Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 07 Lut, 2011 Pentax k-r czy Nikon d3100
Mam zamiar kupić swoją pierwszą lustrzankę, po obejrzeniu wielu forow oraz testow zawezilam swoj wybor do tych dwoch aparatow. Prosze o pomoc w wyborze, intersuje mnie fotografia architektury oraz ludzi w ruchu (np.na imprezach), z gory dziekuje za porady:)
Pentax k-r=lepszy AF, krótszy min. czas przebiegu migawki, bracketing, tryb HDR, szybszy tryb seryjny, lepsza wbudowana lampa błyskowa, lepszy wyświetlacz LCD=lepsza puszka od D3100
Dzieuje za szybka odpowiedz, martwia mnie tylko czeste wypowiedzi na temat ciezko dostepnych obiektywow do pentaxa, czy nie lepiej zainwestowac w system nikona w zwiazku z jego dostepnoscia?
W przyszlosci chcialabym jakis lepszy obiektyw od tego dadanego do k-r DAL 18-55 mm. Problem polega na tym ze moja wiedza hm, "empiryczna" jest bardzo znikoma i tak mysle ze decyzje o innym obiektywie bede potrafila podjac po poznaniu tego podstawowego... i boje sie ze jak juz bede w stanie wybrac cos konkretniejszego okaze sie ze nie moge tego dostac albo kosztuje to mala fortunke
domyslam sie ze skoro ludzie kupuja te pentaxy to nie moze byc az tak starsznie, ale mysle ze opinia pentaxowicza z dlugim stazem bylaby bardzo przydatna:)
i boje sie ze jak juz bede w stanie wybrac cos konkretniejszego okaze sie ze nie moge tego dostac albo kosztuje to mala fortunke
Konkretne obiektywy zawsze sporo kosztują, a te tanie nie bez powodu są tanie. I tak jest praktycznie w każdym systemie. Kwestia cen i dostępności niektórych szkieł Pentaksa w Polsce rzeczywiście bywa dyskusyjna...
Jeszcze jedno pytanie, czy moja decyzja zeby wziac obiektyw DAL 18-55mm zamiast dwoch obiektywow w zestawie (DAL 18-55mm +DAL 55-200mm) jest sluszna? chcialam w ten sposob odlozyc sobie pieniadze i przyoszczedzic na wlasnie "cos konkretniejszego" jak juz bede wiedziala czego szukam, ale moze jednak taki obiektyw sie przydaje a w zestawie w sumie sie oplaca?
kupowanie lustrzanki tworzy straszny metlik w glowie, wiec mam jescze jedno pytanie: czy patrzac przyszlosciowo duzym bledem byloby kupienie pentaxa k-r zamiast nikona d90 lub d80 lub d70? wiem ze te nikony roznia sie miedzy soba i ze w temacie pytalam o zupelnie innego nikona, ale im dluzej sie wybiera tym wiecej opcji (paradoksalnie) sie ma...
czy patrzac przyszlosciowo duzym bledem byloby kupienie pentaxa k-r zamiast nikona d90 lub d80 lub d70?
Nie wiem, czy dużym, ale z podanych wybrałbym D90
fotoam napisał/a:
czy moja decyzja zeby wziac obiektyw DAL 18-55mm zamiast dwoch obiektywow w zestawie (DAL 18-55mm +DAL 55-200mm) jest sluszna? chcialam w ten sposob odlozyc sobie pieniadze i przyoszczedzic
IMO jest słuszna.Na tak postawione pytanie trudno jednoznacznie odpowiedzieć. Wydaje mi się, że DAL 18-55 na początek wystarczy - ja kiedyś postąpiłem podobnie .
fotoam napisał/a:
martwia mnie tylko czeste wypowiedzi na temat ciezko dostepnych obiektywow do pentaxa, czy nie lepiej zainwestowac w system nikona w zwiazku z jego dostepnoscia?
To zależy jakich obiektywów będziesz potrzebować - są takie, które znajdzesz tylko w jednym z systemów, ale jest bardzo dużo takich, które są dostępne w każdym systemie, w zblizonej cenie, za zbliżoną kasę. Wejście w system nikona lub canona ma większe znaczenie jeśli będziesz brała pod uwagę możliwość kupna obiektywów używanych- tu podaż jest zdecydowanie większa niż w innych systemach.
fotoam
K-r jest tylko nieznacznie tanszy od d90, ktory jest zdecydowanie ciekawsza opcja. Na poczatek polecam uzywany 18-70 lub 18-105. Kiedys bylem fanem pentaxa, ale mi przeszlo.
Swoja droga. Dopiero zaczynasz i z czasem zorientujesz sie, czego potrzebujesz. Tutaj spotkasz wielu narwancow i gadzeciazy, a jak jeszcze przyklei sie jakis fanatyk, to nie spocznie nim nie kupisz tej a nie innej marki. Miej to na uwadze.
Tak wiec zdecydowalam sie na nikona d5000 ale wciaz mam maly zgryz co do obiektywow, moge:
NIkon d500+
1. 18-55 w zestawie i pozniej zdecydowac co dalej
2. 18-105 w zestawie i pozniej cos dokupic ale posiadajac juz mniejszy zapas funduszy niz w p1.
3. body + Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Asp. [IF] Nikon
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9