Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
60 D vs D 7000 (lub D90)
Autor Wiadomość
El Pagus 
Nowy

Wysłany: Nie 06 Lut, 2011   60 D vs D 7000 (lub D90)

Witam wszystkich.
No cóż mam dylemat co kupić. Ostatnio dość popularny :] Bo z jednej strony eos 60d a z drugiej Nikon d 7000.

Przeczytałem chyba wszystkie możliwe teksty i mniej więcej wiem jakie są plusy i minusy każdego z nich :]
Ale mam tutaj pytania które bardziej dotyczą różnic systemowych mięczy C a N niż samych lustrzanek.

Na wstępie też powiem że interesuje mnie fotografia portretowa, krajobrazu i hmmz. Nazwijmy to kreatywna/komercyjna. Czyli zdjęcia reklamowe itp.

1. Bardzo interesuje mnie strobing i o to chciałem się spytać. Wiem, że Nikon posiada swój system CLS, który jest chwalony przez wielu fotografów. Ale jak to wygląda u Canona? Eos 60 d ma teraz funkcję sterowania innymi lampami ale podobno nie jest to tak dobre i intuicyjne jak u Nikona. Czy ktoś mógłby przybliżyć plusy i minusy obu systemów? Ogólnie chodzi mi o to. Czy system Canona pozwala na uzyskanie podobnych rezultatów jak system Nikona? (Nawet jeżeli jest to bardziej skomlikowane).

2. Kwestia obiektywów.
Spotkałem się kilka razy z opinią że Canon ma dużo większy wybór obiektywów. Ogólnie można to skrócić w ten sposób. Canon ma obiektywy podstawowe/bardziej zaawansowane (tańsze eLki) i profesjonalne (droższe eLki). Natomiast Nikon ma mniejszy wybór i brakuje mu tych obiektywów średniej klasy (np. 70-200 z f4 itp). Myślę tutaj o obiektywach do 200-300 mm.

3. Dynamika obrazu.
Chodzi mi tutaj o Canona 60D który ma (podobno) gorszą dynamikę obrazu od Nikona. Jak wspomniałem interesuje mnie fotografia portretowa i reklamowa (kreatywna czy jak to zwał) z dużą dozą Photoshopa :] Czy rzeczywiście mniejsza dynamika obrazu ma tak bardzo duże znaczenie w tym wypadku? Fotografie chciałbym drukować niż podziwiać na monitorze a z tego co wiem wydruki i tak mają dużo mniejszą dynamikę.

4. Live View w 60 D
Czy ktoś ma doświadczenia z AF (detekcja kontrastu) w tym modelu? W recenzjach/opiniach spotkałem się z bardzo różnymi opiniami. Że łapie focus w 1-2 sekundy lub wręcz w 5-6 sekund. Nie jest to jakoś bardzo ważne w perspektywie wyboru lustrzanki ale chciałbym wiedzieć jak to wygląda :]

Dzięki za pomoc :]

Reklama

kistian 
Rozmowny
Canonier :D

Wysłany: Nie 06 Lut, 2011   

odpowiem Ci na 4 podpunkt. Faktycznie w Live View ostrość łapie po około 2-4 sek. Ale szczerze odkąd mam go użyłem ( tak żeby na poważnie zdjęcie zrobić a nie w celu sprawdzenia jak co działa) jeden raz. I wyszło całkiem przyjemnie :D

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 07 Lut, 2011   

El Pagus napisał/a:
Eos 60 d ma teraz funkcję sterowania innymi lampami ale podobno nie jest to tak dobre i intuicyjne jak u Nikona.

Nie wiem jak to dobre i intuicyjne jest w Nikonie, ale jeśli sterowanie przy pomocy 60D odbywa się tak samo jak przy pomocy 40D/50D z założonym masterem 580EX II, to jest to bardzo wygodne i intuicyjne. Można z poziomu puszki ustawiać manualnie moc poszczególnych grup lamp i jedyną upierdliwością jest parę kroków, które trzeba wykonać w menu, żeby tę moc zmodyfikować, bo niestety po wyjściu z menu nie ma możliwości powrotu od razu do regulacji mocy, trzeba się przedrzeć przez bodaj dwa poziomy podmenu.

El Pagus napisał/a:
Natomiast Nikon ma mniejszy wybór i brakuje mu tych obiektywów średniej klasy (np. 70-200 z f4 itp).

