Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zmiana matówki w C7D
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Pon 31 Sty, 2011   

jaad75 napisał/a:
Masz bardziej ziarniste i ciemniejsze matówki EF-S i przez to różnice w jasności spowodowane wielkością są bardziej widoczne.

jaad75, czyli chodzi Ci o to, że ta sama ilość światła wpadająca przez obiektyw jest „rozkładana” na nieco większy wizjer 7D, stąd jest ciemniej „na centymetr kwadratowy” niż w 40D, gdzie mniejszy wizjer dostaje z tego samego szkła więcej „na centymetr kwadratowy”. Czy tak? Tylko czy różnica w wizjerach 40D vs 7D jest aż tak duża, żeby kolega sober zauważył istotną różnicę przy pracy ze szkłem f/2,8?

sober napisał/a:
zawsze myślałem że lustro jest półprzepuszczalne

Półprzepuszczalne lustro masz w Sony A33/A55. W lustrzance półprzepuszczalny jest tylko fragment przy czujnikach pomiaru światła i może przy AF, o ile w ogóle musi tam być jakiś półprzepuszczalny fragment, a nie „dziura” na wylot w lustrze, już nie pamiętam, pewnie do sprawdzenia gdzieś w internecie.

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 31 Sty, 2011   

komor napisał/a:
Tylko czy różnica w wizjerach 40D vs 7D jest aż tak duża, żeby kolega sober zauważył istotną różnicę przy pracy ze szkłem f/2,8?
Tak.

sober 
Początkujący

Wysłany: Wto 01 Lut, 2011   

sober napisał/a:
zawsze myślałem że lustro jest półprzepuszczalne

Półprzepuszczalne lustro masz w Sony A33/A55. W lustrzance półprzepuszczalny jest tylko fragment przy czujnikach pomiaru światła i może przy AF, o ile w ogóle musi tam być jakiś półprzepuszczalny fragment, a nie „dziura” na wylot w lustrze, już nie pamiętam, pewnie do sprawdzenia gdzieś w internecie.[/quote]

Pomiar światła jest przecież w układzie już za matówką, a więc nie ma nic wspólnego z lustrem.

Dziury na wylot w lustrze?? O czymś takim to jeszcze nie słyszałem. Nie wiem skąd wogóle wziąłeś taki pomysł... lustro w lustrzankach z AF jest półprzepuszczalne:
http://szumofobia.pl/forum/showthread.php?t=334

Co do fizycznej wielkości matówki to na pewno nie to, przyciemnienie jest dużo większe niż mogłoby wynikać z takich różnic, a poza tym wówczas do oka docierało by tyle samo światła (tylko rozłożonego na minimalnie większej powierzchni), więc nie byłoby widać tego przyciemnienia (zresztą wizjer w 7D kryje 100% obrazu, czyli subiektywne wrażenie powinno być takie, że jest jaśniej!)

komor 
Moderator

sober napisał/a:
Dziury na wylot w lustrze?? O czymś takim to jeszcze nie słyszałem. Nie wiem skąd wogóle wziąłeś taki pomysł... lustro w lustrzankach z AF jest półprzepuszczalne:

Popatrz na rysunek, który zalinkowałeś (na samej górze). Moim zdaniem lustro jest półprzepuszczalne tylko w tych miejscach, w których promień przechodzi przez nie i pada na lustro pomocnicze. Wystarczy zresztą popatrzeć na lustro w swojej lustrzance i widać na nim różne dodatkowe struktury. To właśnie te „dziury” miałem na myśli, reszta lustra nie jest półprzepuszczalna IMO.
Co do pomiaru światła to racja, jest w na górze, stąd zmiana matówki może wpływać na pomiar światła, dlatego też w menu 40D/50D jest odpowiednia opcja, przy pomocy której przekazujemy do puszki informację o matówce. Tak przy okazji, czy w 7D jest też taka opcja, skoro teoretycznie ma niewymienną matówkę? Zauważyłeś jakieś zmiany w pomiarze światła?

sober 
Początkujący

komor napisał/a:
Popatrz na rysunek, który zalinkowałeś (na samej górze). Moim zdaniem lustro jest półprzepuszczalne tylko w tych miejscach, w których promień przechodzi przez nie i pada na lustro pomocnicze. Wystarczy zresztą popatrzeć na lustro w swojej lustrzance i widać na nim różne dodatkowe struktury. To właśnie te „dziury” miałem na myśli, reszta lustra nie jest półprzepuszczalna IMO.

