochę podszkolisz się z tych książek to proponuję jeszcze kupić może takie szkiełko do ciemnych sytuacji: Sony DT 35 mm f/1.8 SAM, co pozwoli uniknąć Ci tak wysokich czułości, jak proponują koledzy. Lampa zewnętrza (skierowana w sufit) to drugie rozwiązanie, o którym już pisali powyżej. Nie da się ukryć, że najlepiej mieć jasny obiektyw i lampę…
z3d [Usunięty]
Bardzo dziękuję za odpowiedzi,
Czyli winy na aparat zwalić nie mogę jedynie na własną niewiedzę i trochę na szkło
Mam jeszcze jedno pytanko, ten obiektyw o którym mowa wyżej DT 35mm f/1.8 jest dosyć drogi (jak wszystkie zresztą do SONY). Czy jest więc szansa zastosować adapter z potwierdzeniem ostrości (taki jak tu : adapter --> allegro ) i dokupić do niego szkło manualne? (nawiasem mówiąc ten konwerter chciałem kupić już dawno temu, ale oglądałem się za szkłem 70-300 żeby sarenkom zdjęć porobić).
Jakie szkło mogło by w miarę współpracować z a200 na tym adapterze. Macie może jakies doświadczenie z tym związane? Czy to wogóle działa jak powinno?
DT 35mm f/1.8 jest dosyć drogi (jak wszystkie zresztą do SONY)
Bzdura.
Na A200 możesz używać szkieł m42 po kupnie odpowiedniego adaptera, który może być z chipem potwierdzającym mniej więcej ostrość. Jednak przy wizjerze w tej klasie aparatu ja bym się absolutnie nie bawił w manuale.
z3d, Sony ma pewne szkła dość drogie, ale to szkło jest akurat tanie. I tu dotarliśmy do miejsca tego, co zwykle w podobnych tematach – kupno lustrzanki to nie jest koniec drogi, tylko początek. Jak nie chcesz inwestować i bawić się w to na poważnie, to nie myśl o lustrzance z ciemnym obiektywem kitowym, tylko o jakimś dobrym kompaktem z górnej półki. I tu się nam zbiega kilka ostatnich wątków w tym dziale.
Ja myślę, że na samym początku to nie ma co się pchać w stare manualne obiektywy. Możesz poczuć ukłucie zawodu. Zainwestuj na początek w coś jasnego i zewnętrzną lampę błyskową. Efekt powinien być widoczny od razu.
Wymiana obiektywu kitowego na gęsto polecanego Tamrona 17-50/2.8 nie wydaje mi się złym pomysłem...
z3d [Usunięty]
Bardzo dziękuję za wypowiedzi, co do sprzedaży Sonówki, po przeczytaniu kilku ostatnich wypowiedzi naprawdę nie mam pojęcia co zrobić
Inwestycja w szkło, które będzie chodziło w pewnym zakresie + lampa błyskowa to chyba nie mój klimat, za dużo tego na sobie przy okazji wycieczki do ZOO
Z drugiej jednak strony nie po to kupowałem lustro żeby teraz wrócić do kompakta, heh.
Przemyślę to jeszcze, odwiedzę fotoplis, poczytam u was w dziale kompaktów i zobaczę.
Jeżeli jeszcze mogę zapytać, jaki byłby Wasz typ na współczesnego kompakta, czy mój typ jest cokolwiek warty:
Fuji --> Allegro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11