Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witajcie, otóż w planie mam zmienić Sony A200 na coś innego. Chciałbym coś bardziej zaawansowanego, jednak oczywiście podstawowa sprawa to fundusze. Miałbym na nowy aparat maksymalnie 1800zł . Nie musi być nowy. Głównie robię portrety i zdjęcia w plenerze. I tu pytanie czy opłaca się inwestować w wyższy model alfy czy inny system? Proszę o propozycje.
za 1800zl nie dostaniesz niczego super, co najwyzej bardzo podstawowe body z kitowym obiektywem. moze lepiej pomyslec o jakims fajnym obiektywie? roznice w jakosci zdjec duzo latwiej zauwazyc zmieniajac szklo niz korpus
Myślałem np. o Nikonie D80, czytałem, że mimo iż to starawa konstrukcja to nadal jest w czołówce.
Tak jak napisała moronica, lepiej zainwestuj w lepsze szkło, bedzie to z większym pożytkiem niz kupno trochę już leciwego Nikona i w dodatku z taką samą matrycą CCD jak w A200. Podejrzewam że jeszcze nie "wycisnąłeś" wszystkich soków ze ze swojej lustrzanki.
Witajcie, otóż w planie mam zmienić Sony A200 na coś innego. Chciałbym coś bardziej zaawansowanego, jednak oczywiście podstawowa sprawa to fundusze. Miałbym na nowy aparat maksymalnie 1800zł . Nie musi być nowy. Głównie robię portrety i zdjęcia w plenerze. I tu pytanie czy opłacasię inwestować w wyższy model alfy czy inny system? Proszę o propozycje.
Wracając jeszcze do tematu, jak lubisz portrety to może pomyśl o nowych budżetowych i niedrogich stałkach Sony, 35/1,8 i portretówce 85/2,8. Ręczę że efekty w lepszej jakości zdjęć od razu zauwazysz . Sama zmiana systemu nie wiele ci pomoże w zrobieniu lepszych zdjęć, tym bardziej że za ok. 1800zł nic sensowniejszego nie kupisz.
Myślałem np. o Nikonie D80, czytałem, że mimo iż to starawa konstrukcja to nadal jest w czołówce.
Zamienił stryjek siekierkę na kijek...
Niestety, obecnie D80 nie ma nic wspólnego z jakąkolwiek czołówką. Co nie znaczy też, że nie da się nim ciągle zrobić świetnych zdjęć, niemniej taka zmiana IMHO nie ma zbytnio sensu.
Jak już jesteśmy przy używkach, to może A700? Tylko nie wiem po ile toto chodzi obecnie, ale pewnie niewiele więcej niż podana kwota. To oczywiście jeśli masz większe parcie na zmianę korpusu, bo można by się bardziej skupić na nowej optyce do A200.
Cytat:
cóż, w alfie mam 55-200/4 , 18-70/4,5 i 50/1.6
Na pewno istnieją takie szkła?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 06 Lut, 2011
popej napisał/a:
cóż, w alfie mam 55-200/4 , 18-70/4,5 i 50/1.6
w takiej sytuacji "po sony A200" ja bym kupił jakieś obiektywy albo jeden obiektyw, z tego co masz to chyba tylko 50/1.7 (chyba to szkło miałes na myśli) się do czegoś nadaję, 18-70 jest tak beznadziejnym obiektywem, że nawet na popielniczkę się nie nadaje, mogę domyślać się, ze z tych ogniskowych najczęściej korzystasz i dlatego jesteś rozczarowany.
Wiem, że koledzy doradzają Ci stałki (bo niby do portretu), ja ci polecam zuma 16-80/3.5-4.5 a do portretu to chyba lepiej sigma 85/1.4 bo cena zeissa 85/1.4 może załamać....opcje ekonomiczną już podali ci koledzy (S85/2.8)
Według mnie bez sensu, zamieniać używany i sprawny sprzęt(przynajmniej kupiony przez nas) na inny używany z nie do końca pewnego żródła . Zmiana aparatu dla samej zmiany? Po co. Kup popej lepiej jakieś książki o technice fotografowania, jakieś nowe szkiełka i "wyciskaj" swoją A200 do granic możliwości, a zaręczam że mozna z niej wiele fajnych rzeczy zrobić . Ja mam do tej pory "leciwą" A100 i nawet do głowy mi nie przyszła myśl o jej sprzedaży. Po podpięciu dobrych szkieł naprawdę "robi" świetne fotki.
Do systemu A jest sporo dobrych szkieł jak np. CZ 16-80/3,5-4,5, SAL 16-105/3,5-5,6 itd.
Nawet wymiana kita 18-70/3,5-5,6 na nowego SAM 18-55/3,5-5,6 da zauważalny skok w jakości(mozna kupić w granicach 150-250 na aledrogo ).
czyli chcesz zamienić entry level z nieistniejącymi obiektywami na d80... no nieźle. Tyle, że:
na matrycy tracisz. Niby ta sama, ale jednak od czasu wypuszczenia d80 do wypuszczenia a200 to ona zaczęła się w Sony jakoś lepiej zachowywac...
za to zyskujesz oczywiście 2-gie kółko, podgląd GO, podnoszenie lustra, pewno lepszy AF itede...
No i przepustkę w świat obiektywów Nikona. Tyle, ze korzystając z tej przepustki z budżetem rzędu 1800 PLN to się nie nakorzystasz więcej niz w Sony. Nota bene mając większy budżet to i w Sony też się nieźle najesz
daj sobie chłopie spokój. Jak chcesz zmieniac korpus to czemu zmieniac stary EL na muzeum o oczko wyżej sytuowane?
czy myślisz zmiana 7 letniego Citroena C4 na 12 letnie Volvo s40 to jest transakcja życia?
zentaurus napisał/a:
Ja mam do tej pory "leciwą" A100
Tyle, ze jest pewna róznica między a100 i a200, taka która powoduje że mimo wszystko a200 bym w tamten czas nie kupował
Myślę że RB dobrze prawi . To tak jak z nauką jazdy samochodem, często się wydaje niektórym że zakupienie lepszego samochodu spowoduje że będziemy mistrzem kerownicy .
Dodam także popej że zaletą Twojej A200 są w miarę duże szumy na wysokim ISO co może zmusić Ciebie do większego wysiłku w robieniu zdjęć z udziałem światła a także używania statywu .
nie no jasne że lepiej mieć dobre szkła..
napisałem to bo kolega nadmienił chęć wymiany soniacza.
można do sonego kupić jego nowy wynalazek 85mm ok 800zł
i np minoltę 50mm 1.7 500zł?
zostaje jeszcze na cosik inszego ;d
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10