Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pon 31 Sty, 2011
Canon EOS 450D+Tamron AF 18-200 mm
Autor Wiadomość
karolcia112 
Początkujący

Wysłany: Pon 31 Sty, 2011   Canon EOS 450D+Tamron AF 18-200 mm

Witam,
Zamierzam kupić lustrzanke. To będzie pierwszy taki aparat w moim przypadku ;) . Chciałabym sie poradzić. Może napiszę o co mi chodzi. Chcę kupić aparat, który nie będzie za skomplikowany ;) , a zrobi ładne zdjęcie. Nigdy nie interesowałąm się fotografią od strony technicznej i raczej się to znie zmieni. chodzi mi o aparat na wyjazdy, który wyjmę, zrobie fotkę i będzie oki ;) . W oko, cenowo, wpadł mi ten Canon. Chcę tak przeznaczyć max 2600 zł. Czy byłby to dobry wybór. A i co ważne, fajnie jakby robił też dobre zdjęcia wieczorm, np w mieszkaniu.
Pewnie niektórzy boki zerwa z tego postu, ale jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o fotografie...

Reklama

blaine 
Rozmowny
Blank Faces Team

Wysłany: Pon 31 Sty, 2011   

Zapomnij o lustrzance i kup dobry kompakt. Lepiej na tym wyjdziesz ;)

karolcia112 napisał/a:
Chcę kupić aparat, który nie będzie za skomplikowany ;) , a zrobi ładne zdjęcie.

Sam fakt posiadania lustrzanki nie sprawi, że będziesz robić dobre, ładne zdjęcia. A biorąc pod uwagę, że...
karolcia112 napisał/a:
Nigdy nie interesowałąm się fotografią od strony technicznej i raczej się to znie zmieni

...to przewiduję, że nie będziesz potrafiła wykorzystać możliwości lustrzanki, a kupowanie lustra po to by tylko focić na Auto to jak dla mnie wyrzucanie pieniędzy w błoto.
Ostatnio zmieniony przez blaine Pon 31 Sty, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

Taki ciemny megazoom 18-200 mm nie pozwoli Ci zrobić ładnych zdjęć wieczorem w mieszkaniu, bo przepuszcza mało światła. Rzeczywiście pojawiło się ostatnio parę kompaktów z górnej półki, które generalnie lepiej się nadają na maszynkę typu:
karolcia112 napisał/a:
chodzi mi o aparat na wyjazdy, który wyjmę, zrobie fotkę i będzie oki

Lustrzanka, to wbrew obiegowej opinii nie jest finał poszukiwań fotograficznych, ale dopiero początek. Początek wydatków na obiektywy i inne akcesoria.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

karolcia112, jesli chcesz "ładnie i szybko" to kompakt faktycznie może okazać sie lepszym rozwiązaniem :) czy wybór lustrzanki to Twoja ostateczna decyzja?

maput 
Optyczny

Też optuję za jakimś porządnym kompaktem z fajnym obiektywem. Skoro nie masz zamiaru się rozwijać i poszerzać kolekcji akcesoriów, to kompakt jest rozsądniejszym rozwiązaniem. I w sumie lepiej się nadaje do pstrykania ładnych fotek niż lustro.

karolcia112 
Początkujący

Nie, lustrzanka to nie jest ostateczna decyzja. Ale w takim razie jaki kompakt. Od 5 lat mam Sony DSC-H9 i może na dworzu robi ładne zdjęcia to w pomieszczeniach już sie tak fajnie to nie sprawdza. A porónując moje zdjęcia ze zwykłą, najprostrzą lustrzanką widzę dużą różnicę. Dlatego właśnie chciałam kupić lustrzankę...

MC 
Temu Panu już podziękujemy

To może coś w stylu XZ-1 Olympusa?

karolcia112 
Początkujący

MC napisał/a:
To może coś w stylu XZ-1 Olympusa?

No wygląda fajnie i widzę, że robi właśnie dobre zdjęcia w zaciemnieniu. Tylko czy one nie wychodzą poruszone?

MC 

Lustrzanka nie da gwarancji, że zdjęcie będzie nieporuszone. Jakiekolwiek i gdziekolwiek.

blaine 
Rozmowny
Blank Faces Team

No XZ-1 wydaje się być odpowiedni do zastosowań podanych przez karolcia112, jasny obiektyw napewno pomoże w robieniu "ładnych zdjęć w pomieszczeniach" ;)
A co do nieporuszonych zdjęć, to nieważne czy robisz lustrzanką czy najprostszym kompaktem, jak czas naświetlania przekroczy "dozwolone" granice, to nic poza statywem od poruszenia nie uratuje. ;)

karolcia112 
Początkujący

Ale czy ten kompakt robi tak samo ładne zdjęcia jak lustrzanka, nawet ta najprostsza?

MC 

:zalamany:
Zdjęcia robi fotograf za pomocą aparatu.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Żaden sprzęt nie da Ci gwarancji nieporuszonego, ładnego zdjęcia, jeśli nie opanujesz wstępu do zarysu podstaw fotografii...

Wygląda zachęcająco. Tylko znając Olympusy to AF nie będzie mistrzowski - szczególnie w zaciemnionych pomieszczeniach, choć zaznaczam, że z tym modelem nie miałem do czynienia. Można też rozważyć Samsunga EX1 (przetestowany na optycznych), Fuji HS10 lub Canona z serii G...
Ostatnio zmieniony przez Baku Pon 31 Sty, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

karolcia112 
Początkujący

Tak tyle to ja wiem. Ale robiąc zdjęcie na zoomie moim Sony nie wyszło tak fajnie skadrowane jak mojej koleżanki, która zrobiła zdjęcie swoją lustrzanką.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

karolcia112 napisał/a:
Tylko czy one nie wychodzą poruszone?
to czy zdjęcie będzie poruszone zależy tylko i wyłącznie od operatora aparatu ;) jeśli jest kiepsko ze światłem to tylko statyw gwarantuje nieporuszone zdjęcia
(mniej światła=dłuższy czas naświetlania=większe prawdopodobieństwo poruszenia zdjęcia). czasem wystarczy doświetlić lampą błyskową.

karolcia112 napisał/a:
Ale czy ten kompakt robi tak samo ładne zdjęcia jak lustrzanka, nawet ta najprostsza?

lepszy efekt da lustrzanka, z tym ze zeby ten lepszy efekt osiągnąć trzeba wiedzieć jak do niego dojść, innymi słowy przydałoby sie trochę wiedzy fotograficznej.

Odpowiedz do tematu