Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dylemat z lustrem. Budżet 3200
Autor Wiadomość
MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 09 Lut, 2011   

Moim zdaniem cena 18-105 jest na tyle atrakcyjna a jakość optyczna (bo już z całą pewnością nie wykonania) tak korzystna, że osoba początkująca pewnie będzie zachwycona, a przeciętny amator (nawet posiadając stałki) może go wybrać na niezobowiązujace pstryki podczas spaceru z rodziną.

Reklama

jaad75 
Klub Pierdzieli

Baku, oczywiście, że mówimy o rozłożeniu zakupów w czasie, w tym przypadku.

[ Dodano: Sro 09 Lut, 2011 10:45 ]
MC napisał/a:
a przeciętny amator (nawet posiadając stałki) może go wybrać na niezobowiązujace pstryki podczas spaceru z rodziną.
Czy wybierając się na spacer z rodziną zakładasz gorsze jakościowo szkło jeśli posiadasz lepsze w tym samym zakresie? Jeśli mam zamiar robić zdjęcia, to biorę, co mam najlepszego w zakresie ogniskowych, którego spodziewam się lub mam ochotę używać, jeśli nie mam zamiaru robic zdjęć, to albo nie biorę aparatu, albo mam przy sobie kompakt.

Fresq 
Nowy

Czyli? Już sam nie wiem, ale użyteczniejsza chyba będzie stałka :)

MC 

jaad75, do takiego spaceru biorę zazwyczaj cały plecak :razz:
Ale jeszcze jakiś czas temu ograniczałem się do A700+CZ16-80 i byłem zadowolony (żona w sumie też :smile: )

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Fresq, do portretu lepsza. Sama 50ka na pewno nie jest użyteczniejsza od kitowego zooma ;)

A zestaw kilku szkiełek, o których tu mowa (powiedzmy UWA, 35DX, 50/1.8D, 85/18.D) to już dość duży zakup i nie wiem jakbyś się spinał to przy założonym budżecie się nie zmieścisz... No chyba że budżet podwoisz :wink:

jaad75 
Klub Pierdzieli

MC napisał/a:
Ale jeszcze jakiś czas temu ograniczałem się do A700+CZ16-80 i byłem zadowolony (żona w sumie też :smile: )
Ale miałeś wtedy szkła oferujące Ci w tym zakresie lepszą jakość?

[ Dodano: Sro 09 Lut, 2011 11:45 ]
hijax_pl napisał/a:
Sama 50ka na pewno nie jest użyteczniejsza od kitowego zooma ;)
Dla mnie jest.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Jeśli chcesz pokryć jak najszybciej jak największy zakres ogniskowych (mieć od razu obiektyw do niemal wszystkiego) to wybierz 18-105VR.
Jeśli godzisz się na to, że na początek będziesz miał obiektyw standardowy (35 mm) albo szerszy portretowy (50 mm) albo portretowe tele (85 mm) to wybierz jedną z tych stałek. Pamiętaj jednak, że aby mieć sprzęt w miarę uniwersalny potrzebujesz przynajmniej dwóch stałek i czegoś na szerszy koniec (może być proponowane przez jaada UWA Sigmy) i będziesz to kupować stopniowo (no chyba że faktycznie podwoisz budżet).

MC 

jaad75, miałem 50/1,4, która jest bardzo udanym szkłem. Oczywiście obrazek wychodził zupełnie inny, ale uniwersalność była mniejsza.
Ja wiem co masz na myśli, ale do takiego podejścia trzeba trochę świadomości i wprawy.

komor 
Moderator

Ja się tradycyjnie zgodzę się z tym, z czym tradycyjnie nie zgadza się Jaad :) bo też uważam, że zaczynanie od zooma nie jest złe, ale jak przeczytałem to:
jaad75 napisał/a:
podobnie zresztą jak do fotografowania sportu (nawet z bliska)

to od razu skojarzyło mi się to:

fotografowanie sportu pięćdziesiątką

jaad75 
Klub Pierdzieli

Baku napisał/a:
i będziesz to kupować stopniowo
I stopniowo uczył się ich uzywać, co moim zdaniem uczyni Cię znacznie lepszym fotografem, niż bieganie bez sensu po ogniskowych kitowego zooma.

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
ale jak przeczytałem to:
jaad75 napisał/a:
podobnie zresztą jak do fotografowania sportu (nawet z bliska)

to od razu skojarzyło mi się to:

fotografowanie sportu pięćdziesiątką
No, ale to jest 50-tka na cropie właśnie, 35-tką byłoby mniej wygodnie, choć oczywiście wszystko zależy od fotografowanej dyscypliny.

Fresq 
Nowy

Na innym forum doradzili mi, że jeśli do sportu to żeby canona brać... Ja już się pogubiłem, i nie sądzę, że szybko znajdę wyjście z tej sytuacji. Jeśli miałbym brać canona to musiałbym za ten budżet brać typowo amatorskie lustro, więc sam nie wiem... A co do stałek: widzę, że istnieje bardzo duża rozbieżność na ich temat. 50 wystarczy? Bo jeśli nie to musiałbym trochę zaczekać na 35 lub 85

jaad75 
Klub Pierdzieli

Jeśli chodzi Ci o Cyberfoto, to nie pamiętam, żeby fret kiedykolwiek polecił komuś coś innego, niż Canon... :lol:

Fresq 
Nowy

No na cyberfoto. Polecił canony tylko dlatego, że canon ma więcej stałek... Bo sony chyba nie są dobre

jaad75 
Klub Pierdzieli

Fresq, nie że stałek, tylko obiektywów w ogóle... :razz: Tyle, że akurat to jest niezbyt istotne, chyba, że masz konkretne szkła upatrzone i wiesz, że tylko ten, a nie inny system je ma.

Odpowiedz do tematu