Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Czw 10 Lut, 2011
Canon 85/f1.8 a 70-200 f2.8 Is
Autor Wiadomość
Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Pon 07 Lut, 2011   Canon 85/f1.8 a 70-200 f2.8 Is

Tak po trochu przymierzam sie do kupna 85/f1.8 i do konca nie wiem czy kupic, czy nie. Czy dostane cos lepszego ztego szkla niz z EF70-200 2.8? Oczywiscie oprocz swiatla 1.8. Zreszta przy tej ogniskowej 1.8 to bardzo malo i paierowa GO moze byc wiekszym problemem niz zaleta. Za 85 przemawia waga i porecznosc, ale nie wiem czy z 1500PLN to sie oplaca :mrgreen:

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 07 Lut, 2011   

A jesteś zadowolony z ostrości portretów na f/2.8 i jakości bokeh ze swojego 70-200? Bo z 85/1,8 przy f/2,8 na pewno uzyskasz wystarczającą głębię, dobrą ostrość, pewnie lepszy bokeh, choć to degustibus.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Usjwo napisał/a:
Czy dostane cos lepszego ztego szkla niz z EF70-200 2.8? Oczywiscie oprocz swiatla 1.8.
Oprócz lepszego światła dostajesz mniejszą minimalną odległość ostrzenia, wynoszącą 0,85 metra, choć według mnie mogłaby być jeszcze mniejsza.

Usjwo napisał/a:
Tak po trochu przymierzam sie do kupna 85/f1.8 i do konca nie wiem czy kupic, czy nie.
Z tego co wiem posiadasz już 50/1.4 dlatego uważam, że na matrycy APS-C możesz sobie 85-ke już podarować.

Usjwo napisał/a:
Zreszta przy tej ogniskowej 1.8 to bardzo malo i paierowa GO moze byc wiekszym problemem niz zaleta.
I tak i nie.
Z bliższej odległości masz papier, ale z nieco dalszej może się okazać, że w GO masz całą postać, a rozmycie tła zdecydowanie lepsze niż z 70-200/2.8 @85mm. Zaletę oczywiście trudniej wykorzystać w zdjęciach ulicznych, które często wykonujesz. Tu bardziej uniwersalny wydaje się zoom, nawet kosztem światła. :smile:

Dodatkowo, analizując zakup, watro mieć świadomość, że 85-kę dobrze jest domknąć minimalnie - choćby do f/2.2 *)

*) - ostry do pełnej dziury to pojęcie względne. :wink:

Dyzmard 
Entuzjasta

Usjwo, to szklo ma chyba najlepszy wskaznik w canonie cena/ jakosc.
Na ulice lepszy niz 70 -200 2.8 - bo nic nie wazy (nie bedzisz się zastanawiał czy wrzucać do torby czy nie) pod warunkiem że najczesciej wykorzystujesz ogniskowe z zakresu 70 - 100.
Jezeli potrzebujesz dluszych ogniskowych to mozesz rozważyć 135 2.0 (legenda) tylko na cropie to juz trochę dużo. Plytka GO to zaleta a nie wada :)

Usjwo 
Optyczny

Co do ulicy, to ostatnio wystarcza mi 17-55. W zasadzie 70-200 lezy i czeka na specjalne okazje (a szkoda bo bardzo lubie to co z niego wychodzi).

Dyzmarad napisał/a:
Plytka GO to zaleta a nie wada

Teoretycznie to wiem, ale ostatnio nie bawia mnie portrety gdzie rzesa jest ostro, ale oko juz nie :mrgreen:

Jak na razie to jestem zdecydowany na tak, bo za te 1500zl i tak nic lepszego/ciekawszego nie kupie, a lzej czlowiekowi bedzie (no i zdjecia lepsze)

Dyzmard 
Entuzjasta

Usjwo napisał/a:
Dyzmarad napisał/a:
Plytka GO to zaleta a nie wada

Teoretycznie to wiem, ale ostatnio nie bawia mnie portrety gdzie rzesa jest ostro, ale oko juz nie :mrgreen:

to celuj w oko :lol: bez urazy.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Usjwoa nie myślałeś o UWA ??? coś pokroju canona, tamrona, sigmy 10-20-22-24 :wink:

Usjwo 
Optyczny

Jakos te szerokie ogniskowe mi nie bardzo podchodza, na 17mm (17-55) juz sie wszytsko gnie jak trawa na wietrze, chociaz pewnie UWA sa specjalnie projektowane aby walczyc z dystorsja.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Usjwo napisał/a:
Jakos te szerokie ogniskowe mi nie bardzo podchodza, na 17mm (17-55) juz sie wszytsko gnie jak trawa na wietrze, chociaz pewnie UWA sa specjalnie projektowane aby walczyc z dystorsja.