Rzeczywiście tak jest, ale się to powoli zmienia, choć nowe modele Nikona średniej klasy niestety ceny mają mało „średnie” :) ale to samo jest z nowymi modelami Canona. Natomiast Nikon ma więcej niezbyt drogich obiektywów dla amatora, więc tak naprawdę w kontekście błyskania i pracy w studio to nie ma jakiejś dramatycznej, generalnej różnicy i pozostaje kwestia dostępności i ceny konkretnych ogniskowych, którymi jesteś zainterowany.

El Pagus napisał/a:
Czy rzeczywiście mniejsza dynamika obrazu ma tak bardzo duże znaczenie w tym wypadku?

W studio chyba nie zawsze, ale dobra matryca może się przydać w wielu innych sytuacjach, choćby plenerowych. Zawsze zresztą możliwość zastosowania np. wyższego ISO niż bazowe 100 czy 200 może być zaletą w warunkach bojowych, gdy brakuje światła, trzeba mocno przymknąć, baterie w speedlightach się kończą itd.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Jak to w Nikonie z tym CLSem wygląda widać np tu: http://www.youtube.com/watch?v=OgzmP2hflB0

Jak ktoś tam często palcuje - może sobie to podmenu wyciągnąć na wierzch do "moje menu". Wtedy dostanie się do ustawień commandera to kilka klików.

W nowszych puszkach jest baaaaaardzo podobnie.

Luke_S 
Maniak

Wysłany: Pon 07 Lut, 2011   Re: 60 D vs D 7000 (lub D90)

El Pagus napisał/a:
Bardzo interesuje mnie strobing i o to chciałem się spytać. Wiem, że Nikon posiada swój system CLS, który jest chwalony przez wielu fotografów. Ale jak to wygląda u Canona? Eos 60 d ma teraz funkcję sterowania innymi lampami ale podobno nie jest to tak dobre i intuicyjne jak u Nikona. Czy ktoś mógłby przybliżyć plusy i minusy obu systemów? Ogólnie chodzi mi o to. Czy system Canona pozwala na uzyskanie podobnych rezultatów jak system Nikona? (Nawet jeżeli jest to bardziej skomlikowane).

60D może sterować chyba tylko dwiema grupami lamp, a Nikon trzema. Mogę się mylić, ale coś tak mi świta w głowie... Poza tym "szczegółem" efekty uzyskasz w obu przypadkach podobne, ale spodziewałbym się, że ten system Nikona jest bardziej dopracowany.

El Pagus napisał/a:
Spotkałem się kilka razy z opinią że Canon ma dużo większy wybór obiektywów. Ogólnie można to skrócić w ten sposób. Canon ma obiektywy podstawowe/bardziej zaawansowane (tańsze eLki) i profesjonalne (droższe eLki). Natomiast Nikon ma mniejszy wybór i brakuje mu tych obiektywów średniej klasy (np. 70-200 z f4 itp). Myślę tutaj o obiektywach do 200-300 mm.

Musisz sam sobie porównać ofertę szkieł obu producentów. Nie daj sobie wmówić, że jeśli producent A ma o kilka szkieł więcej, niż B, to w tym pierwszym systemie znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz. Ilość obiektywów nie gwarantuje tego, że będą one spasowane do Twoich potrzeb.

El Pagus napisał/a:
Chodzi mi tutaj o Canona 60D który ma (podobno) gorszą dynamikę obrazu od Nikona. Jak wspomniałem interesuje mnie fotografia portretowa i reklamowa (kreatywna czy jak to zwał) z dużą dozą Photoshopa :] Czy rzeczywiście mniejsza dynamika obrazu ma tak bardzo duże znaczenie w tym wypadku? Fotografie chciałbym drukować niż podziwiać na monitorze a z tego co wiem wydruki i tak mają dużo mniejszą dynamikę.

Nie przywiązywałbym do tego zbyt dużej wagi.

El Pagus napisał/a:
Czy ktoś ma doświadczenia z AF (detekcja kontrastu) w tym modelu? W recenzjach/opiniach spotkałem się z bardzo różnymi opiniami. Że łapie focus w 1-2 sekundy lub wręcz w 5-6 sekund. Nie jest to jakoś bardzo ważne w perspektywie wyboru lustrzanki ale chciałbym wiedzieć jak to wygląda :]

AF w LV jest do d...!

maput 
Optyczny

Jeśli masz możliwość kupna D7000 to bym się nie zastanawiał. To przynajmniej pół półki wyżej nić 60D. Testu na optycznych nie ma, ale z innych źródeł wynika, że matryca w Nikonie zdecydowanie lepiej wypada. We wszystkich zastosowaniach.

komor 
Moderator

hijax_pl napisał/a:
Wtedy dostanie się do ustawień commandera to kilka klików.

