Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D80...
Autor Wiadomość
krakus 
Nowy

Wysłany: Wto 25 Mar, 2008   Nikon D80...

Witam, jestem poczatkujacym adeptem fotografii. Do tej pory uzywalem roznych kompaktow, teraz chcialbym wejsc na poziom wyzej.

Fotografuje rozne rzeczy.. Miasto, ludzi, sytuacje, krajobrazy itp. Zawsze traktowalem fotografie bardziej z zacieciem artystycznym niz takie zwykle pstrykanie fotek.

Moj wybor padl na Nikona D80, choc zastanawialem sie jeszcze nad Canonem Eos 400d i 450d.
W Nikonie spodobala mi sie ergonomia, to jak lezy w rece, wykonanie i tryby edycji zdjecia juz w aparacie - glownie kadrowanie, mysle ze po uzywaniu kompakta, w ktorym dosc czesto korzystalem z tej opcji, jej brak w nowym aparacie bylby dla mnie widoczny, a Nikon w odroznieniu od konkurencji ja posiada.
W ogole staram sie jak najmniej korzystac z programow typu Photoshop, wychodze z zalozenia, sztuka fotografii to wlasnie umiejetnosc zrobienia dobrego ujecia, kompozycji zdjecia, dobrania parametrow do sytuacji. Obrabiajac pozniej zdjecie w komputrerze zaczynamy wchodzic w role grafika.
Ktos spyta, co za roznica czy zmodyfikujesz zdjecie w komputerze czy w body aparatu... No wlasnie, ale to caly czas bedzie zdjecie zrobione aparatem, a nie przepuszczone przez Photoshopa.

Na poczatek planuje zakup tego Nikona z kitem 18-55, ktory posiada stabilizacje obrazu. Pozniej na pewno cos wiecej, ale narazie budzet nie pozwala na inne szklo.

Chcialbym sie upewnic czy dokonalem dobrego wyboru, troche zastanowily mnie te porownawcze zdjecia z D 80 i C400d...

http://www.dpreview.com/r...nd80/page22.asp

Widac, ze Canon na niektorych samplach ma bardziej naturalne kolory. Ale sa to warunki studyjne, obiekty rowniez dosc szczegolne tak wiec kieruje pytanie do uzytkownikow tego aparatu jak odbieracie kolorystyke zdjec wykonanych tym Nikonem w normalnych warunkach ?
Caly system przetwarzania koloru zostal do D80 przeniesiony z modelu wyzej, nie pamietam ktorego juz, tak wiec bylo to dla mnie male zaskoczenie kiedy zobaczylem te przykladowe fotki.. Ale jak mowie, moze w naturalnych warunkach takiej roznicy nie ma.

pozdrawiam serdecznie i dziekuje za odpowiedzi!

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Wto 25 Mar, 2008   

dokonałeś dobrego wyboru :) <- cóż by więcej napisać? Kolorystyka to kwestia gustu i efekt wywołania RAWa ;)

Po za tym teścik masz na optycznych

komor 
Moderator

Jakiego wywołania RAW-a, jak Krakus nie chce dotykać komputera... :)
Moim zdaniem to jest błąd, bo pewna obróbka w komputerze („wywołanie” RAW-a w szczególności) jest po prostu odpowiednikiem tego, co się kiedyś robiło w ciemni z filmem i papierem foto. Jeśli traktujesz sprawę tak purystycznie to kadrowanie w aparacie, zmiana nasycenia czy inne takie - to jest dokładnie taka sama obróbka jak w komputerze, czyli powinieneś sobie tego zabronić :)

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

po za tym musisz dbać w takim razie, jak rawa wywoływac nie chcesz czy też korekt do balansu bieli używać - musisz za każdym razem ustawiać balans bieli 'na białą kartkę' ;)

desmo 
Nowy

Wysłany: Wto 25 Mar, 2008   Nikon d80...cdn

Witam serdecznie,
Podpinam się pod temat Kolegi i poproszę kolegów o radę.
Na poczatek powiem tylko, że jestem kompletnym nowicjuszem w temacie lustrzanek.

Jestem praktycznie o krok od zakupu D80 z następującymi szkłami:
-Tamron 17-50,
-Sigma 10-20,

i.......no właśnie cały czas mam spore rozterki czy kupić Nikkora 70-300 VR czy może Sigmę 50-150 itd....itp....

Generalnie interesują mnie plenery, ale warto mieć pod ręką jakieś średniej klasy tele, więc prosze o ewentualne wsparcie.

Dodatkwo nadmienię, że interesuje mnie astrofoto i nie wiem zbytnio jak ugryźć ten temat.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie.

Arek 
Redaktor

Astrofoto i D80 zdecydowanie nie idą ze sobą w parze. Jeśli chcesz astrofoto to Canon lub Nikon D300 lub D3.

desmo 
Nowy

Arek napisał/a:
Astrofoto i D80 zdecydowanie nie idą ze sobą w parze. Jeśli chcesz astrofoto to Canon lub Nikon D300 lub D3.

Ale mam rozumieć, że to kompletnie "nie zadziała"???
Nie jestem i pewnie nigdy nie będę profesjonalnym fotogafem a w przypadku astrofoto myślę raczej o robieniu fajnych zdjęć Księżyca co w astrofoto jest podstawówką :razz: .

D300 to już spory wydatek a ja mam budżet na poziomie 4 500 PLN (dodam, że cały sprzęt kompletuję w USA i dlatego zmieszczę sie w takim budżecie).

Arek 
Redaktor

Zadziała, ale znacznie lepsze efekty osiągniesz Canonem.

desmo 
Nowy

A którym modelem Canona??? Sprawa rozbija sie oczywiście o budżet :oops: bo D3 to już astrobudżet!!!

Arek 
Redaktor

Każdym Canonem tak naprawdę osiągniesz lepsze efekty niż Nikonem D80. Obecnie warto zainteresować się 30D lub 40D. Ale nawet 350D, który jest do kupienia za 1600 zł, nada się spokojnie. Oczywiście do dziennych fotek wymagania są inne.

desmo 
Nowy

Wysłany: Sro 26 Mar, 2008   

Dziękuję za info.

Niestety niema uniwersalnych sprzętów a jednak więcej fotke będę wykonywał w plenerach, więc pozostaję przy "starym" D80.

Jeżeli chodzi o 70-300VR to czy jest inna lepsza alternatywa w podobnych przedziałach cenowych???

Odpowiedz do tematu