Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dobrze, uściślam - przełącznik SuperSteadyShot był zawsze w pozycji "on". Czy tak już lepiej?
Nie lepiej, bo nie czytasz ze zrozumieniem tego co napisałem
Podałem jako przykład korpusy Pentaksa, gdzie niezależnie od położenia przełącznika korpus może zdezaktywować stabilizację - czy W Sony występuje coś podobnego?
MC, ale zdajesz sobie sprawę z faktu, że flesze systemowe, to nie jedyne z którymi używa się aparatu, a HSS, to nie jest remedium na wszelkie bolączki związane z synchronizacją. Poza tym to, czy HSS włączy Ci się przy 1/200s, czy 1/250s też robi czasem sporą różnicę. Dlatego napisałem "są sytuacje"...
jaad75, ja to wszystko rozumiem i argument o czasie synchronizacji przyjmuję.
Bardziej mi chodziło o wypisywane w niektórych miejscach głupoty o konieczności wyłączenia stabilizacji gdy aparat jest na statywie w każdej sytuacji.
A moje pytania są bardziej podyktowane ciekawością, bo nie zwracałem wtedy na to uwagi.
lotofag, Ostatnie trzy słowa wyglądają jak powtórzenie takie masło maślane , ale tak naprawde chodziło o podkreślenie faktu (tym powtórzeniem) że ponieważ puszki wymienia się częściej (powiedzmy co 3 lata) niż obiektywy to możesz mieć wieczystą gwarancję, na stabilizację do wszystkich obiektywów w tym stałek mających po kilkanaście lat i wiecej i w dodatku z każdym nowym body stabilizacja jest w nowocześniejszej wersji. Jak kupisz stałke Nikona do D80 to albo nie masz w ogóle stabilizacji albo masz ja z gwarancją na 1 rok, no i raczej ci jej nikt w tym obiektywie nie będzie unowocześniał/upgradował na wersje generacji 2giej 3 ciej itd co kilka lat. To jest zaleta (którą oczywiście możesz wyłączyć)
Tak czy inaczej Twój post w najlepszym razie można uznać za czepianie sie słówek i to słówek które w żadnym razie nie wypaczają sensu mojej wypowiedzi. Mówimy o skuteczności stabiizacji sony ze stałkami vs stałki z D80 bez żadnej stabilizacji, przy tym budżecie.
W Pentaxsie możesz sobie ja wyłączyć jak chcesz i to nie tylko na statywie, co jest powszechnie zalecane, generalnie słabiej działa niż w soniakach i sporo słabiej niż olympusach, może dlatego nie widzisz różnicy? Pentax mnie nie interesuje, Nikon i Sony tak.
Odniosłam wrażenie że fakt wspomnienia faktu stabilizacji w A200 po prostu ci nie pasuje i tyle.
Do szanownego założyciela wątku. Jeżeli wszystkie zdjecia portretowe wykonujesz ze statywu kwestie stabilizacji ze stałkami możesz za niejasną ale jednak sugestią lotofaga pominąć.
Bardziej mi chodziło o wypisywane w niektórych miejscach głupoty o konieczności wyłączenia stabilizacji gdy aparat jest na statywie w każdej sytuacji.
A moje pytania są bardziej podyktowane ciekawością, bo nie zwracałem wtedy na to uwagi.
Te "głupoty" zaleca producent i dodatkowo implementuje stosowne zabezpieczenia w korpusach (jak rozumiem potwierdziłeś, że Sony też)
agat1, nie próbuj mi dogryźć bo mnie to generalnie nie rusza. Dla mnie lustrzanka to narzędzie do uskuteczniania hobby a nie ołtarzyk, a stabilizacja nie jest moim fetyszem, z gwarancją czy bez. Z będących u mnie w tej chwili Pentaksów żaden nie jest mój, nie dostanę też białej gorączki z tego powodu że Twoim zdaniem stabilizacja w P jest do dupy. Jutro może sprawię sobie Sony i sam porównam co i gdzie działa skuteczniej
Producent podaje także, iż aparatu nie można używać gdy temperatura otoczenia jest niższa niż 0 stopni Celsjusza. Jak rozumiem - stosujesz się do tego
O ile się nie mylę to przynajmniej przy jednym z posiadanych korpusów podaje mi sporo niższą temperaturę Skoro nie widzisz negatywnych skutków to wypada się tylko cieszyć, to takie bardziej zabezpieczenie się producenta, który nie przewiduje używania sprzętu w danych warunkach i nie chce odpowiadać za efekt takich poczynań. Wracając do stabilizacji to w sumie ja w przypadku posadzenia korpusu na statywie i użycia MLU czy wyzwalania z pilota z opóźnieniem nie mam wyboru jak już pisałem - chyba sobie rzeczywiście zamienię na Sony
Tak BTW, jeśli Ci pucha jednak (tfu tfu) padnie przy minus iluś tam stopniach Celsjusza, to przyznasz się do tego w serwisie?
Nie musisz mi tłumaczyć, że producent może zalecać różne rzeczy i niektóre można zignorować bez żadnych konsekwencji, ale inne mogą mieć swoje głębsze uzasadnienie.
MC napisał/a:
A co do stabilizacji. Mi jej brakuje. Nie twierdzę, że jest to najważniejsza cecha, ale bardzo przydatna.
Za jaadem, nikt nie twierdził że jest inaczej. Co najwyżej ktoś się strasznie tym podniecał.
A co do stabilizacji. Mi jej brakuje. Nie twierdzę, że jest to najważniejsza cecha, ale bardzo przydatna.
Ale chyba nikt tu tego nie negował...
Mam wrażenie, ze lotofag jednak negował sens stabilizacji w body, bo chyba nie posądzasz go ze zszedł do poziomu wyśmiewania sie z powtórzonych słówek, zbyt małostkowe, chodziło mu raczej o zanegowanie roli i przydatności stabilizacji... ton nastepnych postów (typu "ale i tak ją sie wyłącza...) w temacie to potwierdził
Co do statywu, słyszałam, że sony nie wyłącza z automatu stabilizacji w aparatach serii A200/A300, generalnie testy na necie swego czasu sugerowały, ze na na monopodach i mało stabilnych statywach (tym bardziej w czasie wiatru) stabilizacja działa pozytywnie, w warunkach całkowitej stabilności, mocny statyw ze złożoną kolumną i pod obciążeniem stabilizacja szkodziła ostrości zdjęć.
Jeżeli ktoś robi w zdecydowanie przeważającej części zdjecia ze statywu, faktycznie stabilizacja ma drugorzędne byc może marginalne znaczenie.
Mam wrażenie, ze lotofag jednak negował sens stabilizacji w body, bo chyba nie posądzasz go ze zszedł do poziomu wyśmiewania sie z powtórzonych słówek, zbyt małostkowe, chodziło mu raczej o zanegowanie roli i przydatności stabilizacji... ton nastepnych postów (typu "ale i tak ją sie wyłącza...) w temacie to potwierdził
To zamiast mieć wrażenie poczytaj sobie całą dyskusję jeszcze raz, poczynając od swojego postu Nie czepiam się słówek tylko pustych zachwytów, jakby to była nieodzowna w fotografii rzecz i bez niej ani rusz. A żę napisane to było dość chaotycznie to pogłębiło tylko taki odbiór. BTW, gdzie użyłem sformułowania "ale i tak się ją wyłącza"?
Z mojej strony EOT, szkoda czasu na tego typu dyskusje. Już pisałem, że takie dogryzanie nic nie da, ale widzę że lubisz mieć ostatnie słowo...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10