Usjwo warto zainwestować i spojrzeć w tym kierunku :grin:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Usjwo napisał/a:
a lzej czlowiekowi bedzie (no i zdjecia lepsze)
Pod jakim względem będą lepsze? Czego się spodziewasz?

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

A ja z rozmysłem kupiłem 70-200/2.8 właśnie po to, żeby nie kupować 85/1.8. Do moich zastosowań to światło, bokeh i ostrość są w pełni satysfakcjonujące. Całości dopełnia znakomity AF. Jakbym jeszcze miał IS, to już w ogóle...

Tworas 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 08 Lut, 2011   

jasne stałki 85mm inaczej widza świat niż 70-200 2.8 :wink: moim zdaniem warto mieć oba obiektywy bo uzupełniają się one wzajemnie. Jak cię stałka 1.8 zauroczy to będziesz myślał o Lf1.2 :razz: może nawet sprzedasz 70-200 :razz: ( ale lepiej nie;) )
Ja w nikonie mam 85mm1.8 i jestem z niej baaardzo zadowolony. Bardzo ciągnie mnie do jaśniejszej wersji, która generuję jeszcze lepsze, bardziej plastyczne i wręcz magiczne obrazki. również ciągnie mnie do 70-200 do jego szybkości ostrości uniwersalności i "200mm" ale na pewno nie dla tego by zastąpić stałkę bo jej/ich nie da się zastąpić :) jak w końcu uda się odłożyć trochę grosza to naprawdę nie wiem czy wymnienie stałkę na jaśniejszą czy dokupię zooma ....a może pełną klatkę :razz: :razz: :razz: bardzo trudny wybór...
i właśnie co do FF to tam najlepiej widać co potrafią jasne stałki 85mm...po prostu czarują!!! :)
podsumowując - ja od siebie szczerze polecam stałki 85mm1.8 :) a skoro już masz 70-200 2.8 to tym bardziej!
i na koniec kilka zdjęć z 85mm na DX . może coś pomogą...

1. f2.8 odległość 1,3 metra.

2. f 2.8 odległość 4m.

3. f2 odległość 2 metry

4. f2 odległość 8m

5. f2 odległość 9,5m

6. f2 odległość nie wiem...15-20 metrów

7. f1.8 odległość 85cm

8. f1.8 odległość 5,5 metra

Paweł_G 
Maniak

Wysłany: Sro 09 Lut, 2011   

85/1,8 którą mam to zdecydowanie moje ulubione szkło. Za pieniądze które kosztuje po prostu warto je mieć czy pod apsc czy ff. To jedno z najlepszych szkieł w kategorii cena/jakość. Pewnie gdyby 85L kosztowała mniej to wiele osób by ją miało ale przy jej obecnych cenach 85/1,8 tym bardziej jest warte grzechu.

adziohiciek 
Bywalec

podpisuję się pod tym co zostało do tej pory powiedziane ;) i polecam 85 1.8 Canona - rzeczywiście mogła by ostrzyć z bliższej odległości, ale od tego mam 100mm Macro.

Tu sampelek pod APS-C:

http://www.digart.pl/zoom/6092589/Dominika.html

A tu z FF:

http://www.digart.pl/zoom/6102772/C.html

są Exify

Uwielbiam mleczny bokeh, który generuje ta stałka ;)

Co do ceny to jest sporo używek - w granicach 1100-1200zł. Nie bać się używanego sprzętu! ;) ludzie na prawdę w większości o niego dbają.

dr11 
Optyczny

adziohiciek napisał/a:
rzeczywiście mogła by ostrzyć z bliższej odległości, ale od tego mam 100mm Macro
Zawsze można pomóc sobie pierścieniem pośrednim. Jeśli chce się sporadycznie przekraczać w dół MFD to będzie to tańsze rozwiązanie.

Odpowiedz do tematu