No właśnie, te „parę” to dla mnie za dużo. W Canonie też jest „Moje menu” ale nie można wyciągnąć tak głęboko zakopanego podmenu. :)

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

El Pagus, ze sposobu stawiania przez Ciebie pytan wynika, ze masz swojego faworyta, ktorego chcesz kupic, choc testy wszelakie typuja raczej na ten drugi. Kup go sobie i tyle. O DR mozna ( a nawet trzeba) pomyslec przed zrobieniem zdjecia, a do blyskania dokupisz sobie w najgorszym razie radio i bedzie cacy.

El Pagus 
Nowy

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Rzeczywiście mam tutaj na oku bardziej Canona 60D chociaż powiem szczerze, że przez bardzo długi czas chciałem Nikona. Głównie ze względu na brak megapikselowego szaleństwa ;] A co za tym idzie jakoś obrazu. Natomiast jakiś czas temu miałem okazję się pobawić 5DII i coś mnie pchnęło w stronę Canona. W sklepie też miałem okazję "pobawić" się 60D który bardzo przypadła mi do gustu pod względem ergonomii puszki. A spotkałem się różnymi opiniami w sklepach że system flashy Canona jest że tak powiem do bani ale za to obiektywy mają dużo lepsze w każdej cenie to wolę to skonsultować :]

Też zapomniałem się spytać o brak mikroregulacji AF w 60D. Czy rzeczywiście jest to tak problematyczne? Podobno ze szkłami Canona nie ma problemu natomiast Tamron czy Sigma mogą sprawić problemy.

Oprócz body chyba kupię tamrona 17-50 2.8 i do tego 50 1.8. Później 85 1.8 i jakieś tele 70-200 czy coś w ten deseń.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

El Pagus, niestety, ale jakość obrazu generowanego przez 60D niewiele ma wspólnego z jakością oferowaną nawet przez stare 5D, o nowym nie wspominając.

Będę tu trochę przewrotny, ale gdybym celował w średnią-wyższą półkę z małym sensorem to wybrałbym Pentaxa K-5.
Pojedynek między Canonem 60D a Nikonem D7000 oceniając same tylko korpusy wygrywa Nikon, natomiast patrząc na obiektywy, które Cię interesują, to u Canona wyjdzie to porównywalnie optycznie, lecz znacznie taniej (przy założeniu zakupu systemowych obiektywów).

El Pagus 
Nowy

W żadnym wypadku nie porównuję 5DII do 60d :] Tylko jakoś tak mając w ręku 5D pomyślałem "Za dwa lata kupię sobie takiego ;]" i coś mnie pchnęło w stronę Canona.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

El Pagus napisał/a:
pomyślałem "Za dwa lata kupię sobie takiego ;]"
No to kupuj szkiełka EF ;)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Kierunek słuszny, tylko porównanie zdjęć 5d i 60d może przynieść rozczarowanie właścicielowi tego ostatniego.
Zestaw obiektywów bardzo rozsądny. Gdybyś wymienił Tamrona na Canona 17-55IS to już na prawdę "mucha nie siada".
A jeśli chodzi o 70-200 to każda propozycja jest tu co najmniej dobra.

El Pagus 
Nowy

Wysłany: Wto 08 Lut, 2011   

Hmmz w najnowszym DFV z lutego jest temat numeru Canon vs Nikon :] Prawie 30 stron tekstu i fajne porównania. Np. 60d vs d 7000 vs d 90.

A Panowie (i Panie oczywiście). Jak wygląda sprawa braku mikroregulacji AF w 60d. Czy rzeczywiście jest to tak problematyczne? W szczególności z użyciem szkieł Tamrona lub Sigmy?

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Wto 08 Lut, 2011   

El Pagus napisał/a:
Czy rzeczywiście jest to tak problematyczne?
problematyczne jest wtedy kiedy szkło wymaga kalibracji ;) a z sigmami i tamronami prawdopodobieństwo tego jest większe. to dość użyteczny bajer, ale kiedy rozjazd miedzy puszką a szkłem jest spory to wtedy tylko serwis pomoże. innymi słowy fajny ficzer ale nie ma co go przeceniać.

Odpowiedz do tematu