Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
marek_bog, no to nie chcesz szerokiego kąta? Wszystko zależy... tak.. jakie chcesz robić zdjęcia
A nie ma jakiegoś Nikkorka około 17-55mm z f/2.8? Chyba jest i to całkiem niezły
[ Dodano: Czw 03 Lut, 2011 10:17 ]
Aj masakra. Właśnie popatrzyłem, że ten Nikkor jest o 1,5kzł droższy od odpowiednika systemowego w Canonie. No to chyba rzeczywiście pozostaje szukanie wśród kundelków.
Szeroki kat zostaje - czyli na dzien dzisiejszy albo Sigma 10-20/4-5.6 albo Sigma 10-20/3.5. Te 3 stalki, to byl chwilowy pomysl na zastapienie Sigmy 17-50/2.8, chociaz nie do konca mi sie ten pomysl podoba - trace wszystkie posrednie ogniskowe, trace HSM i stabilizacje, w razie potrzeby musze zmieniac obiektywy (czas i mozliwosc zabrudzenia szkla i ew. matrycy). Zyskuje na jasnosci i na cenie.
Jest Nikkor 17-55/2.8, ale kosztuje ok 4.6kPLN a to juz jest przesada.
marek_bog, nie nie, nie musisz się bać stałek Ale wtedy już trzeba bardziej zaplanować co się chce focić. Zoom 17-50 jest uniwersalniejszy i ma wygodny zakres ogniskowych.
Jeśli robiąc zdjęcia masz czas na pomyślunek a następnie zmianę szkła to brałbym stałki.
Pośrednie ogniskowe które tracisz to w tym przypadku krok w przód/krok w tył, więc żadna strata.
O uzywkach nie myslalem, poniewaz zrazilem sie do uzywanych rzeczy. Wiem, ze to bardzo subiektywne podejscie do tematu, ale jednak zdecydowanie wole nowe.
Chetnie doloze, ale aparat to nie jedyna dziedzina zycia, na ktora musze wylozyc grosiwo
Poza tym nie jestem przekonany, czy w moim przypadku takie dokladanie ma jakis konkretny sens, bo nie zamierzam, ani przez moment nie zamierzalem zajmowac sie tym profesjonalnie! Mozna powiedziec, ze jestem zaawansowanym amarotem, ktory w dodatku to lubi i lubi eksperymentowac
Chodzi mi o zakup porzadnego sprzetu, ktory jednak nie bedzie sprzetem profesjonalnym, bo to by byla strata pieniedzy. Jak kiedys dojde to wniosku, ze "amatorka" mi nie wystarcza, to wtedy doloze i kupie cos lepszego, ale na razie jestem przekonany o tym, ze to sie mija z celem, bo porzadna amatorka - jaka wydaje mi sie, ze jest Sigma 17-50/2.8 oraz Sigma 10-20/4-5.6 (lub zamiennie za ostatni Sigma 10-20/3.5) to jest jak dla mnie akurat w sam raz.
Chcesz zakupic porzadny sprzet ... ,no to musze cie zmartwic bo dobry sprzet tez sporo kosztuje,kupujac lustrzanke trzeba sie liczyc ze na tym nie koniec w dodatku jesli sie to lubi ?;)
Oczywiscie nie kazdy moze sobie pozwolic na towar z najwyzszej polki,dlatego mamy tansze zamienniki .
To, ze sporo kosztuje, to ja niestety wiem. Na chwile obecna wychodzi mi ok. 11kPLN za calosc (Nikon D90, Sigma 10-20/4-5,6, Sigma 17-50/2.8, Nikkor 50/1,8, Tamron 70-200/2.8, lampa Nikon SB-900, porzadny filtr polaryzacyjny 77mm).
Wydaje mi sie, ze za takie pieniadze mozna juz oczekiwac, ze sprzet bedzie porzadnym sprzetem z polki amatorskiej. Tak mi sie wydaje ....
[ Dodano: Sro 09 Lut, 2011 08:31 ]
OK, staleno na pewnym kompromisie. Wczoraj kupilem Sigme 10-20/3,5 oraz Sigme 17-50/2.8, wczesniej Nikkora 50/1.8
Na razie juz dosc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10