Ale to by było widać w takim układzie na matówce te ciemniejsze punkty. Jeśli za to te "dziurki" by były bardzo małe, to z kolei obraz padający na czujniki byłby poddany dużej dyfrakcji, a to by raczej nie pomagało w ostrzeniu...

Poza tym odkąd pamiętam była mowa, że"jasne matówki" zostały wymyślone na potrzeby lustrzanek z AF. W analogowych aparatach bez AF jako matówka wystarczała faktycznie zmatowiona szklana powierzchnia. Teraz musi być specjalny układ mikrosoczewek.... To właśnie z uwagi że mniej światła pada na matówkę.

komor napisał/a:

Co do pomiaru światła to racja, jest w na górze, stąd zmiana matówki może wpływać na pomiar światła, dlatego też w menu 40D/50D jest odpowiednia opcja, przy pomocy której przekazujemy do puszki informację o matówce. Tak przy okazji, czy w 7D jest też taka opcja, skoro teoretycznie ma niewymienną matówkę? Zauważyłeś jakieś zmiany w pomiarze światła?

Zgadza się. W 7D nie ma takiej opcji. Np na pomiarze matrycowym muszę dawać korekcję ok -1/3 - -1/2 EV. Ale to nie jest problem.

dr11 
Optyczny

Układ wizjera, tak jak np. obiektyw, jest układem optycznym. Składa się między innymi z matówki, pryzmatu i soczewek.
Co ciekawe, matówka też jest soczewką. A to za sprawą struktury fresnela, która w standardowej matówce ma za zadanie kierować jak najwięcej światła dalej w okular wizjera. Kąt akceptacji takiej matówki jest mały, co znaczy, że całe światło wejdzie w wizjer zarówno przy f/1.4 jak i f/2.8. Można to łatwo sprawdzić patrząc w obiektyw 1.4 i włączać podgląd GO dla np. 2.5. Gdy wizjer będzie wycelowany w jasne miejsce, zauważymy, że jasna plama widoczna przez obiektyw będzie się mieściła w środku domkniętej przysłony właśnie tak do ok. f/2.5-2.8. Skutkiem ubocznym takiego jasnego wizjera jest pozorne zwiększenie GO w obrazie widocznym na matówce podczas używania jasnych szkieł.
Matówka precyzyjna ma słabszą soczewkę fresnela lub jest jej pozbawiona w ogóle. O ile światło z jasnych obiektywów jest na tyle silne, żeby układ wizjera miał akceptowalną jasność, to ciemniejsze szkła znacząco obniżają wydajność transportową światła w części z matówką. Konstrukcja wizjera albo jest "skrojona na styk" (7D) albo "budowana z zapasem" (dla aparatów firmowo przewidzianą możliwością wymiany matówki). Myślę, że właśnie dlatego precyzyjna matówka może znacznie bardziej wpływać na jasność wizjera w tym pierwszym, niż w tym drugim przypadku.

sober 
Początkujący

dr11, czyli sugerujesz że nieco inna geometria układu wizjera nie pasuje do układu tych mikrosoczewek na matówce wyciętej z matówki pełnoklatkowej... to by mogło mieć sens...

Ciekaw jestem czy w matówce robionej przez KatzEye nie byłoby tego efektu. Tamte są niby robione customowo od zera, a nie przez docięcie...

dr11 
Optyczny

No być może w pełnoklatkowym układzie wizjera promienie opuszczające matówkę mogą być bardziej rozbieżne a i tak zostaną w całości zebrane przez okular. Natomiast przycięcie matówki i wsadzenie jej do wizjera APS-C może spowodować, że jednak jej skupianie jest niewystarczające żeby przenieść całe światło dalej.
Ale to tylko moje gdybanie, tak na logikę :P

Odpowiedz do tematu